Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese beurzen gemengd na ECB-besluit en toelichting Lagarde

Europese beurzen gemengd na ECB-besluit en toelichting Lagarde

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag met wisselende uitslagen gesloten, na het beleidsbesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) en de toelichting van preses Christine Lagarde. In Amsterdam was een kleine min te zien, maar Frankfurt en Parijs gingen licht omhoog. De beurs in Londen sloot behoorlijk in het rood, mede door een scherpe koersval van vliegmaatschappij easyJet.

De ECB hield de belangrijkste rentetarieven zoals verwacht ongemoeid. Wel wordt het opkoopprogramma voor obligaties iets teruggeschroefd. In een toelichting sprak Lagarde de verwachting uit dat de inflatie dit jaar boven het gewenste niveau van 2 procent zal uitkomen, maar ze bleef erbij dat de hogere inflatie van tijdelijke aard is. De ECB was verder positiever over de economische groei in de eurozone dit jaar. Volgens Lagarde zal de groei dit jaar op 5 procent uitkomen, tegenover 4,6 procent bij een eerdere raming.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,2 procent lager op 787,17 punten. De MidKap sloot 0,3 procent hoger op 1099,47 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,2 procent.

Tencent

De Londense FTSE-index zakte 1 procent, met een verlies van ruim 10 procent voor easyJet. De Britse luchtvaartmaatschappij liet weten een overnamebod van een niet nader genoemde partij te hebben afgewezen. Volgens verschillende persbureaus kwam het bod van de concurrerende Hongaarse prijsvechter Wizz Air. EasyJet maakte daarnaast bekend omgerekend 1,4 miljard euro te willen ophalen om het bedrijf door de coronacrisis te loodsen.

Prosus (min 5,2 procent) was de grootste daler in de AEX. De techinvesteerder kampte met een forse koersdaling van het Chinese Tencent, waarin het een groot belang heeft. Peking riep de Chinese gamebedrijven, waaronder Tencent, opnieuw op het matje en wil dat ze "obscene en gewelddadige" inhoud in hun spellen verwijderen. Eerder besloten de Chinese autoriteiten al dat kinderen niet meer dan drie uur per week online mogen gamen. Betalingsbedrijf Adyen voerde de stijgers aan met een plus van 2,3 procent.

De euro was 1,1822 dollar waard tegen 1,1818 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 69,41 dollar. Brentolie was vlak op 72,58 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Productie industrie eurozone stijgt door achterstallige orders

LUXEMBURG (ANP) - De industrie in de eurozone heeft in juni opnieuw meer geproduceerd dan de maand ervoor, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat. Ook ten opzichte van juni 2021 bracht de industrie meer producten voort. In mei nam de productiegroei ook al toe door achterstallige werkzaamheden.

17 minuten geleden
Duitse boeren vrezen mislukte oogsten door droogte

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse boeren vrezen dat oogsten kunnen mislukken vanwege de enorme droogte. De problemen door de droogte komen bovenop de uitdagingen voor boeren door de sterk gestegen kosten voor energie, kunstmest en veevoer, zegt de president van brancheorganisatie Deutscher Bauernverband (DBV).

1 uur geleden
Moeder Peijnenburg verkoopt meer koek, maar niet in Nederland

LEMBEKE (ANP/BELGA) - De Belgische koekjesbakker Lotus Bakeries, het moederbedrijf van merken als Peijnenburg en Snelle Jelle, verkocht in de eerste helft van dit jaar ruim 6 procent meer koekjes dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar door prijsverhogingen deed het bedrijf in Nederland minder goede zaken.

1 uur geleden
Scheepsbouwer Damen heeft voor recordbedrag aan werk liggen

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft voor een recordbedrag aan werk op de plank liggen. Het bedrijf merkt een grote vraag naar jachten. Daarnaast zit ook de orderportefeuille bij de divisie die werkschepen maakt goed vol.

1 uur geleden
Verzekeraar Aegon zet opmars voort in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Aegon zette vrijdag de opmars voort op het Damrak en won ruim 1 procent na een verhoging van het koersdoel door analisten van Berenberg. De verzekeraar kreeg er donderdag al bijna 9 procent bij na goed ontvangen kwartaalcijfers. Beleggers deden het verder rustig aan nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt. Ook staakte Wall Street donderdag de rally die volgde op de meevallende inflatiecijfers uit de Verenigde Staten.

2 uur geleden
Britse economie krimpt door zuinige consument

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Britse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar gekrompen ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar. Het is de eerste krimp in het Verenigd Koninkrijk sinds het begin van de coronacrisis. De omvang van de economie nam 0,1 procent af, wat wel minder was dan economen in doorsnee hadden verwacht. Vooral huishoudens hielden de uitgaven scherper in de gaten.

2 uur geleden
De Volksbank houdt winst in eerste jaarhelft stabiel

UTRECHT (ANP) - De Volksbank heeft over de eerste zes maanden van het jaar een winst van 95 miljoen euro in de boeken gezet. Daarmee hield het concern achter onder meer SNS en RegioBank 1 miljoen euro meer over onder de streep in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

2 uur geleden