Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese beurzen gemengd na ECB-besluit en toelichting Lagarde

Europese beurzen gemengd na ECB-besluit en toelichting Lagarde

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag met wisselende uitslagen gesloten, na het beleidsbesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) en de toelichting van preses Christine Lagarde. In Amsterdam was een kleine min te zien, maar Frankfurt en Parijs gingen licht omhoog. De beurs in Londen sloot behoorlijk in het rood, mede door een scherpe koersval van vliegmaatschappij easyJet.

De ECB hield de belangrijkste rentetarieven zoals verwacht ongemoeid. Wel wordt het opkoopprogramma voor obligaties iets teruggeschroefd. In een toelichting sprak Lagarde de verwachting uit dat de inflatie dit jaar boven het gewenste niveau van 2 procent zal uitkomen, maar ze bleef erbij dat de hogere inflatie van tijdelijke aard is. De ECB was verder positiever over de economische groei in de eurozone dit jaar. Volgens Lagarde zal de groei dit jaar op 5 procent uitkomen, tegenover 4,6 procent bij een eerdere raming.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,2 procent lager op 787,17 punten. De MidKap sloot 0,3 procent hoger op 1099,47 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,2 procent.

Tencent

De Londense FTSE-index zakte 1 procent, met een verlies van ruim 10 procent voor easyJet. De Britse luchtvaartmaatschappij liet weten een overnamebod van een niet nader genoemde partij te hebben afgewezen. Volgens verschillende persbureaus kwam het bod van de concurrerende Hongaarse prijsvechter Wizz Air. EasyJet maakte daarnaast bekend omgerekend 1,4 miljard euro te willen ophalen om het bedrijf door de coronacrisis te loodsen.

Prosus (min 5,2 procent) was de grootste daler in de AEX. De techinvesteerder kampte met een forse koersdaling van het Chinese Tencent, waarin het een groot belang heeft. Peking riep de Chinese gamebedrijven, waaronder Tencent, opnieuw op het matje en wil dat ze "obscene en gewelddadige" inhoud in hun spellen verwijderen. Eerder besloten de Chinese autoriteiten al dat kinderen niet meer dan drie uur per week online mogen gamen. Betalingsbedrijf Adyen voerde de stijgers aan met een plus van 2,3 procent.

De euro was 1,1822 dollar waard tegen 1,1818 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 69,41 dollar. Brentolie was vlak op 72,58 dollar per vat.

Meer uit Financieel

OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

1 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

2 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

15 uur geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

17 uur geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

17 uur geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

19 uur geleden
Fed-voorzitter: te vroeg om te speculeren over renteverlaging

ATLANTA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het is nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging door de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Dat heeft Fed-voorzitter Jerome Powell gezegd op een conferentie in Atlanta. Ook gaf hij aan dat de Fed de rente verder kan verhogen als dat nodig zou zijn om de inflatie verder te laten dalen.

19 uur geleden