Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese beurzen flink lager na rentevergadering ECB

Europese beurzen flink lager na rentevergadering ECB

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag met behoorlijke verliezen gesloten. De aandacht van beleggers ging vooral uit naar de rentevergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) die in Amsterdam werd gehouden. De ECB is van plan de rente in juli voor het eerst sinds 2011 weer te verhogen. De rentetarieven in het eurogebied gaan dan naar verwachting met een kwart procentpunt omhoog. Daarmee wil de centrale bank de hoge inflatie beteugelen. ECB-president Christine Lagarde waarschuwde wel dat door de rentestap de inflatie niet meteen zal dalen.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 1,6 procent lager op 699,58 punten. De MidKap daalde 1,5 procent tot 999,95 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 1,7 procent omlaag.

In september zou dan een nieuwe renteverhoging moeten volgen. De ECB houdt nog wel een slag om de arm omdat het definitieve besluit over de rentestappen genomen zal worden in de vergaderingen in de betreffende maanden. Als gevolg van het economisch herstel uit de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne is het leven in de eurozone in rap tempo duurder geworden. Beleidsmakers bij de ECB gaan nu uit van 6,8 procent inflatie dit jaar en 3,5 procent in 2023, wat fors meer is dan ze in maart voorspelden. Daardoor werd duidelijk dat de ECB niet lang meer kon wachten met ingrijpen. De economische groei zal door Oekraïne juist veel lager uitvallen dan eerder geraamd.

NN Group

In de AEX was verzekeraar NN Group de grootste stijger met een plus van 1,5 procent. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was hekkensluiter met een koersdaling van 5,6 procent. Ook staalproducent ArcelorMittal, chipbedrijf ASMI en zorgtechnologieconcern Philips stonden in de staartgroep met minnen tot 4,6 procent.

In de MidKap was koffieconcern JDE Peet's de enige winnaar met een winst van 0,5 procent. Laadpalenfabrikant en energiespecialist Alfen bungelde onderaan bij de middelgrote fondsen met een min van 4,3 procent.

HelloFresh

In Frankfurt was maaltijdboxbezorger HelloFresh een opvallende daler met een verlies van 7,7 procent. Delivery Hero daalde 4,9 procent op de Duitse beurs en Deliveroo ging 3 procent omlaag in Londen.

De euro was 1,0663 dollar waard, tegen 1,0736 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent minder op 121,80 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 123,46 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Nederland verdient meer aan landbouwexport om hogere exportwaarde

DEN HAAG (ANP) - Nederland verdiende vorig jaar meer aan de export van landbouwproducten, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen University & Research (WUR). Ze schatten dat de Nederlandse economie 50,4 miljard euro verdiende aan de uitvoer van bijvoorbeeld groenten en fruit, 4 procent meer dan in 2022. Dat komt doordat Nederland afgelopen jaar voor meer geld aan landbouwproducten exporteerde.

5 uur geleden
Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

13 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN/MOSKOU (ANP/AFP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabië en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

13 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

15 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

17 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

19 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

1 dag geleden