Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese beurzen flink hoger na publicatie banenrapport VS

Europese beurzen flink hoger na publicatie banenrapport VS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag met stevige winsten de handel uitgegaan. Vooral na de publicatie van het banenrapport in de Verenigde Staten was het feest op de beurzen. Nagenoeg alle AEX-fondsen op Beursplein 5 sloten hoger. Telecomconcern KPN eindigde vlak. De AEX-index zelf sloot met een winst van 1,7 procent op 678,57 punten, waarmee herstel werd getoond van de flinke verliesbeurt een dag eerder.

De banenaanwas in de VS was een stuk minder dan een maand eerder. Maar evengoed waren de cijfers beter dan verwacht. Het Amerikaanse banenrapport speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve. De centrale bank is bezig de rente in de Verenigde Staten agressief te verhogen om zo de hoge inflatie aan te pakken. Op de financiƫle markten zijn er zorgen dat die renteverhogingen tot een economische recessie kunnen leiden.

Chipbedrijven ASMI, Besi en ASML stonden in de kopgroep van de AEX-index met winsten tot 4,8 procent. Ook maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway en staalconcern ArcelorMittal stonden in de bovenste regionen in de leidende index.

Shell

Shell profiteerde van de hogere olieprijzen en werd 1,7 procent hoger gezet. Persbureau Reuters kwam met het bericht dat topman Ben van Beurden van Shell volgend jaar gaat aftreden. Van Beurden is sinds januari 2014 topman bij het olie- en gasconcern.

Philips maakte een eerder verlies goed en won 0,8 procent. Het bedrijf betaalt in de VS ruim 24 miljoen dollar wegens vermeende misleiding van Amerikaanse zorgverzekeringsprogramma's. Met de schikking zetten het zorgtechnologiebedrijf en justitie in de VS een punt achter de kwestie. Aanklagers beschuldigden een dochteronderneming van Philips ervan leveranciers van medische apparatuur te hebben omgekocht.

InPost

In de MidKap zette de Poolse aanbieder van pakketkluisjes InPost zijn opmars door met een winst van 6 procent. Donderdag steeg de koers al bijna 9 procent na goed ontvangen resultaten. De Midkap sloot 2,1 procent hoger op 927,19 punten.

De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 3,3 procent. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,1 procent meer op 88,39 dollar en Brentolie werd bijna 2 procent duurder, op 94,15 dollar per vat. De euro noteerde 1,0030 dollar, tegen 0,9940 dollar bij het slot van de Europese beurzen een dag eerder.

Meer uit Financieel

Vastgoedinvesteerder Signa vraagt uitstel van betaling aan

WENEN (ANP/BLOOMBERG) - De noodlijdende Oostenrijkse vastgoedinvesteerder Signa Holding heeft een vorm van uitstel van betaling aangevraagd. De stap volgt op het mislukken van een laatste poging om noodfinanciering te verkrijgen. De mede-eigenaar van het Chrysler Building in New York lijkt daarmee een van de meest prominente slachtoffers van de crisis in de Europese commerciƫle vastgoedmarkt te worden.

2 minuten geleden
Rechter oordeelt na klachten dat 5G-plan kabinet in orde is

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank van Rotterdam ziet niets verkeerd in de manier waarop het kabinet frequenties voor 5G heeft verdeeld. Telecombedrijven en lokale gebruikers als Schiphol en de haven van Rotterdam waren ontevreden en spanden een rechtszaak aan. Maar een minister kan onmogelijk iedereen tevreden stellen doordat alle belangen sterk uiteenlopen, stelt de rechter.

6 minuten geleden
Duitse lobbygroep: tekort aan vakkrachten op kritiek niveau

BERLIJN (ANP/DPA) - Het tekort aan vakkrachten in de Duitse economie heeft een kritiek niveau bereikt. Dat zegt de Duitse Industrie- en Handelskamer (DIHK). Volgens een nieuw rapport van de lobbygroep kan de helft van de bedrijven openstaande vacatures niet invullen.

22 minuten geleden
OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

PARIJS (ANP) - Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een nieuw rapport. Het samenwerkingsverband van 38 voornamelijk rijke landen stelt dat werknemers in Nederland vooral meer uren moeten werken.

39 minuten geleden
OESO somberder over groei wereldeconomie dit jaar

PARIJS (ANP/RTR) - De wereldeconomie groeit dit jaar iets minder hard dan eerder gedacht, stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een nieuw rapport. De sterk gestegen rentes drukken op de uitgaven en investeringen van bedrijven en consumenten. Daarnaast neemt de wereldhandel maar mondjesmaat toe.

1 uur geleden
Duitse kijkers Formule 1 haken af door dominantie Verstappen

BERLIJN (ANP/DPA) - In Duitsland trokken de uitzendingen van de Formule 1-races dit jaar flink minder kijkers. In het land worden de F1-races uitgezonden door het Britse satelliettelevisienetwerk Sky. De zender erkende dat het recordseizoen van Max Verstappen en een tekort aan Duitse coureurs hebben geleid tot een daling van een vijfde van de kijkcijfers voor F1 in Duitsland.

2 uur geleden
UWV: duidelijkheid werkgevers en asielzoekers door uitspraak RvS

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV is tevreden met de uitspraak van de Raad van State over de zogeheten 24 wekeneis. Daardoor kunnen asielzoekers voortaan langer werken dan het eerder wettelijk toegestane maximum van 24 weken per jaar. "De uitspraak zorgt voor duidelijkheid voor alle asielzoekers en werkgevers in Nederland", aldus een woordvoerder.

2 uur geleden