Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese beurzen flink hoger na deal over schuldenplafond VS

Europese beurzen flink hoger na deal over schuldenplafond VS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag flink hoger gesloten, waarmee de koersverliezen van een dag eerder werden weggepoetst. Beleggers reageerden vooral met opluchting op een akkoord tussen de Democraten en Republikeinen in de Senaat over een verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond tot in december. De ruzie over het schuldenplafond in Washington zorgde samen met de inflatievrees eerder deze week voor grote onrust op de financiële markten.

De AEX-index in Amsterdam eindigde met een plus van 2,1 procent op 777,18 punten. De MidKap won 1,4 procent tot 1046,17 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 1,7 procent. De DAX in Frankfurt klom 1,8 procent, ondanks een flinke afname van de Duitse industriële productie in augustus.

Techinvesteerder Prosus profiteerde van een sterk herstel in de techsector, waarin het grote belangen heeft, en was koploper in de AEX met een plus van 7 procent. Uitzender Randstad en staalconcern ArcelorMittal stonden ook in de kopgroep, met stijgingen tot 4 procent. Chipmachinemaker ASML kreeg een koopadvies van KBC Securities en won 3,5 procent. Er waren geen dalers bij de hoofdfondsen.

Shell

Shell klom 1,3 procent in de hoofdindex op Beursplein 5. Het olie- en gasconcern raamt de impact van orkaan Ida in de Golf van Mexico op zo'n 400 miljoen dollar. Die orkaan trof in augustus het zuiden van de Verenigde Staten. Een groot deel van de olieproductie in de Golf van Mexico kwam daardoor tijdelijk stil te liggen.

In de MidKap stond laadpalenfabrikant Alfen bovenaan met een plus van 4,4 procent. Metalenspecialist AMG had eveneens de wind mee, met een plus van 3,8 procent. Hekkensluiter bij de middelgrote fondsen op het Damrak was luchtvaartconcern Air France-KLM met een min van 1,7 procent.

Olie

In Frankfurt zette TeamViewer (min 7 procent) de daling voort. Het Duitse technologiebedrijf raakte woensdag al 25 procent kwijt na een winstalarm. Het Franse modehuis Hermès won 3,7 procent in Parijs dankzij een adviesverhoging door de Britse bank HSBC.

De euro was 1,1565 dollar waard, tegen 1,1535 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent meer op 78,11 dollar. Brentolie werd 1 procent duurder op 81,86 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Huren corporatiewoningen stijgen gemiddeld 2,4 procent

DEN HAAG (ANP) - Huurders van corporatiewoningen betalen na 1 juli gemiddeld 2,4 procent meer huur, berekende de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. Ongeveer 600.000 huurders krijgen een eenmalige korting omdat hun huren relatief hoog zijn en hun inkomens laag.

1 uur geleden
NN Group en Aegon in kopgroep AEX, Besi opnieuw bij dalers

AMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars NN Group en Aegon behoorden donderdag tot de winnaars op de Amsterdamse beurs. Een positief analistenrapport van investeringsbank RBC, waarin de twee bedrijven als favorieten in de Benelux werden bestempeld, wakkerde de kooplust bij beleggers aan. Chipbedrijf Besi ging daarentegen opnieuw omlaag na de forse koersval een dag eerder.

1 uur geleden
Consumenten klagen bij EU over cryptoreclames op sociale media

BRUSSEL (ANP/RTR) - Socialemediaplatformen als Instagram, YouTube, TikTok en Twitter kunnen mogelijk te maken krijgen met strengere regelgeving voor advertentie over cryptovaluta. De Europese consumentengroep BEUC heeft namelijk een klacht ingediend bij de Europese Commissie en de consumentenautoriteiten over de misleidende promotie van digitale munten als bitcoin en ether op de onlineplatformen.

2 uur geleden
Ondernemingsraad wacht met kort geding na toezegging Nedcar

BORN (ANP) - De ondernemingsraad (or) van Nedcar heeft een aangekondigd kort geding tegen eigenaar VDL van de autofabriek in Born in de pauzestand gezet. Dat gebeurde nadat VDL inzage had beloofd in door de or gevraagde stukken, zij het onder strenge voorwaarden.

2 uur geleden
Ruim half miljoen euro boete voor aandelenbroker BinckBank

AMSTERDAM (ANP) - Aandelenbroker BinckBank heeft een boete van 530.000 euro gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het platform, dat inmiddels onderdeel is van het Deense Saxo Bank en ook die naam gebruikt, deed jarenlang niet genoeg om te bepalen of klanten wel genoeg kennis hadden om in geavanceerde financiële producten te handelen.

2 uur geleden
Herziene cijfers Eurostat: economie eurozone in recessie

LUXEMBURG (ANP) - De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal van dit jaar onverwacht in een recessie beland. Volgens herziene cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat kromp de economie van het eurogebied met 0,1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Ook wordt nu een krimp van 0,1 procent voor het vierde kwartaal van 2022 gemeld door het statistiekbureau.

2 uur geleden
Inspectie treedt met boete op tegen bagageafhandelaars Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Zes bagageafhandelingsbedrijven op Schiphol krijgen een boete van de Arbeidsinspectie als zij niet voldoen aan de eisen om het personeel te ontlasten, bijvoorbeeld door de inzet van tilhulpen. De inspectie stelde de bedrijven een last onder dwangsom in het vooruitzicht. Als zij niets doen gaat die dwangsom over vijftien dagen in. De boetes verschillen per bedrijf, de hoogste is 65.000 euro per maand.

3 uur geleden