Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese beurzen beginnen nieuwe week naar verwachting in mineur

Europese beurzen beginnen nieuwe week naar verwachting in mineur

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lijken de nieuwe handelsweek weer met verliezen te beginnen. Daarmee krijgt de verkoopgolf die vorige week werd ingezet een verder vervolg. De markten zijn nog altijd in de greep van de hoge inflatie. Zeker nadat de geldontwaarding in de Verenigde Staten, de grootste economie van de wereld, hoger uitviel dan voorzien. Mogelijk dat de Amerikaanse centralebankenkoepel, de Federal Reserve, harder zal ingrijpen. Later deze week beslist de Fed over de rente.

In de eurozone is de rente tot nu toe ongewijzigd gebleven. Wel gaf de Europese Centrale Bank (ECB) onlangs aan de rente in juli te gaan verhogen om de inflatie te bestrijden. Het zal de eerste renteverhoging in het eurogebied zijn sinds 2011. Aan het einde van de week worden ook nieuwe Europese inflatiecijfers bekendgemaakt. Verder presenteren de Britten aan het begin van de week de eenzijdige aanpassingen van de brexitafspraken over Noord-Ierland.

Op het Damrak gaat de aandacht maandag onder andere uit naar ING. De bank maakte bekend dat het negatieve rentes afschaft. Per 1 oktober zullen daardoor klanten met meer dan een ton op de rekening daar geen rente meer over hoeven te betalen. Het financiële fonds houdt maandag ook een beleggersdag waarbij het investeerders bijpraat over de te voeren strategie. ING mikt onder andere op een groei van de totale inkomsten met 3 procent per jaar. Het rendement op eigen vermogen moet daarbij op 12 procent uitkomen.

Fusieplannen

Verder bevestigde DSM dat de huidige topbestuurders van het bedrijf Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze aan de leiding komen te staan van fusiebedrijf DSM-Firmenich. DSM praat beleggers op maandag bij over de fusieplannen.

Snellaadbedrijf Fastned maakte op zijn beurt bekend dat het in totaal 30 miljoen euro heeft opgehaald met de uitgifte van nieuwe obligaties en verlenging van investeringen. Het geld gebruikt de onderneming voor verdere uitbreiding van het Europese netwerk.

De Europese beurzen en Amerikaanse beurzen sloten vrijdag stevig in mineur. De AEX-index in Amsterdam verloor 2,5 procent. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 3,1 procent. Ook in New York stonden stevige minnen op de borden. Een vat Amerikaanse olie kostte voorbeurs 1,6 procent minder op 119,11 dollar. Brentolie werd 1,5 procent goedkoper op 120,50 dollar per vat. De euro was 1,0477 dollar waard, tegen 1,0513 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.

Meer uit Financieel

Patagonia-directeur Matthijs Visch wordt topman van de Bijenkorf

AMSTERDAM (ANP) - Matthijs Visch wordt de nieuwe topman van warenhuisketen de Bijenkorf. Hij neemt vanaf vrijdag de taken over van Giovanni Colauto, die sinds 2012 de hoogste leidinggevende was van het winkelbedrijf. Visch was de afgelopen twee jaar directeur voor de Europese activiteiten van het buitenkledingmerk Patagonia.

52 minuten geleden
Onrust onder cabinepersoneel Transavia om geannuleerde vluchten

SCHIPHOL (ANP) - Het "grote aantal geannuleerde vluchten" bij Transavia draagt bij aan onrust onder cabinepersoneel, schrijft de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) op haar website. Volgens de vakbond hebben medewerkers aan boord van Transavia-vluchten hierdoor geregeld te maken met boze passagiers.

2 uur geleden
Werkgevers: flink deel transitieplannen pensioenstelsel klaar

DEN HAAG (ANP) - Pensioenfondsen hebben al een flink deel van hun transitieplannen opgesteld, zegt werkgeversvereniging AWVN. Die plannen moeten duidelijk maken wat de overgang van het oude naar het nieuwe stelsel betekent voor mensen die pensioen opbouwen. Tot nu toe zijn 31 van de ruim honderd verwachte transitieplannen gepubliceerd, meldt AWVN in zijn eerste voortgangsrapportage over de plannen.

2 uur geleden
Luchtvaartautoriteit VS vindt eigen toezicht op Boeing te laks

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het hoofd van de Amerikaanse toezichthouder voor de luchtvaart (FAA) heeft gezegd dat het toezicht op Boeing te laks is geweest. In januari verloor een toestel van de vliegtuigfabrikant vlak na het opstijgen een deurpaneel. In de aanloop naar dat incident is de luchtvaartautoriteit "te weinig betrokken" geweest bij het toezicht op Boeing, zei FAA-directeur Mike Whitaker in een hoorzitting in de Senaat.

3 uur geleden
Amsterdamse beurs sluit lager na Amerikaans rentebesluit

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs heeft de handelsdag lager afgesloten, na de sterke koerswinsten een dag eerder. Beleggers op het Damrak reageerden donderdag terughoudend op het Amerikaanse rentebesluit en de toelichting van de Federal Reserve, die woensdag na sluiting van de Europese beurzen naar buiten kwamen.

4 uur geleden
VK komt met sancties tegen schepen uit Russische 'schaduwvloot'

LONDEN (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk heeft nieuwe sancties tegen Rusland aangekondigd die voor het eerst gericht zijn op schepen uit de zogenaamde schaduwvloot. Deze olietankers helpen de Russen om beperkingen op de export van olie te omzeilen. De oliehandel is een belangrijke inkomstenbron voor het Kremlin, dat daarmee de oorlog tegen Oekraïne financiert.

5 uur geleden
Tesla stijgt op Wall Street door hoop goedkeuring megabonus Musk

NEW YORK (ANP) - Tesla behoorde donderdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York met een koerswinst van ruim 5 procent. De fabrikant van elektrische auto's houdt donderdag zijn aandeelhoudersvergadering, waarop opnieuw zal worden gestemd over de megabeloning voor topman Elon Musk. Hij liet voorafgaand aan die vergadering weten dat een meerderheid van de aandeelhouders lijkt in te stemmen met zijn beloningspakket van 56 miljard dollar (zo'n 52 miljard euro).

6 uur geleden