Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese beleggers trekken zich op aan afkoelende inflatie in VS

Europese beleggers trekken zich op aan afkoelende inflatie in VS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn overwegend met winsten het weekend in gegaan. De aandelenmarkten leken zich op te trekken aan de afkoelende inflatie in de Verenigde Staten. Beleggers deden het verder rustig aan, nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt.

Nieuwe cijfers over de Amerikaans inflatie wakkerden eerder deze week de hoop aan dat de Federal Reserve de rente minder fors hoeft te verhogen. Analisten waarschuwen echter dat voorzichtigheid nog altijd geboden is, omdat er veel tegenstrijdige signalen zijn over de economie en inflatie. Verder reageerde de markt op een meevallende krimp van de Britse economie in het tweede kwartaal.

De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt wonnen vrijdag tot 0,7 procent. In Amsterdam ging de MidKap, de index voor de middelgrote fondsen, verder met 0,5 procent omhoog tot 979,38 punten. De AEX-index aan het Damrak bleef wel steken rond de slotstand van een dag eerder, op 725,76 punten.

Ahold Delhaize

Dat laatste kwam onder meer doordat supermarktconcern Ahold Delhaize ex dividend noteerde. Dat betekent dat het aandeel geen recht meer geeft op het dividend over de afgelopen periode. Daardoor ging de beurswaarde van het moederbedrijf van onder meer Albert Heijn bijna 3 procent omlaag.

NN Group zakte 0,5 procent. De verzekeraar leverde een dag eerder al 5,5 procent in na tegenvallende resultaten. Aegon was juist opnieuw een sterke stijger in de hoofdindex. De verzekeraar won donderdag al bijna 9 procent dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers en kreeg er nog eens bijna 1 procent bij na een verhoging van het koersdoel door analisten van Berenberg.

Chipfondsen ASML en Besi hoorden eveneens bij de winnaars met plussen tot 0,8 procent, al leverde branchegenoot ASMI wel 0,3 procent in. Apple heeft naar verluidt zijn leveranciers gevraagd minstens evenveel iPhones te produceren als vorig jaar. Het Amerikaanse techconcern lijkt daarmee te rekenen op een aanhoudend sterke vraag naar zijn smartphones, ondanks dat de consumentenuitgaven onder druk staan door de hoge inflatie.

Novartis

Elders in Europa trok Novartis de aandacht. De Zwitserse farmaceut daalde meer dan 1 procent na berichten dat twee kinderen zijn overleden aan acuut leverfalen na behandeling met Novartis' gentherapie-medicijn Zolgensma.

De euro was 1,0257 dollar waard, tegen 1,0338 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,7 procent goedkoper op 92,73 dollar per vat. Brentolie kostte 1,2 procent minder op 98,38 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Musk probeerde korting te bedingen op koopprijs Twitter

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Tesla-topman Elon Musk heeft eerst geprobeerd een lagere prijs te bedingen voor Twitter voordat hij aangaf het socialemediabedrijf toch voor de prijs van zijn originele bod te willen kopen. Er liepen de afgelopen week gesprekken over een korting tot 30 procent, meldden Amerikaanse media op basis van ingewijden. Tot een akkoord kwamen Musk en Twitter echter niet.

45 minuten geleden
Grootste loonstijging in jaren, maar inflatie is veel hoger

DEN HAAG (ANP) - De cao-lonen in Nederland zijn afgelopen zomer het sterkst gestegen in jaren. Toch gingen werknemers erop achteruit want de prijzen gingen overal veel sterker omhoog. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het sinds de eerste cijfers hierover uit 1973 niet voorgekomen dat de ontwikkeling van de cao-lonen zover achterbleef bij de inflatie.

46 minuten geleden
Gemengd beeld op Aziatische beurzen, oliefondsen omhoog

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurzen in Azië lieten donderdag een wisselend beeld zien. De Nikkei in Tokio ging omhoog, maar de Hang Seng in Hongkong moest terrein prijsgeven. De oliefondsen stonden op winst, na het besluit van oliealliantie OPEC+ om de productie flink te gaan verlagen om zo de olieprijzen te stutten.

1 uur geleden
CBS: inflatie volgens eigen rekenmethode naar 14,5 procent

DEN HAAG (ANP) - De inflatie in Nederland is volgens de eigen rekenmethode van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september op jaarbasis gestegen naar 14,5 procent, van 12 procent in augustus. De inflatie werd wederom vooral aangejaagd door de hoge prijzen voor energie.

1 uur geleden
Fitch negatiever over Groot-Brittannië

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar Fitch heeft het Britse vooruitzicht (outlook) aangepast van stabiel naar negatief, wat betekent dat er een afwaardering van de kredietwaardigheid kan komen. Vorige week nam kredietbeoordelaar S&P Global in een reactie op de belastingplannen van premier Liz Truss al een vergelijkbare beslissing.

2 uur geleden
NVM maakt duidelijk of gekte op woningmarkt al dan niet afneemt

UTRECHT (ANP) - Makelaarsvereniging NVM maakt later op donderdag nieuwe cijfers over de huizenprijzen bekend. Uit de cijfers over het derde kwartaal wordt dan ook duidelijk wat de impact is van de hoge inflatie, de gestegen hypotheekrente en een groeiend aanbod aan woningen.

3 uur geleden
CBS meldt inflatiecijfer volgens eigen rekenmethode

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt later op donderdag met cijfers over de inflatie op basis van de eigen rekenmethode. In het eigen cijfer van het CBS worden onder andere de kosten voor wonen bijgehouden, zoals de huurprijzen. De Europese methode laat die buiten beschouwing. De Europese methode is bedacht om de inflatie van verschillende landen makkelijker met elkaar te kunnen vergelijken.

4 uur geleden