
Europese bedrijven investeren weer evenveel als voor corona
LUXEMBURG (ANP) - Europese bedrijven hebben vorig jaar weer evenveel geïnvesteerd als voor de coronacrisis. Volgens de Europese Investeringsbank (EIB) is dat te danken aan de steunprogramma’s die landen opzetten om bedrijven overeind te houden en banen te behouden. Zo zijn de investeringen in nog geen twee jaar weer op het oude niveau, terwijl dat bij de vorige financiële crisis meer dan tien jaar duurde.
Investeringen in het digitaal maken van bedrijven en investeringen die zijn gericht op het klimaat werden de afgelopen tijd populairder. Daarin zijn wel grote verschillen tussen rijkere en armere landen binnen de EU te zien. Volgens de EIB, die namens de EU langlopende leningen verstrekt, zijn de verschillen die al tussen die landen bestonden door de economische gevolgen van de coronacrisis vergroot.
Van al die landen doen Nederlandse bedrijven het vaakst ‘groene’ investeringen, aldus het jaarlijkse rapport over investeringen van de EIB. Sinds de start van de coronacrisis zijn zulke duurzame investeringen enigszins op pauze komen te staan, maar bedrijven spreken de verwachting uit deze de komende tijd weer op te voeren. De EU loopt wat duurzame investeringen betreft voor op de VS. Wel worden de investeringen vaker gedaan door bedrijven uit de wat rijkere landen, in Noord- en West-Europa.
Digitalisering
Diezelfde trend is te zien op het gebied van digitalisering. Rijkere landen zagen hun bedrijven aanpassingen doen om meer digitaal te werk te gaan, in armere landen gebeurde dat minder. "Zo zijn bedrijven uit armere landen straks minder goed voorbereid op zich aanpassen aan de klimaattransitie en digitalisering." Ook zouden die landen dan minder goed kunnen profiteren van de mogelijkheden die die ontwikkelingen bieden.
Vergeleken met de VS lopen Europese landen achter op het gebied van digitalisering. Dat zou ongunstig kunnen zijn voor de arbeidsmarkt hier, aldus het EIB. De bank berekende dat in de EU 33 procent van de mensen werkt bij een bedrijf dat niets doet op digitaal gebied, terwijl dat in de VS maar voor zo’n 20 procent geldt.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP) - De handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten in Genève zijn hun tweede dag ingegaan, melden Zwitserse media. Persbureau Reuters schrijft ook dat onderhandelaars zondagochtend weer bijeen zijn gekomen.
33 minuten geledenDHARAN (ANP/BLOOMBERG) - Saudi Aramco heeft in de eerste drie maanden van het jaar een lagere winst geboekt dan een jaar eerder. Het energieconcern verkocht meer olie en gas, maar lagere prijzen voor die brandstoffen zaten 's werelds grootste verkoper van olie dwars. Het Saudische staatsbedrijf keert ook minder winst uit, wat een tegenvaller is voor de overheidsfinanciën. Kroonprins Mohammed bin Salman wil juist fors investeren in de modernisering van de economie van Saudi-Arabië.
2 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
14 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
15 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
20 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.
21 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
1 dag geleden