Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese bedrijven investeren weer evenveel als voor corona

Europese bedrijven investeren weer evenveel als voor corona

LUXEMBURG (ANP) - Europese bedrijven hebben vorig jaar weer evenveel geïnvesteerd als voor de coronacrisis. Volgens de Europese Investeringsbank (EIB) is dat te danken aan de steunprogramma’s die landen opzetten om bedrijven overeind te houden en banen te behouden. Zo zijn de investeringen in nog geen twee jaar weer op het oude niveau, terwijl dat bij de vorige financiële crisis meer dan tien jaar duurde.

Investeringen in het digitaal maken van bedrijven en investeringen die zijn gericht op het klimaat werden de afgelopen tijd populairder. Daarin zijn wel grote verschillen tussen rijkere en armere landen binnen de EU te zien. Volgens de EIB, die namens de EU langlopende leningen verstrekt, zijn de verschillen die al tussen die landen bestonden door de economische gevolgen van de coronacrisis vergroot.

Van al die landen doen Nederlandse bedrijven het vaakst ‘groene’ investeringen, aldus het jaarlijkse rapport over investeringen van de EIB. Sinds de start van de coronacrisis zijn zulke duurzame investeringen enigszins op pauze komen te staan, maar bedrijven spreken de verwachting uit deze de komende tijd weer op te voeren. De EU loopt wat duurzame investeringen betreft voor op de VS. Wel worden de investeringen vaker gedaan door bedrijven uit de wat rijkere landen, in Noord- en West-Europa.

Digitalisering

Diezelfde trend is te zien op het gebied van digitalisering. Rijkere landen zagen hun bedrijven aanpassingen doen om meer digitaal te werk te gaan, in armere landen gebeurde dat minder. "Zo zijn bedrijven uit armere landen straks minder goed voorbereid op zich aanpassen aan de klimaattransitie en digitalisering." Ook zouden die landen dan minder goed kunnen profiteren van de mogelijkheden die die ontwikkelingen bieden.

Vergeleken met de VS lopen Europese landen achter op het gebied van digitalisering. Dat zou ongunstig kunnen zijn voor de arbeidsmarkt hier, aldus het EIB. De bank berekende dat in de EU 33 procent van de mensen werkt bij een bedrijf dat niets doet op digitaal gebied, terwijl dat in de VS maar voor zo’n 20 procent geldt.

Meer uit Financieel

Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

4 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

7 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

9 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

1 dag geleden
Arriva wil meer dan twintig trajecten van NS overnemen

HEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.

1 dag geleden
President Biden dinsdag naar stakend personeel autofabrikanten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat dinsdag naar Michigan om zijn steun te betuigen voor de staking bij de grote autofabrikanten in Detroit. Die vakbondsactie houdt de Amerikaanse auto-industrie al meer dan een week in de greep. Biden wil een dag voor voormalig president Donald Trump bij de stakers langsgaan.

1 dag geleden