Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europees privacy-onderzoek naar Google vanwege locatietracking

Europees privacy-onderzoek naar Google vanwege locatietracking

DUBLIN (ANP/BLOOMBERG) - Techreus Google wordt in Europa onder de loep genomen vanwege de verwerking van de locatiedata van gebruikers van Android-telefoons. Die is mogelijk strijdig met de Europese privacywetgeving. De Ierse toezichthouder Irish Data Protection Commission leidt het onderzoek omdat het Europese hoofdkantoor van Google in Ierland is gevestigd.

Het onderzoek volgt op klachten die consumentenorganisaties in 2018 hadden ingediend. Daarin beschuldigden ze Google ervan gegevens van telefoons te verzamelen die veel meer over gebruikers onthullen dan alleen hun locatie zou doen, zoals hun politieke of seksuele voorkeur. Het gaat bijvoorbeeld over de bars, winkels of gebedshuizen die gebruikers bezoeken.

De Europese overkoepelende consumentenbond BEUC verwelkomt het onderzoek. "Europese consumenten zijn veel te lang slachtoffer van deze praktijken geweest. Consumenten horen niet onder commerciële surveillance te zijn."

Gebruikersgegevens

BEUC zegt te verwachten dat het onderzoek van de Ierse toezichthouder teruggaat naar het moment dat de klachten werden ingediend, 14 maanden geleden. "De geloofwaardigheid van de handhaving van de EU-verordening voor gegevensbescherming staat op het spel", aldus een woordvoerder. "De consument heeft bescherming nodig van de autoriteiten, die bij wetsovertreding ook straffen uitdelen."

De Ierse waakhond heeft al een ander onderzoek lopen naar Google. Dat gaat over de verwerking van gebruikersgegevens met betrekking tot advertenties. Daarnaast lopen er onderzoeken naar WhatsApp over het delen van gegevens met moederbedrijf Facebook, Twitter en dating-app Tinder.

Meer uit Financieel

Heijmans-topman roept mensen op: maak niet overal bezwaar tegen

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders moeten stoppen met het voortdurend maken van bezwaar tegen bouwprojecten bij hen in de buurt. Die oproep deed topman Ton Hillen van bouwconcern Heijmans tijdens een toelichting op de jaarcijfers. Hij merkt dat de maatschappij steeds individualistischer en harder is geworden. "Maar de woningzoeker staat met lege handen langs de kant."

8 minuten geleden
Grote containerrederij CMA CGM vaart weer via Rode Zee

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De grote Franse containerrederij CMA CGM vaart weer via de Rode Zee. De op twee na grootste vervoerder ter wereld zegt per schip te gaan beoordelen of de situatie veilig genoeg is. Het bedrijf had eerder al gezegd dat de Franse marine ondersteuning zou bieden als de schepen de route weer zouden gaan varen.

48 minuten geleden
Kredietverstrekker huursector VS in de fout bij risicocontroles

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Een Amerikaanse bank die veel geld uitleent aan beleggers in commercieel vastgoed, New York Community Bancorp (NYCB), is in de problemen geraakt. Het bedrijf heeft ontdekt dat interne controles op risico's rond kredieten niet op orde zijn. Ook ziet het bedrijf zich genoodzaakt een afschrijving van 2,4 miljard dollar (2,2 miljard euro) te doen op transacties uit het verleden.

49 minuten geleden
Jumbo stopt niet met zelfscankassa's om diefstallen, zegt topman

AMSTERDAM (ANP) - Jumbo haalt geen zelfscankassa's weg om het aantal diefstallen in de supermarkten te verminderen, zei topman Ton van Veen vrijdag in een interview met BNR Nieuwsradio. De supermarktketen meldde begin dit jaar dat deels door de komst van zelfscankassa's veel meer wordt gestolen.

55 minuten geleden
Oekraïne verscheept 'recordhoeveelheid' vracht via Zwarte Zee

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne heeft in februari een recordhoeveelheid vracht geëxporteerd via een corridor in de Zwarte Zee. Het land vervoerde 8 miljoen ton vracht, waarvan 5,2 miljoen ton landbouwproducten, zei vicepremier Oleksandr Koebrakov. Het land is een belangrijke graanexporteur.

2 uur geleden
Bezorgbedrijf GLS vrijuit in Belgische zaak om sociale fraude

ANTWERPEN (ANP) - Logistiekbedrijf GLS gaat vrijuit in een Belgische rechtszaak waarbij de arbeidsinspectie het bedrijf beschuldigde van fraude rond de inzet van pakketbezorgers. Volgens een rechtbank in Antwerpen was niet het bezorgbedrijf schuldig aan de overtredingen, maar onderaannemers die de pakketten vanuit een distributiecentrum naar hun eindbestemming vervoerden. Deze onderaannemers krijgen nu boetes opgelegd.

2 uur geleden
Inflatie eurozone neemt af tot 2,6 procent in februari

LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in februari afgenomen tot 2,6 procent op jaarbasis, van 2,8 procent in januari. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming. De prijzen voor voeding, alcohol en tabak stegen vorige maand opnieuw, maar minder hard dan in januari. De energieprijzen daalden daarentegen in februari minder sterk dan in de voorgaande maand.

3 uur geleden