Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli overleden

Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli overleden

BRUSSEL (ANP) - Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli is in de nacht van maandag op dinsdag overleden, meldt zijn woordvoerder Roberto Cuillo op Twitter. Sassoli stierf om 01.15 uur in het ziekenhuis in de Italiaanse stad Aviano, waar hij op 26 december werd opgenomen. De datum en plaats van zijn begrafenis zullen in de komende uren gecommuniceerd worden, zegt Cuillo.

Maandag maakte Cuillo al bekend dat de 65-jarige Italiaanse sociaaldemocraat was opgenomen in het ziekenhuis vanwege "ernstige complicaties" die het gevolg waren van het "disfunctioneren van het immuunsysteem". Al zijn afspraken werden daarom geschrapt. In september was Sassoli al eens in het ziekenhuis opgenomen vanwege een longontsteking, die veroorzaakt was door de legionairsziekte.

De voorzittershamer in het Europees Parlement werd tijdens zijn afwezigheid veelvuldig overgenomen door de eerste vicevoorzitter Roberta Metsola, een christendemocraat uit Malta. Zij verving de zieke Sassoli in september ook bij de belangrijke 'troonrede' in het parlement van de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen.

Dierbare vriend

Metsola reageerde dinsdagochtend vroeg op Twitter op het overlijden van Sassoli: "Mijn hart is gebroken. Europa heeft een leider verloren, ik ben een vriend kwijt, en de democratie is een kampioen verloren." Ook Eurocommissaris Frans Timmermans reageerde op Twitter. "Ik heb er geen woorden voor. Zijn vriendelijkheid was een inspiratie voor iedereen die hem kende."

Von der Leyen laat weten "diep bedroefd te zijn door het verschrikkelijke verlies van een grote Europeaan en trotse Italiaan". Daarnaast omschrijft ze Sassoli als "een dierbare vriend". Nederlandse Europarlementariërs hebben ook gereageerd op het overlijden. Zo meldt CDA'er Esther de Lange geschokt en bedroefd te zijn. "Onze gedachten en gebeden zijn bij zijn familie en dierbaren", staat in haar reactie op Twitter.

Journalist

Sassoli, die van oorsprong journalist was, werd bij de Europese verkiezingen van 2009 gekozen voor het Europees Parlement. Op 3 juli 2019 werd hij voorzitter. De christendemocraten spraken toen met de sociaaldemocraten en liberalen, de twee grootste fracties in het EU-parlement, af dat ze in januari 2022 een nieuwe parlementsvoorzitter zouden mogen leveren, halverwege de parlementaire zittingstermijn van vijf jaar.

De christendemocraten hebben de 42-jarige Metsola voorgedragen als parlementsvoorzitter. De verkiezing stond al voor de eerste plenaire vergadering van 2022 volgende week in Straatsburg gepland.

Meer uit Buitenland

Hongaarse buitenlandminister spreekt Russische collega bij VN

NEW YORK (ANP/DPA) - De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto heeft in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York zijn Russische collega Sergej Lavrov gesproken. Hij vindt "dat het beter zou zijn, wanneer meer westerse politici in gesprek gaan met Russische, want dan zou er meer hoop op beëindiging van de oorlog in Oekraïne zijn".

10 minuten geleden
Frankrijk arresteert Rwandese oud-bestuurder voor genocide 1994

PARIJS (ANP/AFP) - Een prominente voormalige Rwandese bestuurder is in Frankrijk gearresteerd voor zijn rol in de genocide in Rwanda van 1994. Bronnen zeggen tegen het Franse persbureau AFP dat Pierre Kayondo dinsdag is aangehouden en dat hij is aangeklaagd voor medeplichtigheid bij genocide en voor misdaden tegen de menselijkheid.

45 minuten geleden
Kyiv: seniore marinecommandanten getroffen bij aanval Sebastopol

SEBASTOPOL (ANP/AFP) - Bij de raketaanval op het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot zijn volgens Oekraïne vrijdag tientallen Russen omgekomen en gewond geraakt, "inclusief hooggeplaatste marinecommandanten". De Oekraïense krijgsmacht zegt dat er op het moment van inslag een bijeenkomst van de leiding van de marine bezig was in het hoofdkwartier in Sebastopol, de grootste stad op de Krim.

1 uur geleden
Berlijn roept klimaatdemonstranten op marathon niet te verstoren

BERLIJN (ANP/DPA) - De burgemeester van Berlijn heeft klimaatdemonstranten opgeroepen de marathon van zondag in zijn stad niet te verstoren. De groep Letzte Generation (laatste generatie) heeft acties aangekondigd, maar volgens burgemeester Kai Wegner zitten de inwoners van de Duitse hoofdstad daar niet op te wachten. "Het zal veel Berlijners heel boos maken."

2 uur geleden
Zuid-Koreaanse oppositieleider stopt hongerstaking na 24 dagen

SEOUL (ANP) - De belangrijkste oppositieleider van Zuid-Korea heeft zaterdag zijn hongerstaking na 24 dagen beëindigd, meldt een woordvoerder van zijn partij aan het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Lee Jae-myung, de leider van de sociaalliberale Democratische Partij van Korea, werd deze week opgenomen in het ziekenhuis met symptomen van uitdroging en duizeligheid. De dokters vroegen hem om te stoppen met de hongerstaking, omdat die zijn gezondheid ernstig kon schaden. Daar ging Lee uiteindelijk mee akkoord.

4 uur geleden
Nog geen deal tussen stakende schrijvers en Hollywoodstudio's

LOS ANGELES (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse schrijversvakbond Writers Guild of America (WGA) en vertegenwoordigers van de grootste Hollywood-studio's hebben vrijdag verder onderhandeld. Eind vrijdag, inmiddels de 144ste dag van de staking, werd er nog geen overeenkomst aangekondigd. Bazen van The Walt Disney Company, Netflix en andere grote producenten waren voor de derde dag op rij bij de onderhandelingen aanwezig.

5 uur geleden
VS, Rusland en China hervatten mogelijk tests met kernwapens

MONTEREY (ANP) - De Verenigde Staten, Rusland en China hebben de laatste jaren nieuwe faciliteiten gebouwd en tunnels gegraven op hun terreinen die bedoeld zijn voor het testen van nucleaire wapens. Dat blijkt uit satellietbeelden die CNN in handen kreeg, zo schrijft de Amerikaanse nieuwssite.

8 uur geleden