Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europees Parlement stemt over maatregelen tegen coronacrisis

Europees Parlement stemt over maatregelen tegen coronacrisis

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement stemt donderdag over drie wetten die de gevolgen van de coronacrisis moeten temperen. De meeste parlementariërs stemmen vanwege reisbeperkingen vanuit eigen land via e-mail. Voor het stemmen op afstand waren geen regels, dus is een procedure opgetuigd om dit mogelijk te maken.

De parlementariërs stemmen over wetgeving rond start- en landingsrechten, zogeheten slots. De EU-landen hebben al ingestemd met de opschorting tot 24 oktober van de verplichting voor luchtvaartmaatschappijen om minstens 80 procent van aan hen toegewezen slots te gebruiken. De start- en landingsrechten zouden anders vervallen. Maatschappijen vlogen daardoor eerder met (half)lege 'spookvluchten’.

Ook wordt gestemd over het investeringsinitiatief van de Europese Commissie om 37 miljard euro uit ongebruikte EU-fondsen vrij te maken. Dit geld dient om de meest getroffen lidstaten en regio’s te helpen met onder meer hun zorgstelsels, arbeidsmarkt, en midden- en kleinbedrijf. Voor Nederland is 25 miljoen euro beschikbaar.

Ten slotte ligt er een voorstel om het EU-Solidariteitsfonds, bedoeld voor natuurrampen, voortaan in te kunnen zetten bij een volksgezondheidscrisis. Lidstaten die het hardst zijn getroffen door de epidemie kunnen daardoor aanspraak maken op het fonds. Dat kan dit jaar tot 800 miljoen euro uitkeren.

Voorzitter David Sassoli opent de zitting in Brussel om 10.00 uur, waarna eerst over procedures wordt gestemd. De parlementariërs moeten de gemailde stemformulieren printen, invullen, ondertekenen, scannen of fotograferen en dan terugsturen. Om 17.30 uur volgt een stemming over voorgestelde wijzigingen. De eindstemming over de drie voorstellen kan dan vanaf 20.00 uur plaatsvinden. Sassoli maakt de uitslag bekend om 22.30 uur

De ingelaste spoedsessie vervangt de parlementszitting die volgende week zou plaatsvinden. Volgens de planning komt het parlement pas in september weer op de gebruikelijke manier bijeen in Straatsburg. Tot augustus zijn in Brussel drie plenaire bijeenkomsten gepland in mei, juni en juli, waarbij ook op afstand wordt gestemd.

Meer uit Buitenland

Rechtszaak Trump tegen nicht mag doorgaan van rechter

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Een rechter heeft geoordeeld dat Donald Trump een rechtszaak kan aanspannen tegen zijn nicht Mary Trump. Volgens de oud-president zou zij informatie aan The New York Times hebben verstrekt voor een artikel uit 2018 over zijn belastinggeschiedenis.

2 uur geleden
Vier vermiste kinderen na crash in Colombia levend gevonden

BOGOTA (ANP/RTR/AFP) - De vier kinderen die op 1 mei crashten met een vliegtuig in het Amazonewoud in Colombia zijn vrijdag gevonden. Alle vier zijn nog in leven. Dat heeft president Gustavo Petro bekendgemaakt. "Een vreugde voor het hele land! De vier kinderen die 40 dagen geleden verloren zijn gegaan in de Colombiaanse jungle zijn levend teruggevonden", schreef Petro op Twitter.

4 uur geleden
Boris Johnson treedt af als parlementslid om partygate-onderzoek

LONDEN (ANP) - De Britse oud-premier Boris Johnson treedt af als lid van het Lagerhuis om een onderzoek naar het zogenoemde partygate-schandaal. Volgens Britse media heeft hij zijn zetel voor het district Uxbridge and South Ruislip per direct ingeleverd. Johnson zegt in een verklaring dat hij de resultaten van een parlementair onderzoek heeft ontvangen en dat die onderzoekscommissie hem uit het parlement probeerde te duwen.

9 uur geleden
Vrijgegeven stukken: Trump verdacht van 37 misdrijven

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Donald Trump wordt verdacht van 37 misdrijven. Dat blijkt uit rechtbankstukken die openbaar zijn gemaakt. De oud-president van de VS wordt onder meer verdacht van het achterhouden van documenten en het tegenwerken van een strafrechtelijk onderzoek.

10 uur geleden
Advocaten in Trumps strafzaak rond geheime documenten stappen op

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee advocaten die de Amerikaanse oud-president Donald Trump bijstonden in zijn federale strafzaak, zijn teruggetreden. Jim Trusty en John Rowley zeggen zelf te zijn opgestapt. Ze verdedigen hem ook niet meer in de zaak rond de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2021.

12 uur geleden
Poetin: Oekraïens offensief is begonnen, maar onsuccesvol

MOSKOU (ANP/RTR) - Niet alleen internationale media en waarnemers stellen dat Oekraïne is begonnen met het langverwachte offensief, dat denkt ook de Russische president Vladimir Poetin. Hij zegt dat de aanval nog niet succesvol is en dat de Oekraïners nog geen van hun doelen hebben bereikt.

13 uur geleden
VN: onafhankelijk onderzoek naar doorbraak Kachovka-dam nodig

GENÈVE (ANP/DPA) - Er is eerst meer onderzoek nodig rond het instorten van de Kachovka-dam in het zuiden van Oekraïne om vast te stellen wat er is gebeurd. "De omstandigheden van het incident zijn vooralsnog te onduidelijk", stelt woordvoerder Jeremy Laurence van het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties OHCHR. Volgens de woordvoerder is het nog te vroeg om te spreken van een oorlogsmisdaad.

13 uur geleden