
Europees Parlement stemt over brexitverdrag
BRUSSEL (ANP) - Het voltallige Europees Parlement stemt woensdag over het verdrag dat het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU op 31 januari regelt. Uit stemmingen in deelcommissies bleek vorige week al dat een overgrote meerderheid ermee instemt.
Een gewone meerderheid is voldoende. Voorafgaand aan de stemming rond 18.00 uur voeren de parlementariërs nog een debat met Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.
Diverse Nederlandse afgevaardigden zullen met enige tegenzin instemmen met het terugtrekkingsakkoord. Esther de Lange (CDA) doet dat met pijn in het hart. Zij kijkt al vooruit naar de gesprekken over de toekomstige relatie. Het parlement zal er volgens haar op toezien dat er "geen uitverkoop van onze interne markt" komt.
"Er staat veel op het spel bij de spannende onderhandelingen over onze toekomstige relatie, zegt ook Bas Eickhout (GroenLinks). Peter van Dalen (ChristenUnie) stemt "met frisse tegenzin" voor het akkoord. "Want ik betreur de brexit zeer."
Ook Bert-Jan Ruissen (SGP) vindt het vertrek jammer. "Maar de Britten hebben er het recht toe". Hij heeft "grote zorgen over de Nederlandse vissers, agri-exporteurs en andere handelaren".
De sociaaldemocratische fractie met daarin de PvdA neemt woensdag "met een lach en een traan" afscheid van de Britse collega’s. Europarlementariër Agnes Jongerius denkt dat premier Boris Johnson uit is op "een belastingparadijs waar multinationals in het zonnetje worden gezet. Maar wij laten ons niet afschrikken door dreigementen van een bullebak. Een eerlijk speelveld en gelijk loon voor gelijk werk staan voor ons voorop in de komende onderhandelingen."
Meer uit Buitenland
BERLIJN (ANP/DPA) - CDU/CSU en de SPD hebben in Duitsland maandag het regeerakkoord ondertekend, een dag voordat de nieuwe regering wordt beëdigd. De aankomende bondskanselier Friedrich Merz zei tijdens de ceremonie "alle vertrouwen" te hebben dat de partijen "zullen slagen ons land te regeren met kracht, planning en vertrouwen".
19 minuten geledenGAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas noemt het Israëlische plan voor de hervatting van de hulplevering aan de bevolking van Gaza "politieke chantage". Het Israëlische veiligheidskabinet stemde in de nacht van zondag op maandag in met het plan dat ervoor moet zorgen dat Hamas geen controle kan krijgen over de hulpleveranties.
21 minuten geledenISLAMABAD (ANP/DPA) - Pakistan heeft maandag opnieuw een raket getest te midden van oplopende spanningen met India na een dodelijke terroristische aanslag in de betwiste regio Kasjmir.
1 uur geledenMADRID (ANP/RTR) - Koperdieven hebben zondagavond een deel van het Spaanse hogesnelheidsnetwerk platgelegd. Duizenden mensen strandden op stations en sommigen moesten de nacht doorbrengen in de trein. De Spaanse minister van Transport Oscar Puente spreekt in een bericht op X van "ernstige sabotage".
1 uur geledenPARIJS (ANP) - De Europese Commissie gaat de komende jaren fors extra investeren in onderzoek en wetenschap. Voorzitter Ursula von der Leyen kondigde maandag op de Sorbonne-universiteit in Parijs aan 500 miljoen euro vrij te maken om van Europa "een magneet voor onderzoekers te maken". Ook komt de Commissie met een nieuwe 7-jarige "supersubsidie" om de knapste koppen naar Europa te halen en te houden.
2 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse sociaaldemocratische partij SPD heeft maandag haar keuzes voor de ministerposten bekendgemaakt. De huidige minister van Defensie Boris Pistorius behoudt die functie. SPD-leider Lars Klingbeil wordt de nieuwe vicekanselier en minister van Financiën.
2 uur geledenKIGALI (ANP/RTR) - Rwanda voert gesprekken over de mogelijke opvang van immigranten die uit de Verenigde Staten gedeporteerd worden. Dat meldt de Rwandese minister van Buitenlandse Zaken Olivier Nduhungirehe.
3 uur geleden