Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europees Parlement: stem op Hemelvaart en kies niet-landgenoot

Europees Parlement: stem op Hemelvaart en kies niet-landgenoot

STRAATSBURG (ANP) - EU-burgers moeten voortaan een niet-landgenoot in het Europees Parlement kunnen kiezen, vindt het parlement. De verkiezingen zouden in de hele EU in het vervolg op 9 mei moeten plaatsvinden, op welke dag dat ook valt. En op de lijst wisselen vrouwen en mannen elkaar af, als het aan het parlement ligt.

Het EU-Parlement wil met een reeks wijzigingen in de Europese verkiezingen onder andere meer mensen naar de stembus trekken. In bijvoorbeeld Nederland laten kiezers de Europese verkiezingen het snelst aan zich voorbijgaan. Om wat te veranderen zouden de EU-landen moeten instemmen, en die zijn er nog zeker niet allemaal voor gewonnen.

De Europese verkiezingen trekken volgens het parlement meer aandacht als ze niet langer over vier dagen worden gespreid, maar op één vaste dag plaatsvinden. Dat moet 9 mei worden, of dat nu op een doorsnee donderdag, zoals tot dusver in Nederland, of op een religieuze rust- of feestdag valt. De eerstvolgende editie zou op Hemelvaartsdag 2024 plaatsvinden, tot verontwaardiging van christelijke partijen als SGP en ChristenUnie.

Twee stemmen

Kiezers krijgen verder twee stemmen, waarvan ze er een kunnen uitbrengen op een 'transnationale' kandidatenlijst. Daarop staan aspirant-Europarlementariërs uit alle EU-landen die 28 extra parlementszetels mogen vullen. Ze kunnen worden voorgedragen door geestverwante politieke partijen uit de lidstaten, bijvoorbeeld de liberalen, sociaaldemocraten of rechts-populisten, stelt het parlement zich voor.

Vrouwen en mannen moeten in het vervolg om-en-om op de kieslijst, vindt het parlement. Zo'n 'ritssysteem' moet het aantal vrouwelijke Europarlementariërs vergroten. Nu stuurt een EU-land als Cyprus nog enkel mannen naar Brussel.

Ook wil het parlement een nieuwe poging doen om de stem van de kiezer te laten meewegen in de keuze van de voorzitter van de Europese Commissie. Het is al langer zijn wens om die te kiezen uit de lijsttrekkers van de Europese politieke families, maar vorige keer schoven de EU-landen die toen het erop aan kwam aan de kant. Zo moest de sociaaldemocratische lijsttrekker Frans Timmermans wijken voor Ursula von der Leyen, op wie kiezers niet konden stemmen.

Meer uit Buitenland

Palestijnse dichter Refaat Alareer gedood in Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - De Palestijnse dichter en literatuurhoogleraar Refaat Alareer is gedood bij een Israëlische luchtaanval in Gaza. Dat meldt mededichter en vriend Mosab Abu Toha op Facebook. Volgens de literaire website Literary Hub kwamen bij de aanval ook Alareers broer, zus en vier kinderen van zijn zus om te leven.

8 minuten geleden
Taiwan: Chinese ballon gesignaleerd voor kust

TAIPEI (ANP/AFP) - Het Taiwanese ministerie van Defensie meldt dat een Chinese ballon vrijdag over de grens tussen de landen in de Straat van Taiwan is gevlogen. De ballon vloog volgens een woordvoerder een tijdlang oostwaarts en verdween toen. Het land houdt op 13 januari verkiezingen en vreest dat Beijing zich daarmee wil bemoeien.

47 minuten geleden
Negen aanklachten tegen presidentszoon Hunter Biden

LOS ANGELES (ANP) - Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse president Joe Biden, is donderdag in Los Angeles aangeklaagd voor belastingontwijking. De 53-jarige zou hebben verzuimd 1,4 miljoen dollar (bijna 1,3 miljoen euro) aan belasting te betalen, terwijl hij er volgens justitie een extravagante levensstijl op nahield.

2 uur geleden
Blinken: Israël moet meer doen om burgers in Gaza te beschermen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft Israël gemaand meer te doen om burgers in Gaza te beschermen. Blinken zei donderdag dat er een kloof is tussen Israëls "intentie om burgers te beschermen en de daadwerkelijke resultaten die we zien."

4 uur geleden
Schutter Las Vegas stuurde poederbrief naar andere universiteit

LAS VEGAS (ANP) - De man die woensdag drie mensen doodschoot op een universiteit in Las Vegas en een vierde persoon verwondde, stuurde vlak voor zijn daad 22 brieven naar andere universiteiten. De brieven werden onderschept voor bezorging. In minimaal één envelop werd wit poeder aangetroffen.

4 uur geleden
Ultranationalistische betogers botsen met politie in Jeruzalem

JERUZALEM (ANP/DPA/BELGA) - Bij de start van een mars van ultranationalistische Israëliërs in Jeruzalem is het donderdagavond tot confrontaties met de politie gekomen. De politie zou hebben verhinderd dat tientallen demonstranten door de Oude Stad, het ommuurde centrum, trokken.

8 uur geleden
Israëlische media delen beelden van Palestijnse gevangenen

TEL AVIV (ANP/AFP) - Israëlische media hebben donderdag beelden gedeeld van tientallen Palestijnse mannen die handboeien om hebben, geblinddoekt zijn en alleen ondergoed dragen. Volgens het Israëlische leger gaat het om "terroristen die zich hebben overgegeven".

9 uur geleden