Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europees Parlement richt pijlen op premier Tsjechië

Europees Parlement richt pijlen op premier Tsjechië

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement heeft met grote meerderheid een resolutie aangenomen waarin omstreden praktijken rond EU-subsidies door de Tsjechische premier Andrej Babis aan de orde komen. Het parlement wil dat hij zijn zakelijke belangen afstoot in landbouw- en mediaconcern Agrofert, dat jarenlang profiteerde van EU-subsidies. Het parlement roept daarbij op tot nieuwe EU-wetgeving die voorkomt dat Europese subsidies naar machtige zakenlieden (oligarchen) gaan.

Babis zou ook moeten worden uitgesloten van de onderhandelingen van de EU-leiders over de meerjarenbegroting van 2021 tot en met 2027 tot het probleem van belangenverstrengeling is opgelost, stelt het parlement. Die onderhandelingen gaan immers onder meer over de verdeling van EU-subsidies. Ook roept het parlement de lidstaten op om Europese fondsen te koppelen aan hoe nationale rechtstaten functioneren.

De steenrijke Babis krijgt al langer kritiek omdat hij EU-subsidies zou hebben doorgesluisd naar Agrofert. De Europese Commissie is hiervan op de hoogte, maar wacht nog op een reactie uit Praag.

Rapport

Vorige maand keurde het parlement een rapport goed van een delegatie van de commissie begrotingscontrole die op onderzoek uitging in Tsjechië. In het land bestaat geen mechanisme om belangenverstrengeling bij de verdeling van EU-middelen te verhinderen of te bestrijden, stellen de rapporteurs, onder wie Europarlementariër Lara Wolters (PvdA).

"Babis' bedrijf is tijdens zijn premierschap een grote ontvanger uit het Europees landbouwbudget gebleken", zegt zij. "En de Europese Commissie en journalisten hebben blootgelegd dat hij via allerlei holdings en trustfunds nog steeds hele innige banden met het bedrijf houdt. Sterker nog: als hij premier af is, kan hij zo weer instappen. Hij moet subsidies weigeren, zijn bedrijf verkopen of aftreden, schrijven we daarom in onze resolutie."

Meer uit Buitenland

Media: schutter Trump half uur voor aanslag gespot op dak gebouw

BUTLER (ANP) - Thomas Crooks, de man die zaterdag in de Amerikaanse staat Pennsylvania een aanslag pleegde op oud-president Donald Trump, werd ongeveer een half uur voor hij schoten loste door agenten gespot op een dak. Dat meldt de lokale nieuwszender Channel 11 op basis van politiebronnen. Trump raakte bij de aanslag lichtgewond, maar een omstander en later ook de schutter zelf werden gedood.

4 minuten geleden
Soldaat in Parijs aangevallen met mes, mogelijk aanslag

PARIJS (ANP) - Kort voor de Olympische Spelen in Parijs is in die stad een soldaat aangevallen met een mes, melden Franse media die zich baseren op politiebronnen. Volgens onbevestigde berichten zou de dader Allah Akbar hebben geschreeuwd. Het incident was bij het station Gare de l'Est.

1 uur geleden
Team van Biden haalt uit naar Trumps keuze voor vicepresident

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het verkiezingsteam van de Amerikaanse president Joe Biden heeft de kandidaat van Donald Trump voor het vicepresidentschap, J.D. Vance, bestempeld als een uiterst rechtse extremist. Volgens het campagneteam ontkent Vance de uitslag van de verkiezingen van 2020, toen Trump verloor van Biden.

1 uur geleden
Republikeinen officieel achter Trump als presidentskandidaat

MILWAUKEE (ANP/RTR/AFP) - De Republikeinen hebben zich officieel achter ex-president Donald Trump geschaard als hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. Op een groot congres in Milwaukee nomineerden ze Trump, die twee dagen geleden lichtgewond raakte aan zijn oor bij een aanslag op zijn leven.

2 uur geleden
Trump wil senator Vance als running mate voor vicepresidentschap

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse ex-president Donald Trump heeft senator James David Vance uit Ohio gekozen als zijn running mate bij de komende presidentsverkiezingen. Dat maakte Trump bekend op zijn sociaal medium Truth Social. Als Trump wint, wordt Vance (39) de Republikeinse vicepresident.

2 uur geleden
Europese Commissie gaat Hongarije boycotten om reizen Orbán

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie geeft een ernstig en ongekend signaal af aan Hongarije dat het land te ver is gegaan met de recente reizen van premier Viktor Orbán naar onder meer Rusland en China. De commissie zal daarom de komende tijd de vergaderingen boycotten die Hongarije als EU-voorzitter in Boedapest organiseert.

3 uur geleden
Frans links blok verdeeld over wie premier moet worden

PARIJS (ANP) - Het Franse linkse blok dat eerder deze maand verrassend de parlementsverkiezingen won, is er nog niet in geslaagd gezamenlijk een premierskandidaat te kiezen. Het uiterst linkse La France Insoumise kondigde aan de onderhandelingen stop te zetten.

3 uur geleden