Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europees Parlement richt pijlen op premier Tsjechië

Europees Parlement richt pijlen op premier Tsjechië

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement heeft met grote meerderheid een resolutie aangenomen waarin omstreden praktijken rond EU-subsidies door de Tsjechische premier Andrej Babis aan de orde komen. Het parlement wil dat hij zijn zakelijke belangen afstoot in landbouw- en mediaconcern Agrofert, dat jarenlang profiteerde van EU-subsidies. Het parlement roept daarbij op tot nieuwe EU-wetgeving die voorkomt dat Europese subsidies naar machtige zakenlieden (oligarchen) gaan.

Babis zou ook moeten worden uitgesloten van de onderhandelingen van de EU-leiders over de meerjarenbegroting van 2021 tot en met 2027 tot het probleem van belangenverstrengeling is opgelost, stelt het parlement. Die onderhandelingen gaan immers onder meer over de verdeling van EU-subsidies. Ook roept het parlement de lidstaten op om Europese fondsen te koppelen aan hoe nationale rechtstaten functioneren.

De steenrijke Babis krijgt al langer kritiek omdat hij EU-subsidies zou hebben doorgesluisd naar Agrofert. De Europese Commissie is hiervan op de hoogte, maar wacht nog op een reactie uit Praag.

Rapport

Vorige maand keurde het parlement een rapport goed van een delegatie van de commissie begrotingscontrole die op onderzoek uitging in Tsjechië. In het land bestaat geen mechanisme om belangenverstrengeling bij de verdeling van EU-middelen te verhinderen of te bestrijden, stellen de rapporteurs, onder wie Europarlementariër Lara Wolters (PvdA).

"Babis' bedrijf is tijdens zijn premierschap een grote ontvanger uit het Europees landbouwbudget gebleken", zegt zij. "En de Europese Commissie en journalisten hebben blootgelegd dat hij via allerlei holdings en trustfunds nog steeds hele innige banden met het bedrijf houdt. Sterker nog: als hij premier af is, kan hij zo weer instappen. Hij moet subsidies weigeren, zijn bedrijf verkopen of aftreden, schrijven we daarom in onze resolutie."

Meer uit Buitenland

EU-hof: hervorming rechterlijke macht in Polen schendt EU-recht

LUXEMBURG (ANP) - De hervorming van de rechterlijke macht die Polen in 2019 invoerde, schendt het EU-recht. Die hervorming is zelfs een achteruitgang wat de rechtsstaat betreft, oordeelt het Europees Hof van Justitie.

8 minuten geleden
CNN: Oekraïne heeft netwerk in Rusland voor sabotageacties

MOSKOU (ANP) - Oekraïne heeft in Rusland een netwerk opgezet van sympathisanten en experts die sabotageacties moeten uitvoeren, zeggen ingewijden tegen nieuwszender CNN. De bronnen zouden zich baseren op Amerikaanse inlichtingen en stellen dat Oekraïne ook drones verstrekt om aanvallen mee uit te voeren.

18 minuten geleden
Kremlin: nep-Poetin op de radio na hack

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Een radiotoespraak waarin de Russische president Vladimir Poetin zijn landgenoten waarschuwt voor een Oekraïense invasie van Rusland, is nep. Dat zegt het Kremlin, dat hackers verantwoordelijk houdt voor het uitzenden van de speech.

1 uur geleden
WHO wil Europese coronareispas als model voor rest van de wereld

BRUSSEL (ANP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat het Europese coronareisbewijs delen met de rest van de wereld. Het digitale certificaat heeft zich volgens de WHO en de Europese Unie bewezen tijdens de corona-epidemie. Het zou bij een volgende pandemie veel breder dienst kunnen doen, maar er ook bij kunnen helpen dat bijvoorbeeld vluchtelingen bij hun medische gegevens kunnen.

1 uur geleden
Britse premier meldt flinke afname illegale migratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft een succes geclaimd bij de aanpak van illegale migratie. Hij meldt een afname "van bijna 90 procent" van het aantal Albanese migranten dat in kleine bootjes arriveert in het Verenigd Koninkrijk. Het totale aantal illegale oversteken via het Kanaal zou in enkele maanden tijd met 20 procent zijn verminderd.

3 uur geleden
Wagner-baas: Oekraïne herovert dorp in de buurt van Bachmoet

BACHMOET (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Oekraïense troepen hebben een deel van het dorpje Berchivka ten noorden van de stad Bachmoet heroverd. Dat stelt Jevgeni Prigozjin, de baas van Wagner. Ook Oekraïense autoriteiten zeggen terrein te winnen in de omgeving van Bachmoet.

4 uur geleden
VS geven beelden vrij van incident met oorlogsschepen bij Taiwan

TAIPEI (ANP/RTR) - De Verenigde Staten en China maken elkaar verwijten over een incident met oorlogsschepen uit de twee landen in de Straat van Taiwan. De Amerikaanse marine publiceerde een video met beelden van de "onveilige interactie". Een Chinees schip zou de Amerikaanse torpedobootjager USS Chung-Hoon hebben afgesneden.

4 uur geleden