Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europees Parlement op onderzoek in Malta

Europees Parlement op onderzoek in Malta

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement stuurt een missie naar Malta om de staat van de rechtsstaat in het EU-land te onderzoeken. Daartoe is volgens de Europese Groenen besloten vanwege de recente ontwikkelingen in het onderzoek naar de moord op de Maltese onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia in 2017. Het parlement bespreekt de zaak in december.

Drie ministers zijn opgestapt en de stafchef van premier Joseph Muscat, Keith Schembri, is opgepakt. Een zakenman die zou hebben betaald voor de moord wijst naar Schembri als het brein achter de liquidatie.

Het parlement stuurde niet lang na de moord ook al een missie naar Malta, waarop zorgen werden uitgesproken over corruptie en de onafhankelijkheid van het onderzoek. Het parlement zei vorig jaar niet te rusten voordat de verantwoordelijken zijn berecht.

Rol Muscat onderzocht

De nieuwe missie moet zich ook richten op eventuele banden van premier Muscat met de moord, vinden onder meer de Groenen. Hij zou betrokkenen de hand boven het hoofd hebben gehouden.

Ook Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt heeft zich vastgebeten in de zaak. Als rapporteur van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa heeft hij ernstige tekortkomingen vastgesteld bij de rechtsstaat in Malta en zware kritiek op Muscat geuit.

Meer uit Buitenland

Macron noemt rellen Nieuw-Caledonië 'ongekende opstand'

NOUMÉA (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron noemt de rellen in Nieuw-Caledonië een "absoluut ongekende opstand". Hij landde donderdagochtend lokale tijd op de eilandengroep en hoopt de rust weer terug te brengen.

58 minuten geleden
Doden en gewonden na instorten podium presidentskandidaat Mexico

MONTERREY (ANP/RTR) - In het noorden van Mexico is een podium ingestort tijdens een verkiezingsbijeenkomst van een presidentskandidaat. Er zijn negen doden en ongeveer vijftig gewonden gevallen, meldt de gouverneur van de staat Nuevo Leon.

1 uur geleden
Troepen Taiwan paraat om militaire 'vergeldingsoefeningen' China

TAIPEI/BEIJING (ANP/RTR) - Het Taiwanese leger heeft zijn strijdkrachten gemobiliseerd nadat China donderdagochtend begonnen was aan twee dagen van militaire 'vergeldingsoefeningen' rond het eiland. China verwijt Taiwan "separatistische handelingen".

3 uur geleden
Boeing en NASA mikken nu op 1 juni voor lancering Starliner

CAPE CANAVERAL (ANP) - NASA en Boeing mikken op 1 juni voor de lancering van de eerste bemande vlucht in hun Starliner-ruimtevaartuig, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Ingenieurs onderzoeken nog de oorzaak van een heliumlek, waardoor vorige week de lancering voor de derde keer deze maand werd uitgesteld.

5 uur geleden
Colombia gaat ambassade openen in Palestijnse stad Ramallah

BOGOTA (ANP) - De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft opdracht gegeven tot de opening van een ambassade in de Palestijnse stad Ramallah. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Luis Gilberto Murillo woensdag. Ramallah, waar de Palestijnse Autoriteit is gevestigd, fungeert als de administratieve hoofdstad van de Palestijnse gebieden.

5 uur geleden
VN stemmen over herdenkingsdag voor genocide Srebrenica

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties stemmen over een internationale herdenkingsdag voor de genocide in Srebrenica. De Algemene Vergadering buigt zich over het voorstel om voortaan op 11 juli de 8000 vermoorde Bosniërs te herdenken.

5 uur geleden
Media: VS benoemen Kenia tot 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot'

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden zal naar verwachting Kenia kwalificeren als een 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot' tijdens een driedaags staatsbezoek van de Keniaanse president William Ruto deze week. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron die bekend is met de plannen.

7 uur geleden