
Europees Parlement ontneemt opgepakte Catalaan zijn zetel
BRUSSEL (ANP/AFP) - Het Europees Parlement heeft de Catalaanse separatist Oriol Junqueras die vastzit in Spanje, zijn zetel ontnomen. Junqueras geniet daardoor geen immuniteit meer, waar hij volgens het Europese Hof van Justitie wel recht op heeft.
Junqueras kreeg vorig jaar een gevangenisstraf van dertien jaar vanwege zijn betrokkenheid bij een illegaal referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië. De separatist werd nog voor die uitspraak verkozen tot Europarlementariër. Hij kon zijn parlementszetel niet innemen omdat hij in voorarrest zat.
Volgens het Europese Hof van Justitie moet Junqueras vrijkomen zodat hij naar het EU-parlement kan gaan, maar deze week oordeelde het Spaanse hooggerechtshof dat de Europarlementariër niet vrij hoeft te worden gelaten. Mede op basis van die uitspraak laat de voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli, vrijdag weten dat Junqueras niet langer Europarlementariër is.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) wil een zorgplicht voor sociale veiligheid voor studenten op hogescholen en universiteiten wettelijk vastleggen. Daardoor kan het externe toezicht verbeteren. Hij volgt hiermee een advies van de Inspectie van het Onderwijs.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De PvdA en GroenLinks willen dat het kabinet nog voor de zomer met "een stevig, sociaal pakket" komt tegen armoede. De 'linkse wolk' dreigt tegen de Voorjaarsnota te stemmen als het kabinet niet nu al met maatregelen komt om te zorgen dat mensen hun rekeningen kunnen blijven betalen. De partijen gebruiken hiervoor opnieuw hun positie in de Eerste Kamer: zonder steun van PvdA en GroenLinks kan het kabinet eigenlijk alleen met steun van de BoerBurgerBeweging een meerderheid krijgen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer zegt het vertrouwen op in minister-president Mark Rutte. De partijen vinden de reflectie van de premier op zijn eigen rol bij de gaswinning in Groningen tekort schieten, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver, die mede spreekt namens PvdA, SP, BBB, Volt. PVV, JA21, PvdD, Groep-Van Haga en partijloos Kamerlid Pieter Omtzigt.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) deelt de woede van veel partijen in de Tweede Kamer over de weigering van de oliemaatschappijen Shell en ExxonMobil om hun deel van de schade als gevolg van de gaswinning in Groningen te betalen. Een voorstel van de PvdA en GroenLinks om deze bedrijven via een heffing alsnog te laten betalen, wijst hij dan ook niet op voorhand af.
16 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Na jarenlang vruchteloos gesteggel zijn de EU-landen dicht bij een akkoord over hun asielbeleid, zeggen EU-diplomaten. Mogelijk kunnen ze het donderdag eens worden over onder meer controles aan de buitengrens en het beter verdelen van asielzoekers.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) wil snel tekst en uitleg van spoorbeheerder ProRail over de spoorstoring bij Amsterdam van afgelopen zondag. Zij wil weten hoe het kon gebeuren en welke beheersmaatregelen ProRail heeft getroffen, schrijft zij aan de Tweede Kamer. Door de storing strandden veel reizigers op Amsterdam CS. Sommigen moesten daar overnachten.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat nog eens kijken naar het veel bekritiseerde besluit om aardbevingsschades in Groningen tot 40.000 euro gewoon te vergoeden, zonder te onderzoeken of ze wel veroorzaakt zijn door de gaswinning. Mogelijk wordt de grens opgetrokken naar 60.000 euro. Ook wordt gedacht aan speciale teams om mensen te helpen die buiten de boot dreigen te vallen omdat zij meer schade hebben.
17 uur geleden