Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europees Parlement maakt zich op voor jaarlijkse 'troonrede'

Europees Parlement maakt zich op voor jaarlijkse 'troonrede'

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen houdt in het Europees Parlement in het Franse Straatsburg haar tweede grote beleidstoespraak sinds haar aantreden eind 2019. In de ‘State of the Union’ kijkt ze woensdag terug op het afgelopen jaar, waarin corona nog steeds een hoofdrol speelde. En ze blikt vooruit op nieuwe uitdagingen en plannen van het dagelijks EU-bestuur voor de Europese Unie.

Hoewel de inhoud van de 'troonrede' angstvallig geheim wordt gehouden zal de Duitse volgens EU-bronnen eraan herinneren hoe slagvaardig de EU Covid-19-vaccins heeft veiliggesteld, een herstelfonds van honderden miljarden euro’s in het leven heeft geroepen en een coronacertificaat om mee te reizen heeft opgezet. Ze zal betogen dat de pandemie de noodzaak heeft aangetoond om de handen ineen te slaan om een gezondheidsunie op te richten, met een nieuwe Europese autoriteit die snel in actie komt bij nieuwe virusuitbraken. Het beestje heeft ook al een naam, HERA, en moet ook toezien op de ontwikkeling en productie van geneesmiddelen en vaccins.

Ook zal ze iets zeggen over de zorgen over democratie en rechtsstaat in sommige lidstaten, waaronder vooral Polen. Wat betreft de relaties met landen buiten de EU is interessant te weten hoe de commissie denkt over de Verenigde Staten. Onder president Joe Biden lijken de handelsbanden te worden aangetrokken, maar de EU is wel geschrokken van de hectische aftocht uit Afghanistan en de gevolgen die dat heeft voor vluchtelingenstromen naar Europa.

De jaarlijkse speech werd in 2010 voor de eerste keer uitgesproken door toenmalig commissievoorzitter José Barroso. Het concept is overgenomen van de Verenigde Staten, met als doel de Europese politiek transparanter en democratischer te maken. Na de toespraak, die begint om 09.00 uur, volgt een debat.

Meer uit Buitenland

Trump tegen krant: eigenlijk had ik dood moeten zijn

NEW YORK (ANP) - Donald Trump heeft in een gesprek met de New York Post zondag gezegd dat hij "er nu niet had mogen zijn, ik werd geacht dood te zijn"'. Hij noemt de moordaanslag "een heel surrealistische ervaring". Op de 78-jarige Republikeinse presidentskandidaat werd tijdens een campagnebijeenkomst ten noorden van Pittsburgh zaterdag een moordaanslag gepleegd. Hij raakte aan het rechteroor lichtgewond. Een toeschouwer werd gedood en twee anderen raakten gewond. "Door geluk of dankzij God, velen zeggen door God, ben ik er nog steeds."

11 minuten geleden
Oud-president van Peru wil in 2026 meedoen aan verkiezingen

LIMA (ANP/AFP) - De Peruaanse oud-president Alberto Fujimori zal meedoen aan de verkiezingen in Peru in 2026. Dit heeft zijn dochter zondag bekendgemaakt. "Mijn vader en ik hebben gepraat en samen beslist dat hij de presidentskandidaat zal worden", vertelde Keiko Fujimori. Zij staat aan het hoofd van een rechts-populistische partij in het Zuid-Amerikaanse land.

3 uur geleden
Biden spreekt natie toe vanuit Witte Huis na aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - President Joe Biden sprak de natie zondagavond om 20.00 uur plaatselijke tijd toe vanuit de Oval Office in het Witte Huis. De aanslag op Trump "roept ons allemaal op om een stap terug te doen", zei Biden. Hij voegde eraan toe dat Trump gelukkig niet ernstig gewond was. "We kunnen niet toestaan dat dit geweld genormaliseerd wordt. De politieke retoriek in dit land is erg verhit geworden. Het is tijd om het af te koelen. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om dit te doen."

5 uur geleden
Trump aangekomen in Milwaukee voor Republikeinse partijconventie

MILWAUKEE (ANP/AFP/RTR) - Het vliegtuig van voormalig president Donald Trump is geland in Milwaukee, in de Amerikaanse staat Wisconsin. Dat meldde zijn zoon Eric Trump op X. De Republikeinen zullen hem tijdens de partijconventie die vanaf maandag in deze stad gehouden wordt tot presidentskandidaat benoemen.

6 uur geleden
Media: aanslagpleger Trump had materiaal voor maken bommen

QUANTICO (ANP) - Een bron binnen de wetshandhaving heeft bevestigd dat de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, materiaal had voor het maken van bommen. Hij had dit materiaal in zijn auto en in zijn woning, meldt de Amerikaanse nieuwszender CBSNews.

7 uur geleden
FBI heeft telefoon aanslagpleger Trump in handen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De FBI heeft de telefoon in handen van de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. FBI-agent Kevin Rojek zei dat de FBI bezig was toegang te krijgen tot de informatie die daarin was opgeslagen.

8 uur geleden
15 doden bij aanval Israël op schuilplaats vluchtelingen in Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Bij een Israëlisch bombardement op een school waar vluchtelingen verblijven in de Gazastrook zijn vijftien doden gevallen, zegt de civiele bescherming in het gebied. Het Israëlische leger (IDF) zegt dat het "terroristen" heeft getroffen.

10 uur geleden