Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europees Parlement maakt zich op voor jaarlijkse 'troonrede'

Europees Parlement maakt zich op voor jaarlijkse 'troonrede'

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen houdt in het Europees Parlement in het Franse Straatsburg haar tweede grote beleidstoespraak sinds haar aantreden eind 2019. In de ‘State of the Union’ kijkt ze woensdag terug op het afgelopen jaar, waarin corona nog steeds een hoofdrol speelde. En ze blikt vooruit op nieuwe uitdagingen en plannen van het dagelijks EU-bestuur voor de Europese Unie.

Hoewel de inhoud van de 'troonrede' angstvallig geheim wordt gehouden zal de Duitse volgens EU-bronnen eraan herinneren hoe slagvaardig de EU Covid-19-vaccins heeft veiliggesteld, een herstelfonds van honderden miljarden euro’s in het leven heeft geroepen en een coronacertificaat om mee te reizen heeft opgezet. Ze zal betogen dat de pandemie de noodzaak heeft aangetoond om de handen ineen te slaan om een gezondheidsunie op te richten, met een nieuwe Europese autoriteit die snel in actie komt bij nieuwe virusuitbraken. Het beestje heeft ook al een naam, HERA, en moet ook toezien op de ontwikkeling en productie van geneesmiddelen en vaccins.

Ook zal ze iets zeggen over de zorgen over democratie en rechtsstaat in sommige lidstaten, waaronder vooral Polen. Wat betreft de relaties met landen buiten de EU is interessant te weten hoe de commissie denkt over de Verenigde Staten. Onder president Joe Biden lijken de handelsbanden te worden aangetrokken, maar de EU is wel geschrokken van de hectische aftocht uit Afghanistan en de gevolgen die dat heeft voor vluchtelingenstromen naar Europa.

De jaarlijkse speech werd in 2010 voor de eerste keer uitgesproken door toenmalig commissievoorzitter José Barroso. Het concept is overgenomen van de Verenigde Staten, met als doel de Europese politiek transparanter en democratischer te maken. Na de toespraak, die begint om 09.00 uur, volgt een debat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Vliegverkeer naar La Palma gehinderd door vulkaanuitbarsting

LA PALMA (ANP/RTR/DPA) - Het vliegverkeer naar La Palma wordt ook zaterdag gehinderd door de vulkaanuitbarsting op het eiland. Exploitant Aena meldt dat het vliegveld op het Spaanse eiland tijdelijk is gesloten omdat vulkanisch as moet worden opgeruimd. "De opruimwerkzaamheden zijn begonnen, maar de situatie kan ieder moment veranderen."

2 uur geleden
Merkel voert campagne voor Laschet: 'stem voor stabiliteit'

AKEN (ANP/DPA/AFP) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel voert de dag voor de parlementsverkiezingen nog campagne voor haar partijgenoot Armin Laschet. Ze prees hem in Aken als een "bruggenbouwer" die als deelstaatpremier met succes het aan Nederland grenzende Noordrijn-Westfalen heeft bestuurd.

3 uur geleden
Veel vandalisme voorafgaand aan Duitse verkiezingen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse autoriteiten hebben zo'n 4200 strafbare feiten geregistreerd die verband houden met de verkiezingen van zondag. Het gaat in veel gevallen om vandalisme, bericht de krant Welt am Sonntag. Vooral verkiezingsposters moesten het ontgelden. Minister van Volksgezondheid Jens Spahn zegt dat sprake lijkt te zijn van een soort "pandemie-extremisme".

3 uur geleden
Tegenvaller voor Trump: onderzoek bevestigt nederlaag in Arizona

PHOENIX (ANP) - Donald Trump verloor bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar ook in de grootste county in Arizona van zijn rivaal Joe Biden. Dat concludeert een organisatie die door Republikeinen in de staat was gevraagd om de uitslag nog eens tegen het licht te houden. Daarmee lijkt echter geen einde te komen aan de discussie over mogelijke verkiezingsfraude.

6 uur geleden
Duitsers kiezen na zestien jaar 'nieuwe Merkel'

BERLIJN (ANP) - Laschet, Scholz of toch maar Baerbock. Duitse kiezers kiezen zondag een nieuw parlement en beslissen daarmee ook wie het land gaat leiden nu Angela Merkel na zestien jaar stopt als bondskanselier. Peilingen voorspellen een nek-aan-nekrace tussen haar christendemocraten en de sociaaldemocraten.

7 uur geleden
China laat twee Canadezen vrij na deal over Huawei-topvrouw

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG/AFP) - China heeft twee Canadezen vrijgelaten die sinds 2018 vastzaten op verdenking van spionage. Het tweetal komt op zaterdagochtend (lokale tijd) aan in Canada, zei premier Justin Trudeau op een persconferentie. De vrijlating volgt kort op de deal die financieel topvrouw Meng Wanzhou van Huawei sloot met de Amerikaanse justitie, dat om haar uitlevering had gevraagd.

7 uur geleden
Canadese bisschoppen bieden excuses aan voor inheemse internaten

OTTAWA (ANP) - De Canadese bisschoppen hebben hun excuses aangeboden voor de misstanden op de internaten voor inheemse kinderen die eerder dit jaar aan het licht kwamen. Sinds mei zijn er meer dan duizend anonieme graven gevonden bij voormalige internaten in British Columbia en Saskatchewan, die voornamelijk door de katholieke kerk werden gerund en door de overheid werden gefinancierd.

13 uur geleden