Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europees Parlement maakt zich op voor jaarlijkse 'troonrede'

Europees Parlement maakt zich op voor jaarlijkse 'troonrede'

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen houdt in het Europees Parlement in het Franse Straatsburg haar tweede grote beleidstoespraak sinds haar aantreden eind 2019. In de ‘State of the Union’ kijkt ze woensdag terug op het afgelopen jaar, waarin corona nog steeds een hoofdrol speelde. En ze blikt vooruit op nieuwe uitdagingen en plannen van het dagelijks EU-bestuur voor de Europese Unie.

Hoewel de inhoud van de 'troonrede' angstvallig geheim wordt gehouden zal de Duitse volgens EU-bronnen eraan herinneren hoe slagvaardig de EU Covid-19-vaccins heeft veiliggesteld, een herstelfonds van honderden miljarden euro’s in het leven heeft geroepen en een coronacertificaat om mee te reizen heeft opgezet. Ze zal betogen dat de pandemie de noodzaak heeft aangetoond om de handen ineen te slaan om een gezondheidsunie op te richten, met een nieuwe Europese autoriteit die snel in actie komt bij nieuwe virusuitbraken. Het beestje heeft ook al een naam, HERA, en moet ook toezien op de ontwikkeling en productie van geneesmiddelen en vaccins.

Ook zal ze iets zeggen over de zorgen over democratie en rechtsstaat in sommige lidstaten, waaronder vooral Polen. Wat betreft de relaties met landen buiten de EU is interessant te weten hoe de commissie denkt over de Verenigde Staten. Onder president Joe Biden lijken de handelsbanden te worden aangetrokken, maar de EU is wel geschrokken van de hectische aftocht uit Afghanistan en de gevolgen die dat heeft voor vluchtelingenstromen naar Europa.

De jaarlijkse speech werd in 2010 voor de eerste keer uitgesproken door toenmalig commissievoorzitter José Barroso. Het concept is overgenomen van de Verenigde Staten, met als doel de Europese politiek transparanter en democratischer te maken. Na de toespraak, die begint om 09.00 uur, volgt een debat.

Meer uit Buitenland

Acht doden geborgen na aardverschuiving Ischia

CASAMICCIOLA (ANP) - Op het Italiaanse eilandje Ischia in de Golf van Napels zijn inmiddels acht doden geborgen na de aardverschuiving afgelopen vrijdag. Naar vier mensen wordt nog gezocht, bericht persbureau ANSA. Noodweer met hevige regens veroorzaakte een enorme modderstroom richting de kust. Er werden ook mensen meegesleurd. Volgens lokale media zijn vooral twee gezinnen met veel kinderen zwaar getroffen.

1 uur geleden
Nog steeds stroomuitval in heel Oekraïne

KIEV (ANP/AFP) - De Russische aanvallen op de Oekraïense energievoorziening leiden in heel Oekraïne nog steeds tot problemen, ondanks alle herstelwerkzaamheden. Door een capaciteitstekort van 27 procent komt het in heel het land tot stroomonderbrekingen, melden Oekraïense media die zich baseren op netbeheerder Ukrenergo.

1 uur geleden
Minister: rellen Brussel hadden niets met voetbal te maken

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De rellen in Brussel na de door België verloren WK-voetbalmatch tegen Marokko zijn onaanvaardbaar, maar hadden niets met voetbal te maken. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden op de Vlaamse radio. De oplossing ligt voor haar niet bij de politie, maar vereist een ruimere aanpak.

2 uur geleden
Aidsfonds: in steeds meer landen groeit de hiv-epidemie weer

DEN HAAG (ANP) - Op steeds meer plekken in de wereld groeit de hiv-epidemie weer, meldt het Aidsfonds maandag in aanloop naar Wereld Aids Dag op 1 december. In 45 landen liepen in 2021 meer mensen hiv op dan in het jaar daarvoor. Terwijl met de toenemende beschikbaarheid van medicijnen en steeds grotere kennis over hiv de epidemie eigenlijk juist zou moeten afnemen.

4 uur geleden
China's coronamaatregelen dwingen boeren gewassen te vernietigen

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China's strenge coronamaatregelen laten veel boeren in het land geen andere keuze dan de gewassen te vernietigen die zij niet langer weten te verkopen. Er ontstaan daardoor steeds meer zorgen over voedseltekorten, die leiden tot woede op sociale media. Het vervoer van gewassen wordt bemoeilijkt door quarantaineverordeningen en door coronagerelateerde verkeerscontroles op de wegen.

5 uur geleden
BBC-journalist opgepakt bij zeldzame massaprotesten in China

SHANGHAI (ANP) - De Britse BBC-journalist Edward Lawrence is opgepakt tijdens een straatprotest in de Chinese stad Shanghai. "De BBC is uiterst bezorgd over de behandeling van onze journalist Ed Lawrence, die werd gearresteerd en geboeid toen hij verslag deed van de protesten in Shanghai", aldus een verklaring van de Britse publieke omroep. "Hij werd enkele uren vastgehouden voordat hij werd vrijgelaten. Tijdens zijn arrestatie is hij door de politie geslagen en geschopt. Dit gebeurde terwijl hij aan het werk was als geaccrediteerd journalist."

14 uur geleden
Rellen in Brussel na WK-wedstrijd België - Marokko

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In Brussel zijn onlusten uitgebroken vanwege de WK-wedstrijd in Qatar tussen België en Marokko. Relschoppers, van wie sommigen zijn getooid met de Marokkaanse vlag, gooien met vuurwerk en flessen, slaan met stokken en stichten brandjes. De politie gebruikt traangas en heeft een waterkanon tegen hen in stelling gebracht.

15 uur geleden