Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europees Parlement bestempelt Rusland als sponsor van terrorisme

Europees Parlement bestempelt Rusland als sponsor van terrorisme

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement noemt Rusland voortaan een sponsor van terrorisme. Het stempel, waarop Oekraïne al langer aandringt, heeft vooralsnog vooral symbolische waarde.

De EU heeft, anders dan de Verenigde Staten, nog geen zwarte lijst met landen die terrorisme steunen. Een land dat op de Amerikaanse lijst belandt, kan bijvoorbeeld moeilijker aan internationale financiële hulp, leningen en wapens komen. De VS willen Rusland nog niet op de lijst zetten.

Het Europees Parlement vindt wel dat Rusland de aanduiding verdient. "Russische troepen hebben woonwijken en civiele infrastructuur lukraak aangevallen, duizenden Oekraïense burgers gedood en terreurdaden gepleegd in heel het land." Het parlement wijst op de verwoesting van het Oekraïense verwarmings- en stroomnet met de winter voor de deur, "met de bedoeling om de burgerbevolking te terroriseren". Het vraagt om een Europese zwarte lijst voor 'staten die terrorisme sponsoren', zodat het etiket ook gevolgen krijgt.

'Duidelijke steunbetuiging aan Oekraïne'

In afwachting daarvan moet de EU proberen Rusland verder diplomatiek in het nauw te brengen, vindt het EU-parlement. Het roept de EU-landen verder op om bijvoorbeeld de Wagnergroep en een militie van Tsjetsjeense strijders op de al bestaande Europese lijst van terroristische groepen te plaatsen.

De uitspraak van het parlement mag dan geen rechtstreekse concrete gevolgen hebben, die kan wel helpen Rusland verder te isoleren, denkt Europarlementariër Peter van Dalen van de ChristenUnie, een van de initiatiefnemers. "Bovendien is deze tekst een duidelijke steunbetuiging aan Oekraïne."

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft direct op Twitter gereageerd. "Ik verwelkom het besluit om Rusland te erkennen als een sponsor van terrorisme en als een staat die middelen van terrorisme gebruikt. Rusland moet op alle niveaus geïsoleerd en verantwoordelijk gehouden worden om een ​​einde te maken aan het langdurige beleid van terrorisme in Oekraïne en de rest van de wereld", aldus Zelenski.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden