Europees Parlement akkoord met uitstel ontbossingswet tot 2026
BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie om een wet die ontbossing moet aanpakken een jaar later te laten ingaan. In plaats van 1 januari 2025 wordt de wet in 2026 van kracht.
Van de aanwezige Europarlementariërs stemden er 371 voor en 240 tegen. Dertig Europarlementariërs onthielden zich van stemming.
Het idee is dat importeurs naar de Europese Unie moeten aantonen dat er geen ontbossing aan te pas kwam bij producten zoals papier, chocolade of koffie.
Wijzigingsvoorstellen
Het akkoord kwam moeizaam tot stand. De centrumrechtse EVP wilde de ontbossingswet met nog een jaar uitstellen, tot 2027. Ook wilde de fractie de wet via diverse wijzigingsvoorstellen verder verzwakken. Zo wilde de EVP dat mkb-bedrijven een uitzondering zouden krijgen op de strengste regels in de wet.
De wijzigingsvoorstellen stuitten op veel tegenstand bij de liberale fractie Renew. Die dreigde niet meer akkoord te gaan met het uitstel van een jaar. Volgens bronnen in het Europees Parlement zijn er tot diep in de nacht gesprekken gevoerd tussen de EVP, Renew en de Europese Commissie om uit de impasse te komen.
Herziening
Nadat de Commissie had beloofd de wet te herzien, trok de EVP haar wijzigingsvoorstellen in. Daarna konden de liberalen akkoord gaan met het uitstel van een jaar. Het is niet duidelijk op welke punten de Commissie haar oorspronkelijke voorstel gaat herzien.
Een ruime meerderheid van de lidstaten ging eerder al akkoord met het uitstel.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP) - President Joe Biden en zijn stafleden bespreken de mogelijkheid of er preventief gratie moet worden verleend aan personen die mogelijk te maken krijgen met een hun vijandig gezinde nieuwe regering-Trump. Ze zijn bezorgd over de dreigementen van de nieuwgekozen president Donald Trump en anderen in zijn entourage om achter hun politieke tegenstanders aan te gaan. Dit schrijven The New York Times en The Washington Post.
11 minuten geledenMELBOURNE (ANP) - De Australische politie doet onderzoek naar een verdachte brand in een synagoge in Melbourne, melden Australische media. Tientallen brandweerlieden werden ingezet om het vuur te bedwingen, maar toch is er aanzienlijke schade ontstaan. Leden van de Joodse gemeenschap in Australië zeggen bang te zijn dat het gaat om een antisemitische daad.
2 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP) - Inwoners van Californië hebben tsunamiwaarschuwingen gekregen na een aardbeving met een kracht van 7.0 in het noorden van de Amerikaanse staat. De beving was te voelen in San Francisco en mensen in de Bay Area ontvingen opdracht om hooggelegen gebied op te zoeken. Het bleek uiteindelijk loos alarm.
8 uur geledenPARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron zegt dat hij binnen enkele dagen met de naam van een nieuwe premier komt. Die moet leiding geven aan een kabinet waarin wat Macron betreft ook andere partijen een rol kunnen spelen. Hoogste prioriteit is volgens hem een nieuwe begroting waar de regering onder Michel Barnier woensdag over viel. Macron reageerde daarop in een televisietoespraak.
9 uur geledenREYKJAVIK (ANP/AFP) - IJsland heeft vergunningen verstrekt aan twee schepen waarmee nog vijf jaar op walvissen gejaagd mag worden. Met die vergunningen mogen per jaar 209 gewone vinvissen en 217 dwergvinvissen gevangen worden.
9 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten verwerpen het nieuwe rapport van Amnesty International waarin de mensenrechtenorganisatie Israël voor het eerst beschuldigt van genocide in de Gazastrook. Woordvoerder Vedant Patel zei donderdag dat Washington het niet eens is met de conclusie en zegt dat de beweringen van Amnesty "ongegrond" zijn.
10 uur geledenBEIROET (ANP/AFP) - De Libanese beweging Hezbollah zal het Syrische regeringsleger van Bashar al Assad bijstaan in de strijd met de rebellen. Dat beloofde Hezbollahleider Naim Qassem in een televisietoespraak.
10 uur geleden