Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Europees herstelplan van 750 miljard verdient zichzelf terug'

'Europees herstelplan van 750 miljard verdient zichzelf terug'

BRUSSEL (ANP) - Het door de Europese Commissie voorgestelde plan voor herstel van de coronacrisis ter waarde van 750 miljard euro verdient zichzelf op termijn terug. Volgens de hoogste begrotingsambtenaar in Brussel, de Nederlander Gert-Jan Koopman, maakt de te verwachten economische groei de kosten uiteindelijk weer goed.

Hij verdedigde de commissievoorstellen in een digitale bijeenkomst die was opgezet door ondernemersorganisatie VNO-NCW. De topambtenaar, formeel directeur-generaal voor de EU-begroting, benadrukte dat het plan voor een aanzienlijke economische impuls moet zorgen. In eerste instantie zullen vooral de zuidelijke EU-landen daarvan profiteren, erkende hij.

Maar ook Nederland zou er op den duur baat bij hebben als het in Europa als geheel weer beter gaat. "Iedereen heeft er voordeel bij", aldus Koopman, die tevens aanvoerde dat het plan helpt om de Europese Unie bij elkaar te houden.

Nederlandse weerstand

De Nederlander in Brussel zei ook dat hij de Nederlandse weerstand tegen het verstrekken van giften, een belangrijk onderdeel van het plan, niet helemaal begrijpt. Brussel gaat volgens Koopman immers niet zomaar geld weggeven, maar er zitten allemaal voorwaarden aan. Landen kunnen alleen aanspraak maken op de subsidies als ze stevige economische hervormingen doorvoeren.

Nederland verzet zich samen met enkele andere EU-landen tegen de voorstellen uit Brussel. Vooral het verstrekken van giften ligt hier gevoelig. Samen met Denemarken, Zweden en Oostenrijk heeft Nederland eerder ook al een eigen voorstel op tafel gelegd. Deze 'zuinige vier' willen onder meer dat het herstelfonds alleen leningen gaat geven en geen giften.

Veel debat nodig

Waarschijnlijk is er komende tijd nog veel debat nodig om tot een Europees compromis te komen. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), die ook aan de digitale bijeenkomst deelnam, denkt dat het commissieplan een goed startpunt is voor de onderhandelingen. Maar de precieze invulling ervan is volgens hem een politieke afweging. Daar wil het centralebankhoofd zich liever niet in mengen.

Oud-premier Jan Peter Balkenende was eveneens door VNO-NCW uitgenodigd. Hij zou graag zien dat de discussie zich wat minder op tegenstellingen tussen "wij" en "zij" richt. Kritiek op het huidige kabinet van premier Mark Rutte, zijn opvolger, wilde hij evenwel niet geven.

Te lang onderhandelen lijkt overigens ook niet verstandig, vindt althans Koopman. Hij benadrukte tegen het einde van het zogeheten webinar dat het belangrijk is dat Europa snel actie onderneemt. Volgens hem is er nu veel steun nodig om de coronacrisis aan te pakken. "Als we te lang wachten is de patiënt overleden."

Meer uit Financieel

Chipbedrijf Besi grote verliezer op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chiptoeleverancier Besi is woensdag onderaan geëindigd in de AEX, de belangrijkste graadmeter van de aandelenbeurs in Amsterdam. Beleggers reageerden overwegend teleurgesteld op de strategische update die het bedrijf gaf. De algehele stemming op de handelsvloeren was terughoudend, na nieuwe cijfers over de Chinese export en een onverwachte renteverhoging door de centrale bank van Canada.

2 uur geleden
Topman: Air France-KLM neemt gezondheid planeet erg serieus

PARIJS (ANP) - De topman van Air France-KLM, Ben Smith, benadrukte tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dat de luchtvaartgroep de gezondheid van de planeet erg serieus neemt. Daarmee gaf hij antwoord op vragen over de verduurzamingsplannen van Air France-KLM, waar verschillende aandeelhouders vraagtekens bij zetten.

2 uur geleden
Europese Commissie doet inval bij kunstgrasbedrijf TenCate

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft een inval gedaan bij kunstgrasproducent TenCate Grass uit Nijverdal. Dat laat topman Michael Vogel van het bedrijf weten aan het ANP. Het onaangekondigde bezoek maakt deel uit van een breder onderzoek naar mogelijke kartelvorming door producenten van kunstgras voor sportvelden. Daarvoor zijn in verscheidene lidstaten van de Europese Unie invallen gedaan.

4 uur geleden
Hackers maken data personeel British Airways, BBC en Boots buit

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/AFP/RTR) - Een Russische hackersgroep heeft gegevens buitgemaakt van personeel van onder meer luchtvaartmaatschappij British Airways, omroep BBC en drogisterijketen Boots. De getroffen bedrijven hebben van hackersgroep Clop een week de tijd gekregen om te onderhandelen over losgeld. Is er dan nog niet betaald, dan zal de hackersgroep de gestolen gegevens publiceren.

4 uur geleden
Netflix stijgt op afwachtend Wall Street na positief rapport

NEW YORK (ANP) - Netflix behoorde woensdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Analisten van de Amerikaanse bank Wells Fargo kwamen met een positief rapport over de streamingdienst, waarin het koersdoel van het aandeel werd opgeschroefd tot 500 dollar. Dat is het hoogste koersdoel voor Netflix onder de Wall Street-analisten. Ook de kenners van JPMorgan verhoogden hun koersdoel voor het aandeel Netflix, dat 2,4 procent steeg.

4 uur geleden
Topman IEA: economie China belangrijkste factor voor olieprijs

PARIJS (ANP) - Oliekartel OPEC+ probeert met productieverlagingen de olieprijzen te stuwen, maar de economie van China is de belangrijkste factor voor de ontwikkelingen op de oliemarkt. Dat zei directeur Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) tegen persbureau Bloomberg. China is namelijk 's werelds grootste olie-importeur en de vraag uit dat land heeft grote invloed op de oliemarkt.

5 uur geleden
Privacytoezichthouder bezorgd om ChatGPT, vraagt opheldering

DEN HAAG (ANP) - De makers van chatbot ChatGPT moeten duidelijkheid geven over de manier waarop de technologie is ontwikkeld. De Autoriteit Persoonsgegevens, de toezichthouder voor privacy, maakt zich zorgen en wil daarom opheldering van ontwikkelaar OpenAI. De waakhond "wil onder meer weten hoe OpenAI omgaat met persoonsgegevens bij het trainen van het onderliggende systeem".

6 uur geleden