Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Europees herstelplan van 750 miljard verdient zichzelf terug'

'Europees herstelplan van 750 miljard verdient zichzelf terug'

BRUSSEL (ANP) - Het door de Europese Commissie voorgestelde plan voor herstel van de coronacrisis ter waarde van 750 miljard euro verdient zichzelf op termijn terug. Volgens de hoogste begrotingsambtenaar in Brussel, de Nederlander Gert-Jan Koopman, maakt de te verwachten economische groei de kosten uiteindelijk weer goed.

Hij verdedigde de commissievoorstellen in een digitale bijeenkomst die was opgezet door ondernemersorganisatie VNO-NCW. De topambtenaar, formeel directeur-generaal voor de EU-begroting, benadrukte dat het plan voor een aanzienlijke economische impuls moet zorgen. In eerste instantie zullen vooral de zuidelijke EU-landen daarvan profiteren, erkende hij.

Maar ook Nederland zou er op den duur baat bij hebben als het in Europa als geheel weer beter gaat. "Iedereen heeft er voordeel bij", aldus Koopman, die tevens aanvoerde dat het plan helpt om de Europese Unie bij elkaar te houden.

Nederlandse weerstand

De Nederlander in Brussel zei ook dat hij de Nederlandse weerstand tegen het verstrekken van giften, een belangrijk onderdeel van het plan, niet helemaal begrijpt. Brussel gaat volgens Koopman immers niet zomaar geld weggeven, maar er zitten allemaal voorwaarden aan. Landen kunnen alleen aanspraak maken op de subsidies als ze stevige economische hervormingen doorvoeren.

Nederland verzet zich samen met enkele andere EU-landen tegen de voorstellen uit Brussel. Vooral het verstrekken van giften ligt hier gevoelig. Samen met Denemarken, Zweden en Oostenrijk heeft Nederland eerder ook al een eigen voorstel op tafel gelegd. Deze 'zuinige vier' willen onder meer dat het herstelfonds alleen leningen gaat geven en geen giften.

Veel debat nodig

Waarschijnlijk is er komende tijd nog veel debat nodig om tot een Europees compromis te komen. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), die ook aan de digitale bijeenkomst deelnam, denkt dat het commissieplan een goed startpunt is voor de onderhandelingen. Maar de precieze invulling ervan is volgens hem een politieke afweging. Daar wil het centralebankhoofd zich liever niet in mengen.

Oud-premier Jan Peter Balkenende was eveneens door VNO-NCW uitgenodigd. Hij zou graag zien dat de discussie zich wat minder op tegenstellingen tussen "wij" en "zij" richt. Kritiek op het huidige kabinet van premier Mark Rutte, zijn opvolger, wilde hij evenwel niet geven.

Te lang onderhandelen lijkt overigens ook niet verstandig, vindt althans Koopman. Hij benadrukte tegen het einde van het zogeheten webinar dat het belangrijk is dat Europa snel actie onderneemt. Volgens hem is er nu veel steun nodig om de coronacrisis aan te pakken. "Als we te lang wachten is de patiënt overleden."

Meer uit Financieel

Topman Nvidia ontkent omleiding chips om exportbeperkingen China

TAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - Nvidia-topman Jensen Huang ziet geen bewijs dat chips van het Amerikaanse concern ondanks exportbeperkingen alsnog op de Chinese markt terechtkomen. De Verenigde Staten hebben deze beperkingen ingevoerd op bepaalde geavanceerde AI-chips om te voorkomen dat China ze voor militaire doeleinden kan gebruiken. Er bestaan al langer zorgen dat deze chips via andere landen alsnog in China komen.

14 uur geleden
Minder internationale treinen dinsdag door staking in België

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Dinsdag rijden er minder internationale treinen van en naar België vanwege een staking. NS International meldt dat hierdoor zestien Eurocity Direct- en negen EuroCity-treinen uitvallen tussen Rotterdam en Brussel. Mogelijk worden ook Eurostar-treinen van en naar Frankrijk geschrapt.

17 uur geleden
Oud-topman ASML: Europa kan techachterstand met VS verkleinen

AMSTERDAM (ANP) - Peter Wennink, de oud-topman van ASML, denkt dat Europa de achterstand op techgebied met de Verenigde Staten kan verkleinen. Daarvoor is volgens hem wel simpelere regelgeving en een beter werkende kapitaalmarkt nodig. "Als we die zaken goed krijgen en voldoende samenwerken, kunnen we echt wel grote innovaties in Europa tot stand brengen", zegt hij in een interview met het Belgische dagblad De Tijd.

17 uur geleden
Moody's verlaagt kredietrating van VS

NEW YORK (ANP/RTR) - Moody's heeft vrijdag de kredietrating van de Verenigde Staten met één stap verlaagd van Aaa naar Aa1. De kredietbeoordelaar verwijst hiervoor naar de stijgende schuld en rente "die aanzienlijk hoger zijn dan die van landen met een vergelijkbare rating".

18 uur geleden
Bedrijfsleven neemt maatregelen om bereikbaarheid rond NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - Grote werkgevers met kantoren in Den Haag raden hun personeel aan om tijdens de NAVO-top in juni zoveel mogelijk thuis te werken, in lijn met het advies van de overheid. Bedrijven in de logistieke sector verwachten verkeershinder door afgesloten wegen, maar weten nog niet precies wat de gevolgen daarvan zijn. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verschillende bedrijven.

19 uur geleden
Winsten Wall Street ondanks zwak cijfer consumentenvertrouwen VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winsten het weekend ingegaan ondanks een zwak cijfer over het consumentenvertrouwen. Bij de bedrijven op Wall Street stond de fabrikant van chipapparatuur Applied Materials bij de dalers met een min van ruim 5 procent door tegenvallende cijfers en verwachtingen voor dit kwartaal.

1 dag geleden
Bloomberg: VodafoneZiggo overweegt verkoop zendmasten

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Telecombedrijf VodafoneZiggo overweegt een verkoop van zijn zendmasten in Nederland. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Daarmee zou een bedrag gemoeid zijn van meer dan 500 miljoen euro, aldus Bloomberg.

1 dag geleden