Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europees grenswachtagentschap schort operaties in Hongarije op

Europees grenswachtagentschap schort operaties in Hongarije op

WARSCHAU (ANP/AFP) - Het Europese grenswachtagentschap Frontex heeft al zijn operaties in Hongarije opgeschort. Dat gebeurt nadat het Europees Hof van Justitie in december oordeelde dat de Hongaarse asielprocedures veel gebreken vertonen.

De bescherming van de buitengrenzen kan alleen succesvol zijn als onze samenwerking en activiteiten volledig in lijn zijn met EU-wetten, aldus een Frontex-woordvoerder. EU-commissaris Ylva Johansson (Binnenlandse Zaken) verwelkomde de stopzetting van de Frontex-activiteiten in Hongarije.

De nationalistische regering van premier Orban overtrad Europese wetten onder meer door asielzoekers te weigeren een aanvraag te kunnen doen door ze terug te sturen naar Servië. De Hongaarse regering ligt al langer op ramkoers met Brussel over migratie- en asielpolitiek. Orban wil eigenlijk geen moslims in zijn land opnemen.

Zelf in opspraak

Frontex zelf is overigens ook in opspraak. Zo heeft OLAF, de fraudewaakhond van de EU, een onderzoek ingesteld naar vermeende misstanden zoals wangedrag tegen personeel en het illegaal terugsturen van migranten.

Het in Warschau gevestigde grenswachtagentschap heeft volgens critici herhaaldelijk weggekeken of zelfs een aandeel gehad in zogeheten 'pushbacks' op zee tussen Griekenland en Turkije. De Griekse kustwacht zou onder de ogen van Frontex-medewerkers op gewelddadige wijze boten met migranten en vluchtelingen hebben teruggestuurd.

Meer uit Buitenland

Hof New York draait veroordeling Weinstein uit 2020 terug

NEW YORK (ANP) - Een gerechtshof in New York heeft de veroordeling van oud-filmproducent Harvey Weinstein voor seksueel misbruik uit 2020 teruggedraaid. De rechters oordeelden dat hij destijds geen eerlijk proces heeft gehad, bericht The New York Times.

14 minuten geleden
Belgische hulpverlener en zoontje omgekomen bij bombardement Gaza

BRUSSEL (ANP) - Een Belgische hulpverlener en zijn 7-jarige zoontje zijn omgekomen door een Israëlisch bombardement op de Gazastrook. De 33-jarige Abdallah Nabhan werkte daar voor het Belgische agentschap voor ontwikkelingssamenwerking Enabel. Buitenlandminister Hadja Lahbib roept de Israëlische ambassadeur bij zich om opheldering te vragen.

41 minuten geleden
België wil uitleg van Chinese ambassadeur over spionage

BRUSSEL (ANP) - De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib roept de Chinese ambassadeur ter verantwoording voor het hacken van de computer van een Belgische parlementariër.

1 uur geleden
Justitie Madrid wil onderzoek tegen vrouw premier stilleggen

MADRID (ANP) - Het Openbaar Ministerie in Madrid verzet zich tegen een onderzoek naar eventuele belangenverstrengeling van de vrouw van premier Pedro Sánchez, Begoña Gómez. Woensdag werd door een onderzoeksrechter bekendgemaakt dat er een onderzoek is begonnen naar aanleiding van berichten dat Gómez in 2020 mogelijk particuliere bedrijven had geholpen bij het ontvangen van geld, steun of opdrachten van de overheid. Haar man is sinds 2018 premier van het land.

1 uur geleden
Krant: werk aan tijdelijke haven Gaza dit weekend van start

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse strijdkrachten beginnen mogelijk dit weekend aan de bouw van een drijvende haven voor de kust van de Gazastrook. Dat zeggen ingewijden tegen zakenkrant The Wall Street Journal.

2 uur geleden
Macron ziet 'sterfelijk Europa' met zorg aan

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft in een toespraak over Europa op de Sorbonne, de Universiteit van Parijs, gezegd dat Europa er op het internationale toneel zwak voorstaat. Hij vreest dat in het komende decennium die zwakheid erger kan worden "en we gedegradeerd kunnen worden, ons Europa is sterfelijk en kan sterven" aldus Macron.

2 uur geleden
Belarus meldt aanwezigheid tientallen Russische kernwapens

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland heeft "enkele tientallen" tactische kernwapens gestationeerd in het Oost-Europese Belarus. Dat meldt de Belarussische leider Aleksandr Loekasjenko volgens het Russische persbureau TASS.

2 uur geleden