Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europees goud ligt voor het oprapen voor supersnelle atlete Bol

Europees goud ligt voor het oprapen voor supersnelle atlete Bol

ISTANBUL (ANP) - Femke Bol gaat voor twee gouden medailles op de komende EK indooratletiek in Istanbul. Ze wil zowel individueel als met het estafetteteam de 400 meter naar haar hand zetten. Twee jaar geleden lukte haar dat al op de EK indoor in Torun. Toen was het een aangename verrassing, dit keer rekent iedereen erop dat de 23-jarige atlete uit Amersfoort haar titels prolongeert. Ze is gewoonweg veruit de snelste van iedereen.

Haar onlangs op de NK indoor in Apeldoorn gelopen wereldrecord van 49,26 seconden is het bewijs. Op de startlijst van het EK is ze een dikke seconde sneller dan de nummer 2, en dat is haar vriendin en trainingspartner Lieke Klaver. Zij liep op de NK in het kielzog van Bol naar een persoonlijk record van 50,34. De nummer 3 op de startlijst, de Poolse Anna Kielbasinska, heeft een beste seizoenstijd (51,33) die ruim 2 seconden boven die van Bol ligt.

Bol ziet uit naar de confrontatie met Klaver. "Lieke kan hard starten en ik weet dat ze heel sterk is. Dus ik moet vanaf de start hard pushen en bij het samenvoegen zorgen dat ik voor haar loop. Dat is ook het leuke van een 400 meter indoor; het is echt een race tegen elkaar." Of ze in Istanbul weer een wereldrecord kan lopen, weet Bol echt niet. "Uiteindelijk gaat het op een toernooi om winnen en stem je de race meer af op je concurrenten. Maar het is altijd leuk om jezelf te verbazen."

Veertien passen

Bol heeft wel wat geleerd van die recordrace. "Ik mag me geen seconde comfortabel voelen. Ik moet hard starten en ook op het stuk van 200 naar 300 meter als een gek blijven gaan. Niet denken, oh ik ben hard gestart, moet ik niet rustiger aan doen? Ik weet dat ik heel goed ben op dat stuk, het is mijn geheime wapen. Daar moet ik gaan en dan gewoon die laatste 100 alles op alles zetten."

De Amersfoortse is trots op het record omdat het vorige zo lang stond (41 jaar) en omdat ze indoor nu zelfs sneller is dan de 49,44 waarmee ze vorige zomer de Europese titel outdoor veroverde, maar indoor blijft voor haar ondergeschikt aan de 400 meter horden. Dat nummer is de grote liefde van Bol. Ze is er ook heel goed in, won al olympisch brons, Europees goud en WK-zilver, maar het begeerde WK-goud ontbreekt nog. Dat wil ze deze zomer in Boedapest bemachtigen.

Haar coach Laurent Meuwly bedacht wat Bol moest veranderen om sneller te worden op het technisch lastige nummer. Hij is deze winter met haar gaan werken aan veertien passen in plaats van vijftien tussen de tien horden. Het betekende voor Bol langere passen maken en afwisselend met eerst het linkerbeen en eerst het rechterbeen over de horden. Meuwly heeft met vreugde geconstateerd dat die omschakeling is gelukt en Bol met die langere passen nog harder is gaan rennen. "Het is zo mooi om naar te kijken. Ze loopt zo ontspannen."

Meer uit Sport

Handbalsters overklassen ook Oekraïne op WK: 40-21

FREDERIKSHAVN (ANP) - De Nederlandse handbalsters zijn na opnieuw een riante zege zo goed als zeker van een plek in de kwartfinales van het WK in Denemarken, Zweden en Noorwegen. Het team van bondscoach Per Johansson versloeg in het Deense Frederikshavn het zwakke Oekraïne met 40-21 en klom met de behaalde punten naar de eerste plaats in poule uit de hoofdronde met 8 punten. Spanje en Tsjechië staan op 6 punten.

2 uur geleden
Oekraïne: toelaten Russen op Spelen is 'beschamend besluit'

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne heeft in felle bewoordingen het besluit van het IOC om Russische en Belarussische sporters onder neutrale vlag toe te laten op de Olympische Spelen in Parijs veroordeeld. "Het IOC heeft Rusland feitelijk groen licht gegeven om de Olympische Spelen te bewapenen", zei minister Dmytro Koeleba van Buitenlandse Zaken op X. "Omdat het Kremlin iedere Russische en Belarussische sporter als wapen zal gebruiken in de oorlogspropaganda."

3 uur geleden
Verstappen krijgt bokaal op FIA-gala en voorspelt zwaarder seizoen

BAKOE (ANP/RTR) - Formule 1-coureur Max Verstappen denkt dat het behalen van een eventuele vierde wereldtitel in 2024 een lastige opgave zal worden. "Alle teams leren bij, dus het zal volgend jaar echt wel een stuk dichter bij elkaar zitten", voorspelde de Nederlander in Bakoe.

3 uur geleden
NOC*NSF: controle op voorwaarden Russische deelname Spelen lastig

ARNHEM (ANP) - NOC*NSF verwacht dat het lastig zal zijn om goed te controleren of individuele sporters uit Rusland en Belarus aan de gestelde voorwaarden voldoen om mee te mogen doen aan de Olympische Spelen in Parijs. Dat meldt de sportkoepel in een korte reactie op het besluit van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om individuele sporters uit de twee landen onder strenge voorwaarden toe te laten.

4 uur geleden
Van der Poel denkt in 2024 ook aan deelname Luik-Bastenaken-Luik

BENICASSIM (ANP) - Wielrenner Mathieu van der Poel denkt serieus aan deelname aan de heuvelklassieker Luik-Bastenaken-Luik in 2024. Hij reed de eendaagse voorjaarswedstrijd alleen in 2020 en werd toen zesde. De Nederlandse wereldkampioen op de weg beseft wel dat de concurrentie bij een nieuwe deelname enorm is.

4 uur geleden
Schouten zwemt naar goud op 200 meter school bij EK kortebaan

OTOPENI (ANP) - Zwemster Tes Schouten heeft op de Europese kampioenschappen kortebaan in Roemenië met groot vertoon van macht het goud veroverd op de 200 meter schoolslag. Ze won de finale in een Nederlands record van 2.16,09.

6 uur geleden
Hamilton spreekt schande van aantijgingen 'integere' Susie Wolff

BAKOE (ANP/RTR) - Lewis Hamilton heeft schande gesproken van de behandeling van Susie Wolff, de directeur van de F1 Academy, door de internationale autosportfederatie FIA.

6 uur geleden