Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europees Commissievoorzitter steunt Hongaarse collega in opspraak

Europees Commissievoorzitter steunt Hongaarse collega in opspraak

BRDO (ANP) - Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft "alle vertrouwen" in haar Hongaarse Eurocommissaris voor Uitbreiding. Ook al kwam deze Olivér Várhelyi deze week in opspraak, omdat hij zou proberen de toetreding van Servië te bespoedigen door de belabberde toestand van de rechtsstaat daar te verdoezelen.

"Alle Eurocommissarissen hebben mijn volledige vertrouwen", verklaarde Von der Leyen desgevraagd. Ze wees erop dat de deskundigen van de commissie "met een boel expertise, van jaren om niet te zeggen decennia" met grote regelmaat verslag doen van de vorderingen van kandidaat-lidstaten als Servië. "Servië is een eind op streek, maar natuurlijk is er nog veel te doen, ook op het vlak van de rechtsstaat." Dat erkent de regering in Belgrado volgens haar ook.

Várhelyi sluit volgens anonieme ambtenaren en diplomaten en enkele Europarlementariërs doelbewust de ogen voor allerhande zaken die nog aan de Servische democratie en rechtsstaat mankeren, zo bericht het Brusselse nieuwsplatform Politico. Alles om Servië vlug de EU in te loodsen, zoals ook de Hongaarse premier Viktor Orbán vurig bepleit. Daar gaat de commissie weliswaar niet over, maar de EU-landen die erover beslissen leunen wel op haar oordeel.

Orbán voert zelf al jaren een steeds verhitter gevecht met het dagelijks bestuur van de EU over zijn omgang met bijvoorbeeld rechters, journalisten, politieke tegenstanders en minderheden.

De toetreding van Servië tot de EU lijkt op het ogenblik nog ver weg. De daarvoor vereiste hervormingen zijn gestokt.

Meer uit Buitenland

Water Canal Grande in Venetië kleurt groen

VENETIË (ANP/DPA/RTR) - Een glinsterende groene vloeistof in het beroemde Canal Grande in Venetië heeft voor consternatie gezorgd in de Italiaanse stad. Zondag kleurde het water bij de Rialtobrug ineens fluorescerend groen. Onduidelijk is waardoor dat is gebeurd.

13 minuten geleden
Staatsmedia: Erdogan koerst op winst in presidentsverkiezingen

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft een forse voorsprong in de Turkse presidentsverkiezingen, melden staatsmedia op basis van de eerste uitslagen. Na het tellen van meer dan 66 procent van de stemmen leidt Erdogan met bijna 55 procent, aldus persbureau Anadolu. Media gelieerd aan de oppositie melden juist dat Kemal Kilicdaroglu van de centrumlinkse Republikeinse Volkspartij (CHP) nipt voorstaat.

34 minuten geleden
Turkije in spanning na sluiting stembureaus

ANKARA (ANP) - De stembureaus in Turkije zijn om 16.00 uur Nederlandse tijd gesloten. Zo’n 61 miljoen Turken hadden zondag de gelegenheid hun stem uit te brengen voor de presidentsverkiezingen.

1 uur geleden
Turkse oppositie meldt enkele aanvallen op verkiezingswaarnemers

ISTANBUL (ANP/DPA) - Leden van de Turkse oppositie maken melding van enkele aanvallen op verkiezingswaarnemers in Istanbul en het zuidoosten van het land tijdens de presidentsverkiezingen. De voorzitter van de kiesraad stelde eerder dat de stembusgang vooralsnog probleemloos verloopt.

2 uur geleden
Belgische premier verdedigt gevangenenruil met Iran

BRUSSEL (ANP/BELGA/AFP) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft de ruil met Iran verdedigd waarbij Teheran hulpverlener Olivier Vandecasteele vrijliet en België de Iraanse diplomaat Assadollah Assadi. Op het besluit kwam in en buiten België kritiek. "De toestand van Olivier Vandecasteele was na 455 dagen onmenselijke opsluiting "echt moeilijk en we wisten dat er niet veel geduld meer was aan de andere kant", verklaarde De Croo zondag op televisie.

3 uur geleden
Turkse kiesraad verwacht sneller uitslagen dan op 14 mei

ANKARA (ANP/DPA) - De voorzitter van de Turkse kiesraad, Ahmet Yener, verwacht dat de uitslagen van de presidentsverkiezingen van zondag sneller bekend worden dan na de eerste ronde van 14 mei. Na die stembusgang kwam de kiesraad 15 mei tegen de middag met de uitslagen. Toen waren er veel meer kandidaten die meedongen, zei Yener, en nu zijn het er maar twee, president Erdogan en de oppositieleider Kilicdaroglu. Bovendien waren er destijds ook parlementsverkiezingen wat het tellen van de stemmen heeft vertraagd.

6 uur geleden
Dode en drie gewonden door luchtaanval op Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - Door een Russische luchtaanval op de Oekraïense hoofdstad Kyiv zijn ten minste een dode en drie gewonden gevallen, melden de Oekraïense autoriteiten. Er zouden zeker twintig drones zijn neergehaald door het afweergeschut.

8 uur geleden