Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

European Film Academy boycot Russische films

European Film Academy boycot Russische films

BRUSSEL (ANP) - De European Film Academy staat achter de oproep van de Oekraïense filmsector om Russische films te boycotten. Producties uit Rusland zijn dit jaar daarom uitgesloten tijdens de European Film Awards, aldus de Academy, een organisatie van Europese filmprofessionals.

"De Academy veroordeelt met klem de oorlog die door Rusland is begonnen - de soevereiniteit en het grondgebied van Oekraïne moeten worden gerespecteerd. De acties van Poetin zijn verschrikkelijk en totaal onaanvaardbaar. We veroordelen ze met klem", aldus de Europese organisatie.

De European Film Academy blijft filmmakers steunen en verenigen "die ons geloof in menselijke waardigheid, vrijheid, democratie, gelijkheid, de rechtsstaat en mensenrechten delen". De organisatie steunt Russische filmmakers die zich tegen de oorlog uitspreken, maar "met het oog op een brute en ongerechtvaardigde aanval, moeten we onze zusters en broeders in Oekraïne steunen, wier leven op het spel staat".

De European Film Awards worden in december uitgereikt in IJsland. De prijzen gaan naar de beste films, acteurs en makers van films uit Europa.

Meer uit Buitenland

Media: schutter Trump half uur voor aanslag gespot op dak gebouw

BUTLER (ANP) - Thomas Crooks, de man die zaterdag in de Amerikaanse staat Pennsylvania een aanslag pleegde op oud-president Donald Trump, werd ongeveer een half uur voor hij schoten loste door agenten gespot op een dak. Dat meldt de lokale nieuwszender Channel 11 op basis van politiebronnen. Trump raakte bij de aanslag lichtgewond, maar een omstander en later ook de schutter zelf werden gedood.

1 uur geleden
Biden: niemand heeft meer voor de Palestijnen gedaan dan ik

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat hij "de Palestijnen zeer steunt" en "meer voor de Palestijnse gemeenschap heeft gedaan dan wie dan ook". Dat zei Biden in een interview waarin hij zichzelf ook een "zionist" noemde.

2 uur geleden
Trump arriveert op Republikeins partijcongres met oor in verband

MILWAUKEE (ANP) - De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is maandagavond lokale tijd gearriveerd op het Republikeinse partijcongres in Milwaukee, in de staat Wisconsin. De oud-president had een verband over zijn oor, waaraan hij zaterdag gewond was geraakt toen hij tijdens een campagnebijeenkomst in Pennsylvania werd beschoten.

2 uur geleden
Biden bereid in september opnieuw in debat te gaan met Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft bevestigd dat hij in september opnieuw in debat wil gaan met de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. In het eerste debat van de huidige campagne voor de verkiezingen, vorige maand, oogde Biden regelmatig verward en fragiel.

3 uur geleden
Nieuw, rechtser Europarlement buigt zich meteen over de posten

STRAATSBURG (ANP) - Een nieuw, rechtser Europees Parlement treedt dinsdag aan. Nog maar nauwelijks geïnstalleerd moeten de nieuwe Europarlementariërs deze week meteen belangrijke beslissingen nemen over posten en taakverdeling. Ze kiezen bijvoorbeeld een nieuwe voorzitter voor henzelf, én een voor de Europese Commissie.

3 uur geleden
WSJ: Musk wil 45 miljoen dollar per maand uitgeven voor Trump

WASHINGTON (ANP) - Miljardair Elon Musk heeft gezegd dat hij van plan is ongeveer 45 miljoen dollar per maand te geven aan een nieuwe pro-Trump super PAC, meldt The Wall Street Journal. Een 'super PAC' is een politiek actiecomité dat onbeperkt geld mag spenderen ten gunste van politieke kandidaten, in dit geval de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.

4 uur geleden
Aanklagers in beroep tegen verwerping zaak om documenten Trump

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat in beroep tegen het verwerpen van de strafzaak tegen oud-president Donald Trump over het achterhouden van geheime documenten. Dat meldt een woordvoerder van speciaal aanklager Jack Smith in een verklaring, naar aanleiding van de uitspraak eerder op maandag.

5 uur geleden