Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europarlementariërs willen af van 'grofgebekte' Hongaar

Europarlementariërs willen af van 'grofgebekte' Hongaar

BRUSSEL (ANP) - Een dertigtal christendemocratische Europarlementariërs wil af van een Hongaarse fractiegenoot die hun fractieleider met de Gestapo vergeleek. Ze vragen hun fractie om Tamás Deutsch van Fidesz, de partij van premier Viktor Orbán, uit de fractie zetten.

Deutsch verzet zich, net als Orbán, fel tegen het plan om lidstaten bij het uitkeren van EU-geld af te rekenen op hun omgang met de rechtstaat. Dat zijn fractiegenoten van de Europese Volkspartij (EVP) dat beleid steunen, doet hem denken aan de onderdrukking door de nazi's en de communisten, verklaarde hij een en andermaal.

Eens is de maat vol, schrijven de Oostenrijkse Europarlementariër Othmar Karas en 29 medestanders uit onder meer Duitsland, Polen en Ierland. Ze krijgen bijval van de vijf CDA'ers in de EVP.

Niet langer geloofwaardigheid ondermijnen

Karas en co zagen al met groeiende onvrede en ongeduld toe hoe Deutsch "radicaliseerde en zich verbaal te buiten ging". Nu mag hij "niet langer de geloofwaardigheid van de EVP ondermijnen". De fractie moet zich volgende week over de uitsluiting van de Hongaar buigen. Mogelijk komt het later tot een stemming.

De EVP zit al lange tijd in haar maag met het Hongaarse smaldeel. De EVP heeft Fidesz geschorst, maar onder anderen de Duitse christendemocraten houden een echte breuk tegen. Zondag stapte een andere prominente Hongaarse EVP'er op nadat hij met xtc was betrapt op een seksfeestje. De politie was er binnengevallen na klachten over geluidsoverlast en trof er een veel grotere groep mensen aan dan volgens de Belgische coronaregels is toegestaan.

Karas heeft nog bij lange na niet genoeg steun om Deutsch eruit te zetten, maar dat zou kunnen veranderen als de top van de Europese leiders volgende week achter de rug is. Mogelijk willen EVP'ers geen olie op het vuur gooien nu de andere EU-landen proberen Hongarije en Polen over te halen hun verzet tegen de EU-begroting en het coronaherstelfonds te laten varen.

Meer uit Buitenland

Team van Russische dissident Navalni heeft al dagen geen contact

MOSKOU (ANP/DPA) - Het team van de gevangen Kremlin-tegenstander Aleksej Navalni heeft nog steeds geen teken van leven van de 47-jarige dissident, die in slechte gezondheid verkeert. Er is nog steeds geen nieuws, vertelde een advocaat van de fervent criticus van president Vladimir Poetin. Het team probeert inmiddels al vijf dagen contact met hem op te nemen.

1 uur geleden
Media: eerste fase oorlog Israël tegen Hamas nog twee maanden

TEL AVIV (ANP) - De Israëlische strijdkrachten hebben nog ongeveer twee maanden nodig in de Gazastrook om de "eerste fase" van de oorlog tegen Hamas af te ronden, aldus een defensiefunctionaris. Het leger voorziet nog drie tot vier weken om zijn huidige offensief in het zuidelijke Hamasbolwerk Khan Younis te voltooien en nog eens drie tot vier weken van intensieve gevechten.

2 uur geleden
Negen agenten gewond bij wilde achtervolging in Vlaanderen

HEUSDEN-ZOLDER (ANP/BELGA) - Bij een wilde achtervolging over 100 kilometer door drie Belgische provincies zijn negen agenten gewond geraakt, berichten Belgische media. Politie in de streek van Leuven bemerkte een verdacht voertuig op en wilde een controle uitvoeren. De auto reed echter met hoge snelheid over een autosnelweg naar het oosten en nam een afrit ten noorden van Hasselt. Maar de chauffeur maakte daar snel rechtsomkeert en reed de snelweg weer op in westelijke richting, richting Leuven.

3 uur geleden
Doden bij brand in Italiaans ziekenhuis

TIVOLI (ANP/DPA) - Bij een hevige brand in een ziekenhuis in Tivoli, ten oosten van Rome, zijn drie doden gevallen, allen hoogbejaard. Circa tweehonderd patiënten zijn naar andere ziekenhuizen overgebracht of in een nabijgelegen school ondergebracht. De brand brak vrijdagavond uit in het hospitaal San Giovanni Evangelista en breidde zich snel uit.

4 uur geleden
EU op klimaattop: verzet OPEC tegen fossiele stop is schandalig

DUBAI (ANP) - Het verzet van oliekartel OPEC tegen mogelijke afspraken op de klimaattop over het uitfaseren van fossiele brandstoffen is schandalig, vindt de Spaanse vice-premier Teresa Ribera die de EU-landen vertegenwoordigt in Dubai. "We zeggen niet dat we morgen al stoppen met fossiele brandstoffen. Maar we moeten afspraken maken zodat we op termijn ermee kunnen stoppen." Ook Eurocommissaris Wopke Hoekstra is het hiermee eens.

6 uur geleden
Harvard-bestuurder biedt excuses aan om antisemitismerel

CAMBRIDGE (ANP/AFP) - De bestuurder van de prestigieuze Harvard University, Claudine Gay, heeft publiekelijk excuses aangeboden voor opmerkingen die ze maakte in het Amerikaanse Congres en die in de VS werden beschouwd als antisemitisch. "Het spijt me", zei Gay tegen universiteitskrant Harvard Crimson. "Woorden doen ertoe", gaf de bestuurder toe.

12 uur geleden
Amerikaanse acteur Ryan O'Neal (82) overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse acteur Ryan O'Neal is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat nieuws heeft zijn zoon Patrick gedeeld via Instagram. In 2001 werd bij O'Neal een vorm van leukemie vastgesteld. O'Neal was bekend van zijn rollen in onder meer Love Story, Paper Moon en What's Up, Doc? Bij het grote publiek werd hij vooral bekend door zijn rol als Rodney Harrington in de soap Peyton Place.

14 uur geleden