Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europarlementariërs willen af van 'grofgebekte' Hongaar

Europarlementariërs willen af van 'grofgebekte' Hongaar

BRUSSEL (ANP) - Een dertigtal christendemocratische Europarlementariërs wil af van een Hongaarse fractiegenoot die hun fractieleider met de Gestapo vergeleek. Ze vragen hun fractie om Tamás Deutsch van Fidesz, de partij van premier Viktor Orbán, uit de fractie zetten.

Deutsch verzet zich, net als Orbán, fel tegen het plan om lidstaten bij het uitkeren van EU-geld af te rekenen op hun omgang met de rechtstaat. Dat zijn fractiegenoten van de Europese Volkspartij (EVP) dat beleid steunen, doet hem denken aan de onderdrukking door de nazi's en de communisten, verklaarde hij een en andermaal.

Eens is de maat vol, schrijven de Oostenrijkse Europarlementariër Othmar Karas en 29 medestanders uit onder meer Duitsland, Polen en Ierland. Ze krijgen bijval van de vijf CDA'ers in de EVP.

Niet langer geloofwaardigheid ondermijnen

Karas en co zagen al met groeiende onvrede en ongeduld toe hoe Deutsch "radicaliseerde en zich verbaal te buiten ging". Nu mag hij "niet langer de geloofwaardigheid van de EVP ondermijnen". De fractie moet zich volgende week over de uitsluiting van de Hongaar buigen. Mogelijk komt het later tot een stemming.

De EVP zit al lange tijd in haar maag met het Hongaarse smaldeel. De EVP heeft Fidesz geschorst, maar onder anderen de Duitse christendemocraten houden een echte breuk tegen. Zondag stapte een andere prominente Hongaarse EVP'er op nadat hij met xtc was betrapt op een seksfeestje. De politie was er binnengevallen na klachten over geluidsoverlast en trof er een veel grotere groep mensen aan dan volgens de Belgische coronaregels is toegestaan.

Karas heeft nog bij lange na niet genoeg steun om Deutsch eruit te zetten, maar dat zou kunnen veranderen als de top van de Europese leiders volgende week achter de rug is. Mogelijk willen EVP'ers geen olie op het vuur gooien nu de andere EU-landen proberen Hongarije en Polen over te halen hun verzet tegen de EU-begroting en het coronaherstelfonds te laten varen.

Meer uit Buitenland

Politie New York arresteert pro-Palestijnse Columbia-studenten

NEW YORK (ANP) - Honderden gehelmde politieagenten zijn dinsdag de campus van Columbia University in het hart van New York binnen gemarcheerd om een ​​gebouw te ontruimen dat werd bezet door pro-Palestijnse studentendemonstranten. Dat melden diverse Amerikaanse media.

2 uur geleden
Ecuador roept noodtoestand uit in vijf kustprovincies

QUITO (ANP/RTR) - De Ecuadoraanse president Daniel Noboa heeft dinsdag de noodtoestand afgekondigd in vijf kustprovincies vanwege een "intern gewapend conflict". Het is al de tweede keer dat de pas in november aangetreden Noboa een dergelijke maatregel afkondigt.

4 uur geleden
Humanitaire VN-chef: grondoffensief in Rafah zou 'tragedie' zijn

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP) - Een grondoperatie door Israëlische troepen in de stad Rafah in het zuiden van Gaza zou een "onbeschrijfelijke tragedie" zijn, waartegen "geen enkel humanitair plan is opgewassen". Dat zei de humanitaire chef van de VN, Martin Griffiths, dinsdag in een verklaring.

7 uur geleden
VK stuurt eerste asielzoeker naar Rwanda

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk heeft voor het eerst sinds de aanname van het 'Rwanda-plan' een asielzoeker naar Rwanda gestuurd. Dat meldt de Britse krant The Sun.

9 uur geleden
VS gaan cannabis als softdrugs beschouwen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse overheid gaat cannabis als minder gevaarlijk beschouwen dan bijvoorbeeld LSD of heroïne. De drugswaakhond DEA is van plan marihuana in te schalen als een drug met een lager risico, melden Amerikaanse media.

12 uur geleden
EU-landen vieren uitbreiding van EU en denken na over vetorecht

BRUSSEL (ANP) - Discussies over het gebruik van het vetorecht binnen de EU zijn onvermijdelijk bij een toekomstige EU-uitbreiding. Dat zei Eurocommissaris Vera Jourova (justitie) na een vergadering van de ministers van Europese Zaken van de huidige 27 EU-landen en de tien eventuele nieuwe lidstaten. De vergadering was er speciaal om te vieren dat het woensdag twintig jaar geleden is dat de Europese Unie in één klap uitbreidde van vijftien tot 25 landen.

13 uur geleden
Amerikanen verhogen druk op Hamas

AMMAN (ANP/RTR/AFP) - De Amerikanen verhogen de druk op de Palestijnse Hamas om een deal met Israël over de Gazastrook te sluiten. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken roept de beweging op de voorstellen "zonder verder uitstel" te accepteren.

14 uur geleden