Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europarlementariërs vragen Merkel om transparantie in EU

Europarlementariërs vragen Merkel om transparantie in EU

BRUSSEL (ANP) - Een honderdtal Europarlementariërs vraagt bondskanselier Angela Merkel om regels in te voeren voor transparante EU-besluitvorming en lobby-activiteiten. Dat zou zij moeten doen tijdens het Duitse EU-voorzitterschap vanaf 1 juli. In de brief, medeondertekend door GroenLinks, PvdA en Partij voor de Dieren, zeggen de parlementariërs dat ondoorzichtige praktijken in Brussel de EU-burgers een slechte dienst bewijzen. Ze verzoeken Merkel een einde te maken aan contacten en besluitvorming achter gesloten deuren.

Zo dringen de briefschrijvers erop aan verslaggeving in te voeren bij de 150 EU-organen die de vergaderingen van de lidstaten (de raad van ministers) voorbereiden. Ook vinden ze het "onaanvaardbaar" dat de onderhandelingsposities van de lidstaten niet systematisch worden vastgelegd en openbaar gemaakt. "Het lijkt ons onbetwistbaar dat burgers het recht hebben om te weten hoe hun regering zich in de ministerraden opstelt."

Ook moeten de lidstaten een lobbyregister introduceren, zodat inzichtelijk wordt welke contacten de regeringen met het bedrijfsleven hebben. De Europarlementariërs wijzen op het goede voorbeeld dat Finland tijdens zijn EU-voorzitterschap in de tweede helft van 2019 gaf. Helsinki publiceerde alle afspraken die Finse ministers hadden met lobbyisten over Europese zaken.

Meer uit Buitenland

Oud-president Trump aangeklaagd om opslag geheime documenten

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oud-president Donald Trump heeft op zijn socialemediasite Truth Social gemeld dat hij is aangeklaagd. Trump zei dat de aanklacht "schijnbaar" te maken heeft met de dozen vol geheime documenten die op zijn landgoed Mar-a-Lago in Palm Beach in de staat Florida zijn gevonden.

1 uur geleden
Amerikaanse wetenschappers zien begin van El Niño

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het weerverschijnsel El Niño lijkt te zijn begonnen, meldt het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Dat betekent dat de Stille Oceaan zal opwarmen. De wetenschappers houden rekening met nieuwe temperatuurrecords, mede omdat klimaatverandering het effect van El Niño kan versterken.

6 uur geleden
EU-landen bereiken doorbraak over asielbeleid

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen zijn het na een jarenlange patstelling eens geworden over het opvangen, terugsturen en verdelen van asielzoekers. Ze moeten nu nog wel overeenstemming bereiken met het Europees Parlement.

7 uur geleden
VS en VK: nauwer samenwerken als tegenwicht voor China en Rusland

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk gaan nauwer economisch samenwerken om tegenwicht te kunnen bieden aan Rusland en China. Dat heeft de Britse premier Rishi Sunak bekendgemaakt na een overleg met president Joe Biden in het Witte Huis. Ze zijn het eens geworden over een "Atlantische Verklaring", volgens Sunak een "actieplan voor de toekomst van onze samenwerking". De landen willen onder meer nauwer samenwerken op het gebied van technologie, waaronder AI, energie en innovatie. Hij belooft dat de verklaring zal leiden tot een sterkere economie en daarmee nieuwe banen.

7 uur geleden
EU-landen touwtrekken over laatste twistpunten asielakkoord

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen hebben nog geen doorbraak bereikt in de jarenlange patstelling over het opvangen, terugsturen en verdelen van asielzoekers. Ze worden het vooral nog niet eens over welke landen in aanmerking komen om onwelkome asielzoekers naar terug te sturen.

8 uur geleden
Kerncentrale schakelt over op reservekoelwater na damdoorbraak

ENERHODAR (ANP/AFP) - Het waterpeil in het stuwmeer van de Oekraïense Dnipro-rivier is na de damdoorbraak zover gedaald dat het water niet meer gebruikt kan worden om de kerncentrale Zaporizja te koelen. Daarom moet nu worden overgeschakeld op de reserves. Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zei eerder dat er geen acuut gevaar is omdat er genoeg koelwater is voor een aantal maanden.

8 uur geleden
Amerikaanse media: Oekraïens offensief begonnen in het zuiden

ZAPORIZJA (ANP/RTR) - Het langverwachte Oekraïense offensief is volgens Amerikaanse media nu echt van start gegaan. Onder meer The Washington Post, NBC News en ABC News zeggen op basis van bronnen bij de Oekraïense strijdkrachten dat ze in het zuiden in de aanval zijn gegaan. Officieel is het nieuws niet bevestigd.

9 uur geleden