Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europarlementariërs verdenken Gazprom van opjagen energierekening

Europarlementariërs verdenken Gazprom van opjagen energierekening

BRUSSEL (ANP) - De torenhoge energieprijzen zijn minstens voor een deel boze opzet van het Russische gasbedrijf Gazprom, denkt een groep Europarlementariërs. De Europese Commissie moet onderzoeken of Gazprom de gasprijs moedwillig opdrijft, vinden ze.

De energieprijzen in de Europese Unie zijn zo gestegen dat EU-landen als Spanje zich genoodzaakt zien om in te grijpen. Er zijn aanwijzingen dat Gazprom, de grootste gasproducent ter wereld, de aanvoer afknijpt om druk te zetten op de EU, stelt een veertigtal Europarlementariërs van allerlei pluimage.

Zo weigert het bedrijf, grotendeels staatseigendom, Oekraïense pijpleidingen te gebruiken om het gas naar Europa te vervoeren, schrijven ze aan de commissie. Gazprom zou al evenmin de geslonken Europese gasreserves hebben willen aanvullen voor de winter, terwijl het genoeg gas op voorraad had. Dat het bedrijf minder gas kan winnen door een brand zou zomaar een smoes kunnen zijn.

De Europarlementariërs, onder wie veel Polen en andere Oost-Europeanen maar ook bijvoorbeeld Belgen en Duitsers, denken dat het Gazprom te doen is om een omstreden pijpleiding. Het bedrijf zou de EU onder druk willen zetten om de voltooiing en ingebruikname van deze Nord Stream 2 te laten doorgaan.

De commissie wil nog niet zeggen of ze in actie komt.

Meer uit Financieel

CBS: onzekerheid horecabedrijven over voortbestaan toegenomen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal horecabedrijven dat denkt binnen een jaar de deuren te moeten sluiten is de afgelopen maanden toegenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die vrees wordt onder meer veroorzaakt door de gestegen prijzen voor energie en grondstoffen.

56 minuten geleden
CBS: onzekerheid horecabedrijven over voortbestaan toegenomen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal horecabedrijven dat denkt binnen een jaar de deuren te moeten sluiten is de afgelopen maanden toegenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die vrees wordt onder meer veroorzaakt door de gestegen prijzen voor energie en grondstoffen.

2 uur geleden
Bloomberg: Rusland overweegt bodemprijs voor olieverkoop

MOSKOU (ANP) - Rusland overweegt een bodemprijs in te stellen voor de olieverkoop aan andere landen. Daarmee zou het land dan reageren op het onlangs door de G7 ingestelde prijsplafond voor Russische olie, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Er is evenwel nog geen zicht op het niveau van die mogelijke bodemprijs.

3 uur geleden
Moederbedrijf Facebook grote verliezer op Amerikaanse beurs

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, is dinsdag onderuitgegaan op de beurs in New York. Beleggers schrokken van een bericht dat het socialemediabedrijf binnenkort van de Europese privacywaakhond alleen nog maar gepersonaliseerde advertenties mag tonen als gebruikers toestemming hebben gegeven voor het gebruik van hun gegevens. Dit lijkt een flinke klap voor het verdienmodel van Meta.

3 uur geleden
Reuters: Facebook mag niet zomaar gepersonaliseerde reclame tonen

BRUSSEL (ANP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, mag binnenkort alleen nog maar gepersonaliseerde advertenties tonen als gebruikers toestemming hebben gegeven voor het gebruik van hun gegevens. Dat heeft de Europese privacytoezichthouder EDPB bepaald in een nog vertrouwelijk besluit, meldt persbureau Reuters op basis van een ingewijde. Dit lijkt een flinke klap voor het verdienmodel van het Amerikaanse socialemediabedrijf.

4 uur geleden
Eigenaar voetbalclub Juventus duwt moeder Thuisbezorgd.nl uit AEX

AMSTERDAM (ANP) - Investeringsvehikel Exor, de eigenaar van onder meer voetbalclub Juventus, wordt later deze maand opgenomen in de AEX-index op de Amsterdamse beurs. Daardoor is er geen plek meer in de lijst met hoofdfondsen voor maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, bekend van Thuisbezorgd.nl.

6 uur geleden
Britse boerenorganisatie waarschuwt voor voedselcrisis

LONDEN (ANP/AFP) - De grootste Britse brancheorganisatie voor boeren waarschuwt dat er een voedselcrisis in het Verenigd Koninkrijk kan ontstaan vanwege de sterk gestegen kosten voor agrariërs voor met name energie, kunstmest, brandstof en voer voor dieren. De belangenvereniging National Farmers Union (NFU) spreekt zelfs van een noodsituatie voor boeren.

6 uur geleden