Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europarlementariërs verdenken Gazprom van opjagen energierekening

Europarlementariërs verdenken Gazprom van opjagen energierekening

BRUSSEL (ANP) - De torenhoge energieprijzen zijn minstens voor een deel boze opzet van het Russische gasbedrijf Gazprom, denkt een groep Europarlementariërs. De Europese Commissie moet onderzoeken of Gazprom de gasprijs moedwillig opdrijft, vinden ze.

De energieprijzen in de Europese Unie zijn zo gestegen dat EU-landen als Spanje zich genoodzaakt zien om in te grijpen. Er zijn aanwijzingen dat Gazprom, de grootste gasproducent ter wereld, de aanvoer afknijpt om druk te zetten op de EU, stelt een veertigtal Europarlementariërs van allerlei pluimage.

Zo weigert het bedrijf, grotendeels staatseigendom, Oekraïense pijpleidingen te gebruiken om het gas naar Europa te vervoeren, schrijven ze aan de commissie. Gazprom zou al evenmin de geslonken Europese gasreserves hebben willen aanvullen voor de winter, terwijl het genoeg gas op voorraad had. Dat het bedrijf minder gas kan winnen door een brand zou zomaar een smoes kunnen zijn.

De Europarlementariërs, onder wie veel Polen en andere Oost-Europeanen maar ook bijvoorbeeld Belgen en Duitsers, denken dat het Gazprom te doen is om een omstreden pijpleiding. Het bedrijf zou de EU onder druk willen zetten om de voltooiing en ingebruikname van deze Nord Stream 2 te laten doorgaan.

De commissie wil nog niet zeggen of ze in actie komt.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Farmer. 1 maand geleden
Komt dat mooi uit voor ons land. Onder druk van de linkse klimaatdrammers moest Nederland van het gas. Wat een voorziene blik! Dank daarvoor.

Meer uit Financieel

Randstad en Unilever trekken AEX naar winst

AMSTERDAM (ANP) - Uitzender Randstad en levensmiddelenconcern Unilever hoorden donderdag bij de stijgers op de Amsterdamse beurs. De twee bedrijven kwamen met kwartaalcijfers en die vielen goed bij beleggers, wat de AEX-index ook naar een plus hielp. Een strategische update van bezorgbedrijf Just Eat Takeaway viel minder goed.

11 minuten geleden
Consumentenvertrouwen in eurolanden gedaald

BRUSSEL (ANP) - Consumenten in de eurozone zijn in oktober iets somberder geworden over de economie. Daarop wijst een graadmeter die de Europese Commissie iedere maand aanpast. Het consumentenvertrouwen ligt nu rond het niveau van vlak voor de coronapandemie.

1 uur geleden
Miljoenen voor medicijn dat is geïnspireerd op slangengif

LEIDEN (ANP) - Het Leidse biotechbedrijf VarmX ontvangt 17,5 miljoen euro van een innovatieprogramma van de Europese Unie. Het geld is bedoeld voor het vergroten van de productie van een medicijn dat is geïnspireerd op slangengif. Het middel voorkomt ernstige bloedingen bij patiënten die bloedverdunners gebruiken, met name bij spoedoperaties.

1 uur geleden
IBM omlaag op Wall Street om tegenslag in kwartaalcijfers

NEW YORK (ANP) - Technologieconcern IBM was donderdag een grote verliezer bij de opening van de beurzen in New York. Beleggers schrokken van het nieuws van de daling van het aantal orders voor IBM's onderdeel dat IT-systemen voor andere bedrijven beheert. Die tegenslag deed een stevige omzetstijging bij activiteiten voor cloudsoftware afgelopen kwartaal bijna helemaal teniet. Wall Street verwerkt sowieso weer veel kwartaalcijfers van grote bedrijven. Ook fabrikant van elektrische auto's Tesla heeft een kijkje in de boeken gegeven.

2 uur geleden
Energieleverancier voorziet 'slagveld' op Britse energiemarkt

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Komende maand zullen misschien wel twintig Britse energieleveranciers omvallen vanwege de stijgende prijzen voor gas en stroom, zegt Keith Anderson, topman van de Schotse energieleverancier ScottishPower tegen nieuwszender Sky. Daarom moet de Britse overheid de maximumprijzen voor energie zo snel mogelijk aanpassen, zodat bedrijven hun gestegen kosten kunnen doorberekenen. Anders wordt het een "absoluut slagveld" op de Britse energiemarkt, aldus Anderson.

3 uur geleden
Turkse centrale bank verlaagt rente opnieuw na druk Erdogan

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse centrale bank heeft zijn belangrijkste rentetarief opnieuw verlaagd, ondanks de oplopende inflatie in het land. Daarmee krijgt president Recep Tayyip Erdogan wederom zijn zin. Die dringt al langere tijd aan op verlaging van de leenkosten en greep onlangs opnieuw in bij de centrale bank.

4 uur geleden
Media: truc met dividendbelasting kostte Nederland 27 miljard

AMSTERDAM (ANP//DPA) - Fraude met dividendbelasting heeft de Belastingdienst veel meer geld gekost dan eerder werd aangenomen. De Nederlandse schatkist zou tussen 2000 en vorig jaar zo'n 27 miljard euro zijn misgelopen. Dat melden verschillende Europese media waaronder Follow The Money en de BBC, op basis van het gezamenlijke onderzoeksproject The Cumex Files.

4 uur geleden