
Europarlementariërs verdeeld over statusverlaging wolf
BRUSSEL (ANP) - Europarlementariërs reageren verdeeld op het voornemen van de EU-landen om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen.
SGP-Europarlementslid Bert-Jan Ruissen noemt het "goed en noodzakelijk dat er meer flexibiliteit komt rondom het beheer van de wolf". Hij stelt dat er in dichtbevolkte gebieden als Nederland onvoldoende ruimte en voedsel is voor de wolf. "We zien de aanvallen op vee toenemen en het is uiterst zorgelijk dat de wolf steeds dichter bij de mens komt. Het is de hoogste tijd om in te grijpen."
Ook Europarlementariër Sander Smit (BBB) is tevreden. "Het is duidelijk dat deze verlaging van de beschermstatus een essentiële eerste stap is in het beheren van probleemwolven die landbouwhuisdieren en inmiddels ook mensen aanvallen."
Verdrag van Bern
Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) vindt het een "triest besluit". Ze zegt dat de wolf "nog steeds kwetsbaar is" en dat de wolf een gunstige invloed heeft op de natuur en op ecosystemen. "Vreedzame co-existentie zou de inzet moeten zijn. Bijvoorbeeld door betere publieksvoorlichting over hoe mensen moeten omgaan met de wolf en door dieren die buiten worden gehouden beter te beschermen."
De bescherming van de wolf is vastgelegd in het Verdrag van Bern van 1979. In 2022 liet een meerderheid van het Europees Parlement weten dat ze die bescherming wilden verminderen, omdat de wolf zich voldoende zou hebben hersteld. De Europese Commissie schreef daarop een voorstel. Een meerderheid van de ambassadeurs van de EU-lidstaten heeft daar woensdag mee ingestemd. Ook Nederland zat bij de voorstemmers. De definitieve stemming is donderdag.
Hierna zal de EU het voorstel tot verlaging van de beschermingsstatus van de wolf inbrengen bij het Verdrag van Bern, dat behalve door EU-landen ook is ondertekend door niet-EU-landen als Albanië en Zwitserland. In dat verdrag is de status van de wolf vastgelegd. Na eventuele aanpassing van het Verdrag van Bern, kan ook de EU-wetgeving over de wolf worden aangepast. Tot die tijd zijn ontheffingen mogelijk om zogenoemde probleemwolven aan te pakken.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het kabinet een staatscommissie instelt die grondig gaat onderzoeken hoe het is gesteld met uithuisplaatsingen van kinderen vanwege problemen in de gezinnen. Daarbij moet de commissie zich onder meer richten op de praktijk van drang en dwang die vanuit de overheid wordt toegepast in de jeugdzorg. Ook de rol van onder meer scholen, rechtbanken, familie en de omgeving daarin moet worden bekeken.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam noemt het "hoogstwaarschijnlijk" dat bij een volgende voetbalwedstrijd in de hoofdstad tegen de Israëlische club Maccabi Tel Aviv er geen supporters welkom zijn. Ze zei dat in een debat met de gemeenteraad over het onderzoek van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) naar het geweld rondom de voetbalwedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv in de nacht van 7 op 8 november vorig jaar.
1 dag geledenARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland zegt dankzij tijdelijke nieuwe stikstofregels onder strenge voorwaarden weer vergunningen te kunnen verlenen voor zaken als woningbouw en evenementen. Onder de nieuwe regels moeten indieners aantonen dat de uitstoot voor het bouwen van bijvoorbeeld huizen met ruim een derde wordt teruggebracht. Door een uitspraak van de Raad van State ligt de vergunningverlening sinds eind vorig jaar zo goed als stil.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting gaat nog eens kijken naar de uitvoerbaarheid van de gewijzigde wet regie volkshuisvesting. Het gaat vooral om een wijzigingsvoorstel van de PVV, waarin statushouders geen voorrang meer krijgen op een sociale huurwoning. Dat is door een Kamermeerderheid toegevoegd aan de regiewet. De BBB-bewindsvrouw heeft "aandacht voor de juridische houdbaarheid" van het amendement.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De SGP wil de stemming over de asielnoodmaatregelenwet uitstellen, zodat met spoed advies kan worden gevraagd over de strafbaarstelling van illegaliteit. De conservatief-christelijke partij is niet gerustgesteld door een brief hierover van minister David van Weel (Asiel, VVD). Daarin "lijkt de minister nu zonder onderbouwing te stellen dat álle hulp strafbaar is", schrijft de SGP op X.
1 dag geleden