Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europarlementariërs: noem aardgas niet groen nu dat Rusland spekt

Europarlementariërs: noem aardgas niet groen nu dat Rusland spekt

BRUSSEL (ANP) - Nu de Europese Unie zo snel mogelijk af wil van Russisch aardgas, moet zij gas ook niet als groen aanmerken, vinden Europarlementariërs. PvdA'er Paul Tang, GroenLinkser Bas Eickhout en een honderdtal medestanders doen een nieuwe poging om te beletten dat Brussel aardgas een duurzaam etiket geeft in zijn 'investeerdersgids'.

De Europese Commissie heeft voorgesteld om gas in zijn zogeheten taxonomie het groene label te gunnen omdat het minder CO2 uitstoot dan steenkool. Door kolen in te ruilen voor gas kunnen EU-landen dus een stap zetten naar een klimaatvriendelijker economie, redeneert de commissie. En helemaal zonder kolen en gas zou de unie voorlopig niet kunnen.

Maar tegen de plannen was van meet af aan veel verzet, omdat ze de overgang naar duurzame energie zou ophouden. Nu elke Europese euro voor Russisch gas "de aanvallen mogelijk maakt op het Oekraïense volk, zijn historische steden en het zelfbeschikkingsrecht dat wij koesteren", moet de commissie het voorstel laten varen, schrijven Tang en Eickhout aan voorzitter Ursula von der Leyen.

Het groene etiket voor aardgas ondergraaft de ambitieuze plannen van het dagelijks bestuur van de EU om de Russische gaskraan dicht te draaien, betogen de Europarlementariërs. Ook belangrijke adviseurs van de commissie spraken zich dinsdag opnieuw kritisch uit over de plannen.

Meer uit Buitenland

NAVO-chef: Zweden voldoet aan Turkse voorwaarden voor toetreding

ANKARA (ANP/AFP/DPA) - NAVO-topman Jens Stoltenberg voert de druk op de net herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan op om de Turkse bezwaren tegen Zweeds NAVO-lidmaatschap los te laten. Zweden heeft volgens Stoltenberg stappen genomen om de bezwaren van Turkije weg te nemen en daarmee aan zijn verplichtingen voldaan. Zo werd er Zweedse wetgeving aangepast.

3 uur geleden
Half miljoen Polen in Warschau protesteren tegen regering

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - In de Poolse hoofdstad Warschau zijn volgens de gemeente een half miljoen mensen samengekomen om te protesteren tegen de regering en voor vrije verkiezingen. De oppositie, onder leiding van oud-premier en voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, organiseerde de demonstratie, waarvan wordt gehoopt dat het de grootste is sinds de val van de muur in 1989.

4 uur geleden
Betogers staan stil bij verjaardag Russische dissident Navalni

MOSKOU (ANP/DPA) - Op de 47e verjaardag van de gevangen Russische dissident Aleksej Navalni hebben mensen in Rusland en elders gedemonstreerd voor zijn vrijlating. In meerdere Russische steden stonden hier en daar mensen met posters, maar zij werden onmiddellijk gearresteerd, melden burgerrechtenactivisten. Ook in onder meer Japan, Australië en Georgië werd stilgestaan bij het lot van Navalni.

5 uur geleden
Geweld in Soedan laait op na einde wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/AFP) - In Soedan is het geweld flink toegenomen na het aflopen van een wapenstilstand. Inwoners van de hoofdstad Khartoem zeggen dat er op straat veel gevochten wordt tussen het leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF).

6 uur geleden
Premier België valt met fiets en is korte tijd bewusteloos

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft zich op sociale media gemeld, een dag nadat hij tijdens een fietstocht was gevallen. Hij was kort bewusteloos en moest naar het ziekenhuis.

7 uur geleden
Groot treinongeluk in India veroorzaakt door fout in seinsysteem

BALASORE (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De grote treinramp van vrijdag in India is waarschijnlijk veroorzaakt door een probleem bij het elektronisch seinsysteem. De Indiase spoorminister zegt dat is vastgesteld dat de fout daar de oorzaak is. Hij meldt ook te weten wie de schuldigen zijn, maar geeft nog geen details. Hij vindt het niet gepast om verdere uitspraken te doen totdat het onderzoek volledig is afgerond.

8 uur geleden
Arrestaties en gewonde agenten bij linkse demonstraties Leipzig

LEIPZIG (ANP/DPA) - Bij een grote extreemlinkse protestdag in Leipzig, "Tag X", zijn volgens de Duitse politie zo'n vijftig agenten gewond geraakt toen het tot botsingen kwam met de demonstranten. Twee van hen kunnen niet meer werken. Er zijn ook gewonden onder de demonstranten, maar hoeveel is onbekend. Zeker zeventig mensen zijn opgepakt.

10 uur geleden