Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europarlementariërs: noem aardgas niet groen nu dat Rusland spekt

Europarlementariërs: noem aardgas niet groen nu dat Rusland spekt

BRUSSEL (ANP) - Nu de Europese Unie zo snel mogelijk af wil van Russisch aardgas, moet zij gas ook niet als groen aanmerken, vinden Europarlementariërs. PvdA'er Paul Tang, GroenLinkser Bas Eickhout en een honderdtal medestanders doen een nieuwe poging om te beletten dat Brussel aardgas een duurzaam etiket geeft in zijn 'investeerdersgids'.

De Europese Commissie heeft voorgesteld om gas in zijn zogeheten taxonomie het groene label te gunnen omdat het minder CO2 uitstoot dan steenkool. Door kolen in te ruilen voor gas kunnen EU-landen dus een stap zetten naar een klimaatvriendelijker economie, redeneert de commissie. En helemaal zonder kolen en gas zou de unie voorlopig niet kunnen.

Maar tegen de plannen was van meet af aan veel verzet, omdat ze de overgang naar duurzame energie zou ophouden. Nu elke Europese euro voor Russisch gas "de aanvallen mogelijk maakt op het Oekraïense volk, zijn historische steden en het zelfbeschikkingsrecht dat wij koesteren", moet de commissie het voorstel laten varen, schrijven Tang en Eickhout aan voorzitter Ursula von der Leyen.

Het groene etiket voor aardgas ondergraaft de ambitieuze plannen van het dagelijks bestuur van de EU om de Russische gaskraan dicht te draaien, betogen de Europarlementariërs. Ook belangrijke adviseurs van de commissie spraken zich dinsdag opnieuw kritisch uit over de plannen.

Meer uit Buitenland

Walvisactivist Paul Watson opgepakt in Groenland

NUUK (AFP/ANP) - De politie in Groenland heeft de Canadese walvisactivist Paul Watson gearresteerd nadat Japan een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem had uitgevaardigd. De activist, die bekend staat om zijn acties tegen de walvisvaart, was met zijn schip aangemeerd in Nuuk, de grootste stad van Groenland.

12 minuten geleden
EU-buitenlandchef Borrell houdt ernstig gesprek met Hongarije

BRUSSEL (ANP) - De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken wacht een ernstig gesprek met de 26 andere EU-ministers van Buitenlandse Zaken. Centraal staat het recente solobezoek van de Hongaarse premier Viktor Orbán aan onder anderen de Russische president Vladimir Poetin. EU-buitenlandchef Josep Borrell kondigde het gesprek aan bij binnenkomst voor een vergadering van EU-ministers in Brussel.

17 minuten geleden
Netanyahu gaat Biden bedanken voor alles wat hij deed voor Israël

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten president Joe Biden bedanken "voor alles wat hij heeft gedaan voor Israël". Dat zei hij voor zijn vertrek naar Washington.

1 uur geleden
Oorlog in Oekraïne belangrijker voor Kremlin dan politiek in VS

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin is momenteel niet bijster geïnteresseerd in de Amerikaanse politiek waar in de komende maanden nog zo veel kan veranderen, aldus Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov. Het belangrijkste is dat de doeleinden in de oorlog in Oekraïne worden bereikt.

1 uur geleden
Derde Duitse Patriot-luchtafweersysteem aangekomen in Oekraïne

KYIV (ANP/DPA) - Het derde door Duitsland verstrekte Patriot-luchtafweersysteem is aangekomen in Oekraïne. Dat meldt president Volodymyr Zelensky, die de laatste weken benadrukte dat zijn land de luchtafweer nodig moest uitbreiden om het luchtruim veilig te houden.

4 uur geleden
Trump: Harris is makkelijker te verslaan dan Biden

NEW YORK (ANP) - Donald Trump denkt dat Kamala Harris bij de presidentsverkiezingen in november makkelijker te verslaan is dan Joe Biden was geweest. Dat zei de oud-president zondag op CNN. Trump en zijn campagne vielen na de terugtrekking van Biden zowel de president als vicepresident Harris aan op social media.

5 uur geleden
Ook Californische gouverneur Newsom schaart zich achter Harris

SACRAMENTO (ANP) - De gouverneur van de staat California Gavin Newsom heeft zijn steun uitgesproken voor Kamala Harris als de Democratische kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. Newsom gold de afgelopen weken als de belangrijkste rivaal voor Harris in het geval dat Joe Biden uit de race zou stappen. Dat deed de president zondag.

7 uur geleden