Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europarlementariërs: Hongaren en Polen kunnen concessies vergeten

Europarlementariërs: Hongaren en Polen kunnen concessies vergeten

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement peinst er vooralsnog niet over om de rechtstaatvoorwaarden aan EU-subsidies alsnog te versoepelen om Hongarije en Polen tegemoet te komen. Prominente Europarlementariërs als CDA'er Esther de Lange, de liberaal Guy Verhofstadt en de sociaaldemocrate Kathleen Van Brempt opperen zelfs dat de andere EU-landen dan maar zonder de twee dwarsliggers moeten doorzetten met het coronaherstelfonds.

Hongarije en Polen blokkeren de meerjarenbegroting van de EU en het herstelfonds uit woede over nieuwe regels waardoor ontvangers van EU-geld kunnen worden afgerekend op hun omgang met de rechtstaat. Ze krijgen bijval van Slovenië, al ging dat land nog niet zo ver ook zijn veto te gebruiken.

De zwaar getroffen Europese economie kan geen vertraging voor het herstelfonds van honderden miljarden euro's velen, waarschuwen veel Europarlementariërs. Dat moet snel van start, "ZONDER concessies" over de rechtstaatvoorwaarden, twittert Esther de Lange, kopstuk van de grootste fractie in het EP. "Als dat moet (en kan) zonder een aantal landen, dan zij dat maar zo."

Nucleaire optie

Vlaming Verhofstadt, voormalig fractievoorzitter van de liberalen, denkt er ook zo over. "We zullen zien hoelang Hongarije en Polen zich dan nog in de voet blijven schieten." En zijn landgenote Van Brempt, van de tweede fractie in grootte, wil evenmin "een duimbreed toegeven". Het is volgens de sociaaldemocrate "niet onmogelijk" om met de andere lidstaten, via een afzonderlijk akkoord buiten de EU om, een herstelfonds op te richten zonder de landen die de rechtstaat niet willen respecteren.

Premier Mark Rutte opperde dat ook al eens, al noemde hij die uitweg in dezelfde adem een "nucleaire" optie. Hij vreest grote gevolgen van zo'n stap. Maar er gaan steeds meer stemmen op om er toch over na te denken. Ook de Franse staatssecretaris van Europese Zaken voegde zich woensdag in dat koor. Dat zou wel "in laatste instantie" in aanmerking komen, zei Clement Beaune.

Meer uit Buitenland

Burgemeester Kyiv: explosies in centrum, inwoners moeten schuilen

KYIV (ANP/RTR/AFP) - De burgemeester van Kyiv, Vitali Klitsjko, meldt maandagochtend dat in het centrum explosies zijn gehoord. Hij roept inwoners op te schuilen. Het komt bijna niet voor dat het centrale deel van de Oekraïense hoofdstad overdag wordt aangevallen.

11 minuten geleden
President Oeganda stemt in met omstreden antihomowetgeving

KAMPALA (ANP/RTR) - De Oegandese president Yoweri Museveni heeft een gewijzigde versie van de omstreden antihomowetgeving goedgekeurd, meldt de voorzitter van het parlement. De wet is wereldwijd een van de strengste tegen de lhbti'ers en is bekritiseerd door onder meer westerse regeringen, internationale bedrijven en mensenrechtenorganisaties.

20 minuten geleden
Doden na kapseizen toeristenboot in Italië

LISANZA (ANP/AFP/DPA) - Vier mensen zijn omgekomen na het kapseizen van hun boot op Lago Maggiore in Italië, melden Italiaanse media maandag. De twintig andere opvarenden konden na het incident van zondag zelf naar de wal zwemmen of zijn gered door de kustwacht.

2 uur geleden
Japanse minister beveelt vernietiging van Noord-Koreaanse raket

TOKIO (ANP) - De Japanse minister van Defensie heeft zijn leger de opdracht gegeven elke Noord-Koreaanse raket die Japans grondgebied binnenkomt of afkoerst op het land te vernietigen. Hij reageerde daarmee op een aankondiging van Pyongyang maandag dat Noord-Korea in de komende twee weken een "satelliet" zal lanceren.

5 uur geleden
Westerse luchtmachten houden Arctic Challenge-oefening

TIKKAKOSKI (ANP) - Finland, Noorwegen en Zweden houden de tweejaarlijkse Arctic Challenge Exercise (ACE), een internationale oefening van de luchtmacht. Dit jaar doen veertien landen mee, waaronder Nederland. De oefening wordt dit keer georganiseerd door Finland en loopt van 29 mei tot 9 juni.

5 uur geleden
Erdogan roept op tot eenheid, haalt uit naar Kilicdaroglu

ANKARA (ANP) - De herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Turken opgeroepen "in eenheid en solidariteit" samen te komen. Dat deed hij in de nacht van zondag op maandag tijdens een speech voor duizenden aanhangers in Ankara. "Dit vragen we met heel ons hart", voegde Erdogan aan zijn oproep toe.

9 uur geleden
Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

MADRID (ANP/AFP/DPA) - De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden. Met ongeveer 90 procent van de stemmen geteld gaat de voorkeur van meer dan de helft van het electoraat naar de grootste oppositiepartij, de rechtse Volkspartij van Alberto Núñez Feijóo.

11 uur geleden