Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europarlement dreigt handelsdeal met Londen te torpederen

Europarlement dreigt handelsdeal met Londen te torpederen

BRUSSEL (ANP) - De onrust over een nieuwe Britse brexitwet kan ook grote gevolgen hebben voor het handelsoverleg tussen Londen en de EU. Het Europees Parlement (EP) zal een eventuele handelsdeal niet goedkeuren als de Britse regering zich niet houdt aan de eerdere afspraken over de brexit, waarschuwen de leiders van alle grote fracties.

Het EP, wiens zegen vereist is mochten Brussel en Londen toch tot een handelsakkoord weten te komen, kan het nieuwe Britse wetsvoorstel volgens de fractievoorzitters niet over zijn kant laten gaan. De wet is "duidelijk een ernstige en onaanvaardbare schending van het internationaal recht", stellen ze. Alleen al de dreiging van zo'n wetsvoorstel is volgens hen reden om niet in te stemmen met een overeenkomst tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

De nieuwe brexitwet, die nog moet worden behandeld door het Britse parlement, zorgt al dagen voor onrust. De Britse regering komt met de wetgeving terug van afspraken over het handelsregime in Noord-Ierland. Londen wil dat Britse ministers eenzijdig bepaalde besluiten kunnen nemen om de handel tussen verschillende delen van hun land in goede banen te leiden. Het EP wil dat Londen het vorig jaar gesloten scheidingsverdrag gewoon uitvoert en niet naar eigen smaak toepast.

Stroef

Het Verenigd Koninkrijk verliet de EU eerder dit jaar, maar houdt zich tot het eind van het jaar nog aan Europese regels. Dat moet Londen en Brussel tijd geven om te onderhandelen over de toekomstige handelsrelatie. Het juist deze week hervatte overleg verliep al stroef, en komt nu verder onder druk te staan door het nieuwe wetsvoorstel.

De wet heet Internal Market Bill (Interne Markt Wet) en is volgens de Britse regering nodig om "banen en handel te beschermen" als volgend jaar de overgangsperiode na de brexit achter de rug is. Brussel eist dat de gewraakte delen van het wetsvoorstel nog deze maand van tafel gaan en ook in de Britse politiek klinkt veel kritiek op het voorstel.

De tijd begint ook te dringen, brengt het EP in herinnering. Het geeft een handelsdeal ook alleen zijn zegen als het de overeenkomst zorgvuldig heeft kunnen beoordelen. Als de onderhandelaars het pas na eind oktober eens worden en het op een haastklus aankomt, zal het EP zich daarvoor niet lenen.

Meer uit Financieel

Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

33 minuten geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

1 uur geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

2 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

3 uur geleden
Netbeheerders doen oproep aan bedrijven in drie provincies

ARNHEM (ANP) - Netbeheerders TenneT, Liander en Stedin willen dat meer bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht flexibeler worden in hun elektriciteitsverbruik. Zo moet er ruimte komen om nieuwe bedrijven aan te sluiten in die provincies. Anders kunnen op den duur zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen. Een eerdere oproep leverde weinig animo op.

3 uur geleden
Frankrijk dwingt grote voedselproducenten prijzen te verlagen

PARIJS (ANP/RTR) - Enkele grote voedingsconcerns waaronder Unilever gaan in Frankrijk de prijzen van honderden producten verlagen. Dat meldt de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire, die met financiële sancties dreigt mochten de bedrijven daar van afzien.

3 uur geleden
Mars-reep, Whiskas-voeding en Maggi-blokjes keren terug bij Jumbo

VEGHEL (ANP) - Producten van Mars en Nestlé zoals Mars-repen, Whiskas-dierenvoeding en Maggi-blokjes keren terug in de schappen van supermarktketen Jumbo. Deze producten verdwenen er eerder dit jaar als gevolg van strubbelingen in de prijsonderhandelingen tussen Jumbo en de voedingsmiddelenconcerns. Maar deze week is Jumbo erin geslaagd om tot nieuwe prijsafspraken te komen.

3 uur geleden