Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europarlement bemoeilijkt afsluiting huishoudens van het gas

Europarlement bemoeilijkt afsluiting huishoudens van het gas

BRUSSEL (ANP) - Huishoudens met geldgebrek in heel Europa mogen binnenkort in de winter niet meer van het gas worden afgesloten. Ook niet als de rekeningen zo oplopen dat deze huishoudens ze niet meer kunnen betalen. Het Europees Parlement heeft wetgeving goedgekeurd die de energievoorziening in Europa moet veiligstellen en deze maatregel daaraan toegevoegd.

Het is aan de individuele EU-lidstaten om te bepalen welke huishoudens zij als 'kwetsbaar' typeren. Het staat lidstaten ook vrij om deze voorzorgsmaatregel uit te breiden naar alle huishoudens. De Europarlementariƫrs hebben bovendien gestemd voor soepeler regels voor het produceren of verhandelen van elektriciteit afkomstig van zonnepanelen op particuliere daken of balkons. Ook huurders moeten van deze energieopwekking kunnen profiteren.

De maatregelen zijn onderdeel van een breed scala aan energiebesluiten. Doel is onder meer om minder afhankelijk te worden van Russisch gas en om Europa duurzamer te maken. Grote stappen worden binnenkort gezet met een gezamenlijk aankoopsysteem van gas om concurrentie tussen de lidstaten te vermijden. Er komt ook een proefproject van vijf jaar om via subsidies geleidelijk de gasmarkt te vervangen door een duurzamere waterstofmarkt, vooral in regio's waar gas uit de verhitting van steenkolen wordt gewonnen.

De wetgeving moet nu nog voor goedkeuring naar de lidstaten en wordt dan geleidelijk in alle EU-landen van kracht.

Meer uit Financieel

Natuur & Milieu teleurgesteld na Schiphol-uitspraak Hoge Raad

UTRECHT (ANP) - Natuur & Milieu is zeer teleurgesteld in de uitspraak van de Hoge Raad over Schiphol. "We zijn nu overgeleverd aan Europa om te kunnen ingrijpen als in Nederland geluidsnormen structureel worden overschreden. Dat is ongelofelijk", zegt directeur Marjolein Demmers van de milieuorganisatie.

7 minuten geleden
Nederlandse keten Fletcher mikt op honderden hotels in Duitsland

NIEUWEGEIN (ANP) - De Nederlandse hotelketen Fletcher denkt de komende tien jaar in Duitsland uit te groeien tot een keten met honderden hotels. In het buurland staan veel middelgrote hotels die gerund worden door families die geen opvolger kunnen vinden. Volgens Fletcher-topman Rob Hermans zijn dat ideale hotels voor zijn keten om over te nemen, ook omdat Duitsland een populaire bestemming is voor korte vakanties.

42 minuten geleden
X van Elon Musk volgens Brussel in de fout met blauwe vinkjes

BRUSSEL (ANP) - Socialmediabedrijf X van Elon Musk misleidt volgens de Europese Commissie gebruikers met zijn blauwe vinkjes. Daarmee overtreedt het platform, voorheen bekend als Twitter, de Europese regels. X krijgt van Brussel nu een formele waarschuwing en mogelijk volgt later nog een hoge boete.

1 uur geleden
ING: hogere productiviteit hard nodig door personeelstekort

AMSTERDAM (ANP) - De technologische industrie is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de groeimotor van de gehele Nederlandse industrie. Om de groeikansen van de tech-industrie en daarmee de hele industrie te benutten zijn echter technologische vernieuwingen nodig om de productiviteit te verhogen. Dat komt doordat de personeelsschaarste in de sector steeds groter dreigt te worden, waarschuwt ING Research in een sectorrapport.

2 uur geleden
Aantal vakantieboekingen eerste helft 2024 met 6 procent gestegen

LEUSDEN (ANP) - Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.

2 uur geleden
Hoge Raad: kabinet kan niet zomaar vluchten op Schiphol minderen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet kan niet zomaar het aantal vluchten beperken op Schiphol, want bij plannen daartoe moet op grond van Europese regels een speciale procedure worden gevolgd. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld. De tijdelijke maatregel waarmee het vorige kabinet het aantal vluchten op Schiphol wilde inkrimpen om omwonenden te beschermen tegen geluidsoverlast, voldeed daardoor niet aan de eisen.

2 uur geleden
Meer mensen dit jaar te laat met belastingaangifte

DEN HAAG (ANP) - Dit jaar hebben 232.000 mensen geen belastingaangifte gedaan, terwijl ze dit wel moesten doen. Dat zijn er aanzienlijk meer dan in 2023, toen 197.000 mensen te laat waren. Dit bevestigt de Belastingdienst na berichtgeving van NU.nl.

4 uur geleden