Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europa presenteert vijf nieuwe astronauten

Europa presenteert vijf nieuwe astronauten

PARIJS (ANP) - De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft zijn nieuwste team astronauten gepresenteerd. De lichting bestaat uit vijf mensen, onder wie een Belg. De nieuwe ploeg wordt vanaf begin volgend jaar getraind om naar het ruimtestation ISS te gaan. In de toekomst gaan ze misschien ook richting de maan.

De nieuwe Belgische astronaut heet Raphaël Liégeois, geboren in 1988. Hij kan de eerste Waal in de ruimte worden. De anderen zijn Sophie Adenot (Frankrijk, 1982), Pablo Álvarez Fernández (Spanje, 1988), Rosemary Coogan (Verenigd Koninkrijk, 1991) en Marco Sieber (Zwitserland, 1989). Verder heeft de ESA elf reserve-astronauten aangesteld. Zij houden voorlopig hun gewone baan, maar krijgen wel een basistraining en ze kunnen opgeroepen worden als een plek in een missie beschikbaar komt. De reserves komen uit Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Oostenrijk, Tsjechië, Polen en Zweden.

De ESA presenteerde ook zijn eerste fysiek gehandicapte astronaut, de Brit John McFall (1981). Hij verloor zijn rechterbeen door een motorongeluk op 19-jarige leeftijd. Als atleet deed hij voor het Verenigd Koninkrijk mee aan de Paralympische Spelen van 2008 in Beijing. Hij veroverde toen een bronzen medaille op de 100 meter voor mensen met een prothese. In 2007 werd hij wereldkampioen op de 200 meter in het Groningse Stadskanaal en in 2006 won hij zilver en brons op het WK in Assen. Het is nog niet zeker dat hij daadwerkelijk als 'parastronaut' de ruimte ingaat. Het project is bedoeld om te kijken of een ruimtereis mogelijk is en wat daarvoor moet gebeuren.

De ESA kondigde vorig jaar aan op zoek te zijn naar nieuwe astronauten. De organisatie kreeg vervolgens 22.523 aanmeldingen, waaronder 982 uit Nederland. Verder solliciteerden 257 mensen voor de plek van parastronaut, onder wie 13 Nederlanders.

De astronauten werden gepresenteerd in Parijs, waar de ministers van Nederland en de andere ESA-lidstaten overlegden om de begroting en de plannen voor de komende jaren vast te stellen. De ESA heeft in de komende vijf jaar 16,9 miljard euro te besteden, tegen 14,5 miljard in de afgelopen vijf jaar en 10,3 miljard in de vijf jaar daarvoor. De Nederlandse bijdrage stijgt van 345 miljoen naar 465 miljoen euro.

De ESA concentreert zich in de komende jaren op twee grote projecten. De onbemande verkenner Rosalind Franklin moet rond 2028 alsnog naar Mars gaan, nu met Amerikaanse hulp. Europa werkte eerder samen met Rusland aan de missie, maar vlak voor de lancering stopte de samenwerking vanwege de Russische inval in Oekraïne. Daarnaast wil Europa in de komende jaren een eigen maanlander ontwikkelen, de EL3, ook wel Argonaut genoemd.

Meer uit Buitenland

Experts: oorlog Oekraïne veroorzaakt 150 miljoen ton CO2-uitstoot

DUBAI (ANP/AFP) - De oorlog tussen Rusland en Oekraïne die sinds vorig jaar februari aan de gang is, heeft ongeveer 150 miljoen ton aan CO2-uitstoot veroorzaakt. Dat is meer dan de jaarlijkse uitstoot van een land als België, zei een Oekraïense onderminister maandag op de klimaattop in Dubai.

20 minuten geleden
Passagiers al dagen vast op luchthaven München

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Door plotseling winterweer afgelopen weekend met veel sneeuw zit een groep passagiers inmiddels al meer dan twee dagen vast op het vliegveld van München, de op een na grootste luchthaven van Duitsland. Internationale passagiers klagen op X dat hun beloofde verdere vlucht al meerdere keren werd geannuleerd.

57 minuten geleden
Media: Poetin deze week naar Saudi-Arabië en VAE

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin brengt volgens Russische media deze week nog een bezoek aan Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Poetin gaat weinig naar het buitenland sinds Russische strijdkrachten buurland Oekraïne binnenvielen begin 2022.

2 uur geleden
Hamas ontkent verkrachtingen bij aanval van 7 oktober

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP) - Hamas ontkent vrouwen te hebben verkracht bij de aanval van 7 oktober op Israël. De beweging noemt de aantijgingen van Israëlische kant over seksueel geweld "leugens".

2 uur geleden
Palestijns persbureau: 50 doden bij Israëlische aanval op scholen

RAMALLAH (ANP/RTR) - Bij Israëlische aanvallen op het noorden van de Gazastrook zijn volgens het Palestijnse persbureau WAFA vijftig mensen gedood. De Israëlische bombardementen zijn volgens WAFA uitgevoerd op twee scholen. Het bericht kan niet worden geverifieerd.

2 uur geleden
Turkije fel tegen jacht Israël op Hamas in buitenland

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije waarschuwt voor ernstige gevolgen als Israël probeert Hamasleden in het buitenland aan te pakken. De Turkse regering reageert op berichten dat Israël jacht maakt op Hamasleden die buiten de Palestijnse gebieden wonen, bijvoorbeeld in Turkije.

3 uur geleden
VN: 1,9 miljoen mensen op de vlucht in Gazastrook

GAZA-STAD (ANP) - De UNRWA, de Palestijnse vluchtelingentak van de Verenigde Naties, meldt dat er 1,9 miljoen Gazanen ontheemd zijn geraakt door de oorlog tussen Israël en Hamas. "Het gaat om meer dan 80 procent van de inwoners van Gaza", aldus de UNRWA op X.

4 uur geleden