Europa presenteert vijf nieuwe astronauten
PARIJS (ANP) - De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft zijn nieuwste team astronauten gepresenteerd. De lichting bestaat uit vijf mensen, onder wie een Belg. De nieuwe ploeg wordt vanaf begin volgend jaar getraind om naar het ruimtestation ISS te gaan. In de toekomst gaan ze misschien ook richting de maan.
De nieuwe Belgische astronaut heet Raphaël Liégeois, geboren in 1988. Hij kan de eerste Waal in de ruimte worden. De anderen zijn Sophie Adenot (Frankrijk, 1982), Pablo Álvarez Fernández (Spanje, 1988), Rosemary Coogan (Verenigd Koninkrijk, 1991) en Marco Sieber (Zwitserland, 1989). Verder heeft de ESA elf reserve-astronauten aangesteld. Zij houden voorlopig hun gewone baan, maar krijgen wel een basistraining en ze kunnen opgeroepen worden als een plek in een missie beschikbaar komt. De reserves komen uit Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Oostenrijk, Tsjechië, Polen en Zweden.
De ESA presenteerde ook zijn eerste fysiek gehandicapte astronaut, de Brit John McFall (1981). Hij verloor zijn rechterbeen door een motorongeluk op 19-jarige leeftijd. Als atleet deed hij voor het Verenigd Koninkrijk mee aan de Paralympische Spelen van 2008 in Beijing. Hij veroverde toen een bronzen medaille op de 100 meter voor mensen met een prothese. In 2007 werd hij wereldkampioen op de 200 meter in het Groningse Stadskanaal en in 2006 won hij zilver en brons op het WK in Assen. Het is nog niet zeker dat hij daadwerkelijk als 'parastronaut' de ruimte ingaat. Het project is bedoeld om te kijken of een ruimtereis mogelijk is en wat daarvoor moet gebeuren.
De ESA kondigde vorig jaar aan op zoek te zijn naar nieuwe astronauten. De organisatie kreeg vervolgens 22.523 aanmeldingen, waaronder 982 uit Nederland. Verder solliciteerden 257 mensen voor de plek van parastronaut, onder wie 13 Nederlanders.
De astronauten werden gepresenteerd in Parijs, waar de ministers van Nederland en de andere ESA-lidstaten overlegden om de begroting en de plannen voor de komende jaren vast te stellen. De ESA heeft in de komende vijf jaar 16,9 miljard euro te besteden, tegen 14,5 miljard in de afgelopen vijf jaar en 10,3 miljard in de vijf jaar daarvoor. De Nederlandse bijdrage stijgt van 345 miljoen naar 465 miljoen euro.
De ESA concentreert zich in de komende jaren op twee grote projecten. De onbemande verkenner Rosalind Franklin moet rond 2028 alsnog naar Mars gaan, nu met Amerikaanse hulp. Europa werkte eerder samen met Rusland aan de missie, maar vlak voor de lancering stopte de samenwerking vanwege de Russische inval in Oekraïne. Daarnaast wil Europa in de komende jaren een eigen maanlander ontwikkelen, de EL3, ook wel Argonaut genoemd.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/RTR) - De Democratische presidentskandidaat Kamala Harris heeft een handreiking gedaan naar de rivaliserende Republikeinen van Donald Trump. Mocht ze winnen bij de verkiezingen op 5 november, dan zal ze een Republikein opnemen in haar regering.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP/DPA/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden brengt zondag een bezoek aan het gebied in de Amerikaanse staat Florida dat is verwoest door de orkaan Milton. De schade zou ongeveer 50 miljard dollar (ruim 45 miljard euro) zijn, zo verklaarde hij, verwijzend naar schattingen van deskundigen.
8 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump, die volgende maand weer tot president wil worden gekozen, eist militaire bescherming na moorddreigementen van de Amerikaanse aartsvijand Iran. De Amerikaanse krant The Washington Post noemt Trumps verzoek om militaire vliegtuigen en voertuigen voor zijn veiligheid "ongekend".
9 uur geledenJERUZALEM (ANP) - In Israël wordt de joodse feestdag Jom Kipoer gevierd. Het is de eerste keer sinds 1973 dat de belangrijkste religieuze feestdag van Israël plaatsvindt terwijl het land in oorlog is. Vorig jaar viel de dag vlak voor het begin van de strijd in de Gazastrook.
9 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie moet de migratiefinanciering aan Turkije opschorten, eist de Nederlandse Europarlementariër Tineke Strik (GroenLinks-PvdA). Haar collega van D66, Raquel García Hermida-van der Walle, heeft een debat met Eurocommissaris Ylva Johansson aangevraagd, waarin ze in eerste instantie opheldering wil van de Europese Commissie die over asiel en migratie gaat. Dit geven de Europarlementariërs aan op het bericht dat Turkije door de Europese Unie gefinancierde uitzetcentra gebruikt om vluchtelingen te mishandelen en te dwingen tot 'vrijwillige terugkeer'.
11 uur geledenTEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - Na forse internationale kritiek belooft Israël te onderzoeken hoe VN-blauwhelmen in het Libanese grensgebied met Israël gewond raakten in de strijd tussen Israël en de Libanese Hezbollah-beweging. Het Israëlische leger spreekt over een "diepgaand" onderzoek op "het hoogste niveau".
11 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Om het verloop van de Belgische verkiezingen voor gemeente- en provincieraden nauwlettend in de gaten te houden, wordt zondag een speciale 'crisiscel' ingericht. Het Nationaal Crisiscentrum en de veiligheids- en inlichtingendiensten "monitoren eventuele dreigingen die betrekking hebben op cyberveiligheid, openbare orde en desinformatie", zegt minister Annelies Verlinden (Binnenlandse Zaken). "We mogen niet naïef zijn: desinformatie, buitenlandse inmenging en cyberdreigingen zijn een realiteit waar we helaas mee te maken hebben."
12 uur geleden