Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europa maand langer dicht voor niet-EU-burgers

Europa maand langer dicht voor niet-EU-burgers

BRUSSEL (ANP) - Reizigers van buiten de EU zijn tot 15 juni niet welkom in Europa tenzij hun trip essentieel is. De Europese Commissie stelt voor het inreisverbod voor niet-EU-burgers voor de tweede keer met een maand te verlengen omdat de situatie rond het coronavirus "zowel in Europa als wereldwijd fragiel blijft". De lidstaten stemmen naar verwachting in met de verlenging.

Nederland sloot zijn grenzen voor burgers van buiten EU op 19 maart. Ook de andere lidstaten, met uitzondering van Ierland, namen de maatregel over. De reisbeperking geldt niet voor mensen uit Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein. Die landen maken deel uit van de Schengenzone.

Het inreisverbod geldt in principe niet voor EU-burgers en hun familie, mensen met een verblijfsvergunning, medisch personeel, diplomaten, vrachtwagenchauffeurs en grenswerkers.

Niet bedwongen

Omdat de epidemie nog niet bedwongen is, blijft het nodig niet-noodzakelijk verkeer aan de buitengrenzen te weren, aldus het dagelijks EU-bestuur. Versoepeling kan alleen in fasen verlopen, zoals eerder in een 'routekaart’ is beschreven. Voordat reizigers van buiten de EU weer worden toegelaten, zullen eerst de controles aan de binnengrenzen geleidelijk moeten worden opgeheven.

"We hebben een gefaseerde en gecoördineerde benadering nodig", benadrukt EU-commissaris Ylva Johansson (Binnenlandse Zaken). Herstel van het vrije verkeer in de Schengenzone is het eerste doel zodra de gezondheidssituatie dat toelaat, aldus de Zweedse.

België sloot op 20 maart zijn grenzen voor niet-noodzakelijk verkeer, waardoor onder meer Nederlanders alleen welkom zijn als ze een goede reden hebben of een verklaring van hun werkgever. Een comité van het Benelux-parlement is bezorgd over de "ernstige overlast" die dat veroorzaakt, vooral voor mensen die dagelijks voor hun werk de grens moeten oversteken. Het parlement met daarin ook Nederlandse Tweede Kamerleden gaat zich de komende weken buigen over "perspectief aan de bevolking wat de opening van de grenzen tussen de drie landen betreft". Op 5 juni wordt een advies aan ministers van de drie landen voorbereid.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

CNN ontslaat broer van voormalige gouverneur New York

ATLANTA (ANP) - Chris Cuomo, broer van de voormalige gouverneur van New York Andrew Cuomo, is met onmiddellijke ingang ontslagen bij CNN. Eerder deze week had de tv-zender Cuomo al geschorst omdat hij veel nauwer betrokken was bij het schandaal rond zijn broer Andrew dan eerder werd aangenomen.

10 minuten geleden
Turkse politie ontdekt bom voorafgaand aan bijeenkomst Erdogan

ANKARA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Turkse politie heeft een bom gevonden onder de wagen van een agent die aanwezig zou zijn bij een evenement in het oosten van het land waar president Recep Tayyip Erdogan een toespraak hield, meldt staatspersbureau Anadolu zaterdag. Het explosief werd ontdekt in de stad Nusaybin van waaruit de politieman naar Siirt zou rijden waar de president een menigte toesprak.

2 uur geleden
Groot-Brittannië verscherpt regels voor reizigers

LONDEN (ANP/RTR) - Alle reizigers die Groot-Brittannië willen bezoeken dienen voor vertrek een Covid-test af te leggen. De strengere regels gaan dinsdag om 05.00 uur Nederlandse tijd in, maakte de Britse minister van Volksgezondheid Sajid Javid zaterdag bekend. Vanaf dat moment staat Nigeria op de rode lijst. Dat betekent dat vluchten uit dat land worden geweerd en Britse reizigers bij terugkomst in hotels in quarantaine moeten.

4 uur geleden
Paus: Europa ontduikt verantwoordelijkheid in migrantencrisis

ATHENE (AFP/DPA/ANP) - Als het gaat om het opnemen van migranten, zou Europa een "motor van solidariteit" moeten zijn. In plaats daarvan is Europa "geblokkeerd en ongecoördineerd, verscheurd door nationalistisch egoïsme" en wordt er tijd gerekt, zei paus Franciscus tijdens een gesprek met politieke en diplomatieke autoriteiten in Athene.

11 uur geleden
Dode bij uitbarsting vulkaan Semeru op Java

JAKARTA (ANP/RTR/DPA) - Bij een nieuwe uitbarsting van de actieve vulkaan Semeru op het Indonesische eiland Java is zaterdag zeker één dode gevallen. Meer dan veertig mensen hebben brandwonden opgelopen, zeggen de plaatselijke autoriteiten. Door de eruptie worden lava en grote wolken as uitgestoten. Omwonenden zijn op de vlucht geslagen.

11 uur geleden
Merkel roept in laatste video op tot solidariteit tegen corona

BERLIJN (DPA/ANP) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in haar laatste wekelijkse videoboodschap opgeroepen tot solidariteit en vaccinaties in de strijd tegen het coronavirus. Ze wordt volgende week naar verwachting opgevolgd na zestien jaar het land te hebben geleid.

12 uur geleden
Kremlin: Poetin heeft dinsdag gesprek met Biden over Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdag een overleg met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Joe Biden, bevestigt het Kremlin zaterdag. De staatshoofden spreken elkaar over de opgelopen spanningen rond Oekraïne. Rusland zou zich klaarmaken om begin volgend jaar de buurstaat binnen te vallen, maar Moskou ontkent dat er plannen zijn voor een aanval.

13 uur geleden