Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europa maand langer dicht voor niet-EU-burgers

Europa maand langer dicht voor niet-EU-burgers

BRUSSEL (ANP) - Reizigers van buiten de EU zijn tot 15 juni niet welkom in Europa tenzij hun trip essentieel is. De Europese Commissie stelt voor het inreisverbod voor niet-EU-burgers voor de tweede keer met een maand te verlengen omdat de situatie rond het coronavirus "zowel in Europa als wereldwijd fragiel blijft". De lidstaten stemmen naar verwachting in met de verlenging.

Nederland sloot zijn grenzen voor burgers van buiten EU op 19 maart. Ook de andere lidstaten, met uitzondering van Ierland, namen de maatregel over. De reisbeperking geldt niet voor mensen uit Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein. Die landen maken deel uit van de Schengenzone.

Het inreisverbod geldt in principe niet voor EU-burgers en hun familie, mensen met een verblijfsvergunning, medisch personeel, diplomaten, vrachtwagenchauffeurs en grenswerkers.

Niet bedwongen

Omdat de epidemie nog niet bedwongen is, blijft het nodig niet-noodzakelijk verkeer aan de buitengrenzen te weren, aldus het dagelijks EU-bestuur. Versoepeling kan alleen in fasen verlopen, zoals eerder in een 'routekaart’ is beschreven. Voordat reizigers van buiten de EU weer worden toegelaten, zullen eerst de controles aan de binnengrenzen geleidelijk moeten worden opgeheven.

"We hebben een gefaseerde en gecoördineerde benadering nodig", benadrukt EU-commissaris Ylva Johansson (Binnenlandse Zaken). Herstel van het vrije verkeer in de Schengenzone is het eerste doel zodra de gezondheidssituatie dat toelaat, aldus de Zweedse.

België sloot op 20 maart zijn grenzen voor niet-noodzakelijk verkeer, waardoor onder meer Nederlanders alleen welkom zijn als ze een goede reden hebben of een verklaring van hun werkgever. Een comité van het Benelux-parlement is bezorgd over de "ernstige overlast" die dat veroorzaakt, vooral voor mensen die dagelijks voor hun werk de grens moeten oversteken. Het parlement met daarin ook Nederlandse Tweede Kamerleden gaat zich de komende weken buigen over "perspectief aan de bevolking wat de opening van de grenzen tussen de drie landen betreft". Op 5 juni wordt een advies aan ministers van de drie landen voorbereid.

Meer uit Buitenland

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

PRAAG (ANP) - Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

4 uur geleden
Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

RESTON (ANP/RTR) - Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

8 uur geleden
VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering. Blinken deed zijn uitspraken in een toespraak voor de liberale Amerikaanse lobbygroep J Street, die zich in Washington inzet voor een tweestatenoplossing in Israël.

10 uur geleden
Ook Shanghai versoepelt coronamaatregelen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese miljoenenstad Shanghai versoepelt maandag zijn coronabeleid. Een negatieve testuitslag is vanaf dan niet meer verplicht voor het openbaar vervoer en openbare locaties zoals parken en toeristische attracties.

16 uur geleden
Vulkaan op Java uitgebarsten, evacuatie van omwonenden

JAKARTA (ANP/RTR/DPA) - De Semeru-vulkaan op het Indonesische eiland Java is uitgebarsten. De Indonesische autoriteiten hebben de hoogste alarmfase afgekondigd en zijn overgegaan op de evacuatie van omwonenden.

16 uur geleden
Primeur voor Israëlische president met bezoek aan Bahrein

MANAMA (ANP/AFP) - Voor het eerst brengt een president van Israël een bezoek aan Bahrein. De twee landen haalden in 2020 de banden aan en willen nu op economisch gebied nog nauwer gaan samenwerken.

16 uur geleden
Procureur-generaal: Iran schaft omstreden moraalpolitie af

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - Iran heeft de omstreden moraalpolitie afgeschaft, aldus de Iraanse procureur-generaal. Het land staat al ruim twee maanden in het teken van protesten die ontstonden na een arrestatie door deze politie. De 22-jarige Mahsa Amini stierf in detentie.

19 uur geleden