Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europa levert medische goederen aan Iran

Europa levert medische goederen aan Iran

BERLIJN (ANP) - Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben medische goederen aan Iran geleverd via een speciaal betalingssysteem dat is opgezet om Amerikaanse sancties tegen Iran te omzeilen, het handelskanaal Instex. De Duitse regering heeft laten weten dat het voor het eerst is dat Instex voor een transactie met Iran is gebruikt en er hopelijk meer transacties volgen.

De Verenigde Staten hebben zich in 2018 teruggetrokken uit internationale akkoorden die in 2015 met Iran over het inperken van Iraanse nucleaire projecten zijn gemaakt. In ruil voor het opgeven van zijn nucleaire ambities zou Iran uit zijn economisch isolement worden gehaald. Maar de VS hebben sancties tegen het land weer verscherpt en dreigen ondernemingen die met Iran handeldrijven met zware strafmaatregelen.

De drie Europese mogendheden willen de handel draaiend houden en hebben daarom in 2019 Instex (Instrument for Supporting Trade Exchanges) opgezet. Nederland heeft zich inmiddels bij Instex aangesloten.

Iran is zwaar getroffen door het coronavirus. Mede door de Amerikaanse sancties die van lang voor 2015 stammen, is de gezondheidszorg erg zwak. Iran heeft circa 42.000 besmettingen vastgesteld en zeker 2700 mensen zijn er aan het virus bezweken.

Meer uit Buitenland

Zeker 3 doden na explosies in Russische stad Belgorod

BELGOROD (ANP/RTR/DPA) - In de Russische stad Belgorod zijn zondag minstens drie mensen gedood en tientallen gebouwen beschadigd. Dat zegt de lokale gouverneur na eerdere berichten over verschillende ontploffingen in de stad bij de grens met Oekraïne. Er zouden vier mensen gewond zijn geraakt, onder wie een 10-jarige jongen.

1 uur geleden
Duizenden geëvacueerd in Sydney vanwege dreigende overstromingen

SYDNEY (ANP/RTR/DPA) - Duizenden inwoners hebben zondag opdracht gekregen het zuidwesten van Sydney, de grootste stad van Australië, te verlaten vanwege dreigende overstromingen door aanhoudende zware regenval in het gebied. Het weerbureau waarschuwt dat de regen, die mogelijk nog twee dagen aanhoudt, kan leiden tot plotselinge overstromingen en aardverschuivingen langs de oostkust in de staat New South Wales.

4 uur geleden
Zelenski wil internationale hulp voor wederopbouw Oekraïne

KIEV (ANP) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski roept de hulp in van de internationale gemeenschap om zijn verwoeste land weer op te bouwen zodra de oorlog met Rusland voorbij is. "Het is niet alleen nodig om alles te herstellen wat de bezetters hebben vernietigd, maar ook om een ​​nieuwe basis voor ons leven te creëren: veilig, modern, comfortabel, toegankelijk", zei hij zaterdag in een toespraak.

5 uur geleden
Politiechef Uvalde in VS neemt ontslag na bloedbad op school

UVALDE (ANP/DPA) - Meer dan een maand na het bloedbad op een basisschool in Texas waarbij 21 doden vielen, heeft de verantwoordelijk politiechef ontslag genomen, melden diverse media. "Ik denk dat dit de beste beslissing is voor Uvalde", citeerde de lokale krant Uvalde Leader News politiechef Pete Arredondo. Hij werd ruim een week geleden al met betaald verlof naar huis gestuurd.

8 uur geleden
VS onderzoeken kogel die bekende Palestijnse journaliste doodde

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Amerikaanse deskundigen kunnen de kogel onderzoeken die de bekende Palestijns-Amerikaanse journaliste Shireen Abu Akleh doodde. Palestijnse autoriteiten hebben de kogel overhandigd. Ze hopen dat nu kan worden vastgesteld of het Israëlische leger verantwoordelijk is.

10 uur geleden
Honderden vluchten geannuleerd voor Amerikaanse feestdag

WASHINGTON (ANP/AFP) - In de Verenigde Staten zijn aan de vooravond van de nationale feestdag (4 juli) honderden vluchten geannuleerd omdat luchtvaartmaatschappijen kampen met gebrek aan personeel. Tot zaterdagmiddag werden al bijna zeshonderd binnen- en buitenlandse vluchten geschrapt, terwijl ruim 2600 vluchten vertraging opliepen. Een dag daarvoor waren er al vergelijkbare problemen.

12 uur geleden
Taliban roepen in verklaring op tot internationale erkenning

KABUL (ANP/RTR) - Het Afghaanse fundamentalistische Taliban-regime heeft zaterdag een grote bijeenkomst van duizenden geestelijken in de Afghaanse hoofdstad Kabul afgesloten door de internationale gemeenschap te vragen hun regering te erkennen. De Taliban regeren Afghanistan sinds vorig jaar augustus, maar tot nu toe heeft geen enkel land het Islamitisch Emiraat Afghanistan, zoals het land volgens de Taliban heet, officieel erkend.

13 uur geleden