Europa koploper bij ontwikkeling watertechnologieën
MÜNCHEN (ANP) - Europa is koploper bij de ontwikkeling van technologieën op het gebied van water. Volgens het Europees Octrooibureau (EPO) is Europa goed voor 40 procent van alle uitvindingen rond watertechnologie, zoals verwerking van afvalwater, efficiënt watergebruik en bescherming tegen hoog water. Daarna volgen de Verenigde Staten met 23 procent en Japan met 12 procent.
Het EPO keek bij het onderzoek naar alle internationale patenten rond watertechnologie in de periode van 1991 tot en met 2021. In die periode werden meer dan 22.000 patentenaanvragen rond watertechnologie ingediend, waarvan het merendeel rond waterzuivering. Naast Europa, de VS en Japan deden ook China en Zuid-Korea veel patentenaanvragen.
Binnen Europa kwamen de meeste octrooiaanvragen uit Duitsland (12 procent). Daarna komen Frankrijk (5 procent), het Verenigd Koninkrijk (4 procent) en Nederland en Italië met ieder 3 procent.
Klimaatverandering
EPO-president António Campinos zegt in het rapport dat water tot de belangrijkste grondstoffen behoort en dat door de gevaren van klimaatverandering nog meer innovatie nodig is in de komende decennia. Hij noemt bijvoorbeeld nieuwe ontwikkelingen voor de voorziening van drinkwater en bescherming tegen gevaren van water.
Volgens de Verenigde Naties hadden in 2022 wereldwijd 2,2 miljard mensen geen toegang tot betrouwbaar drinkwater en hadden 3,5 miljard mensen geen veilige watervoorzieningen. Daarnaast zorgen droogte en overstromingen elk jaar voor veel doden en miljarden aan economische schade in de wereld.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De nieuwe beursweek staat vooral in het teken van het rentebesluit van de Federal Reserve. Woensdag wordt duidelijk of de beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank het rentetarief in de Verenigde Staten verder omlaag brengen. Kenners verwachten dat de inflatie daarvoor laag genoeg is.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Aankomend Amerikaans president Donald Trump overweegt een meldplicht voor auto-ongelukken te schrappen. Dat maakt persbureau Reuters op uit een document dat het heeft ingezien. Met de stap zou de nieuwe regering Tesla-baas en Trump-adviseur Elon Musk helpen. Die is een tegenstander van de meldplicht.
4 uur geledenNEW YORK (ANP) - Apple werkt aan dunnere en vouwbare iPhones om de verkopen van zijn toestellen aan te jagen, schrijft The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Volgens de Amerikaanse zakenkrant denkt het techconcern uit Cupertino aan grote 'upgrades' na jaren van overwegend kleine veranderingen aan zijn toestellen.
4 uur geledenBERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse sociaaldemocraten zijn met een plan gekomen om een 'Made in Germany-premie' in te voeren om investeringen in Europa's grootste economie te stimuleren. Dit staat in het verkiezingsprogramma dat de SPD zondag publiceerde, vooruitlopend op vervroegde verkiezingen in het nieuwe jaar.
6 uur geledenSEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De centrale bank van Zuid-Korea heeft beloofd alles te doen wat binnen zijn macht ligt om de financiële markten in het Aziatische land te stabiliseren. Ook benadrukte het instituut het belang van "ononderbroken uitvoering" van belangrijke fiscale en economische maatregelen, in zijn eerste verklaring sinds parlementsleden stemden voor de afzetting van president Yoon Suk-yeol.
8 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - Meerdere bestuurders uit het Duitse bedrijfsleven hebben dit weekend gepleit voor het behoud van Syrische werknemers in Duitsland. Dit deden ze in reactie op geluiden uit de politiek om de arbeidskrachten terug naar Syrië te sturen nu het Assad-regime daar omver is geworpen.
10 uur geledenBARCELONA (ANP/DPA) - De oprichter van het wereldwijd succesvolle Spaanse modeconcern Mango, de 71-jarige miljardair Isak Andic, is omgekomen bij een ongeluk tijdens een uitstapje met de familie. Televisiezender RTVE en andere Spaanse media melden dat de ondernemer van Turkse afkomst in het Montserratgebergte bij Barcelona uitgleed en ongeveer 150 meter naar beneden zou zijn gestort.
23 uur geleden