Europa koploper bij ontwikkeling watertechnologieën
MÜNCHEN (ANP) - Europa is koploper bij de ontwikkeling van technologieën op het gebied van water. Volgens het Europees Octrooibureau (EPO) is Europa goed voor 40 procent van alle uitvindingen rond watertechnologie, zoals verwerking van afvalwater, efficiënt watergebruik en bescherming tegen hoog water. Daarna volgen de Verenigde Staten met 23 procent en Japan met 12 procent.
Het EPO keek bij het onderzoek naar alle internationale patenten rond watertechnologie in de periode van 1991 tot en met 2021. In die periode werden meer dan 22.000 patentenaanvragen rond watertechnologie ingediend, waarvan het merendeel rond waterzuivering. Naast Europa, de VS en Japan deden ook China en Zuid-Korea veel patentenaanvragen.
Binnen Europa kwamen de meeste octrooiaanvragen uit Duitsland (12 procent). Daarna komen Frankrijk (5 procent), het Verenigd Koninkrijk (4 procent) en Nederland en Italië met ieder 3 procent.
EPO-president António Campinos zegt in het rapport dat water tot de belangrijkste grondstoffen behoort en dat door de gevaren van klimaatverandering nog meer innovatie nodig is in de komende decennia. Hij noemt bijvoorbeeld nieuwe ontwikkelingen voor de voorziening van drinkwater en bescherming tegen gevaren van water.
Volgens de Verenigde Naties hadden in 2022 wereldwijd 2,2 miljard mensen geen toegang tot betrouwbaar drinkwater en hadden 3,5 miljard mensen geen veilige watervoorzieningen. Daarnaast zorgen droogte en overstromingen elk jaar voor veel doden en miljarden aan economische schade in de wereld.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Adobe ging donderdag 11,7 procent onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse softwarefabrikant behaalde in het laatste kwartaal van zijn boekjaar meer omzet en winst dan verwacht. Volgens topman Shantanu Narayen realiseerde het bedrijf daarmee in het afgelopen boekjaar een recordomzet, mede dankzij de sterke groei van zijn cloudactiviteiten en de toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). De Photoshop-maker gaf echter een teleurstellende omzetverwachting af voor het nieuwe boekjaar.
6 minuten geledenFRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht dat de economie van de eurozone dit jaar en de komende jaren iets minder sterk zal groeien dan eerder gedacht. Volgens nieuwe voorspellingen van de centrale bank in Frankfurt wordt nu voor dit jaar gerekend op een plus van 0,7 procent. In september ging de ECB nog uit van een groei met 0,8 procent.
1 uur geledenFRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone opnieuw verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank in Frankfurt besloten om de leenkosten conform verwachting met een kwart procentpunt te verlagen. Met de lagere rente wil de ECB de kwakkelende economie van het eurogebied ondersteunen. De centrale bank heeft de rente dit jaar in vier stappen van een kwart procentpunt teruggebracht van een recordniveau van 4 procent naar het huidige tarief van 3 procent.
1 uur geledenWEESP (ANP) - Nederlanders hebben woensdag iets meer geld opgenomen bij pinautomaten, nadat bekend was geworden dat banken consumenten zullen adviseren om contant geld in huis te hebben. Volgens Geldmaat, het bedrijf dat het beheer en onderhoud van de automaten regelt voor de grote banken in Nederland, ging het om gemiddeld een paar tientjes extra.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Klanten met dynamische energiecontracten passen hun stroomverbruik meestal niet aan. Dat stelt voorzitter Remko ten Barge van de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers (VvDE). Van de zakelijke klanten past hooguit 20 procent het verbruik aan, bij particulieren gaat het om minder dan 50 procent.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Cora van Nieuwenhuizen, oud-minister en sinds 2021 voorzitter van de brancheorganisatie van energiebedrijven Energie-Nederland, heeft haar pensioen aangekondigd. Van Nieuwenhuizen (1963) treedt op 1 oktober volgend jaar af als voorzitter van Energie-Nederland. Volgens de organisatie heeft Van Nieuwenhuizen aangegeven niet beschikbaar te zijn voor een tweede termijn.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat De Nederlandsche Bank meer gegevens kan verzamelen bij hypotheekverstrekkers, maar de privacy van klanten is daarbij nog niet goed genoeg geregeld. Dat concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na een toetsing van het wetsvoorstel dat het opvragen van die informatie moet regelen.
2 uur geleden