Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europa gaat zwaartekrachtgolven zoeken en Venus bestuderen

Europa gaat zwaartekrachtgolven zoeken en Venus bestuderen

PARIJS (ANP) - Europa heeft vrijdag twee nieuwe missies in de ruimte aangekondigd. Een satelliet moet op weg gaan naar Venus om die planeet van binnen en van buiten te bestuderen. Ook wil Europa vanuit de ruimte zoeken naar zwaartekrachtgolven, trillingen in de haarvaten van het universum.

Zwaartekrachtgolven ontstaan wanneer bijvoorbeeld zwarte gaten botsen. Dan schiet een schokgolf door het heelal, als de rimpels op het water wanneer een steen in een vijver plonst. Pas sinds een paar jaar is het mogelijk om die trillingen te meten. In de Verenigde Staten en Italië zijn gevoelige detectoren gebouwd. Die hebben inmiddels al tientallen golven waargenomen. Het baanbrekende onderzoek werd in 2017 beloond met een Nobelprijs.

Vanuit de ruimte zijn ook zwaartekrachtgolven te meten die vanaf de aarde niet ontdekt kunnen worden. Daarvoor ontwikkelt Europa het netwerk Laser Interferometer Space Antenna (LISA). Drie sondes moeten op 50 miljoen kilometer afstand van de aarde rond de zon draaien, in een driehoek met een tussenafstand van precies 2,5 miljoen kilometer, ruim zes keer de afstand van de aarde tot de maan.

Zwavelzuur

Elke satelliet moet constant een laserstraal naar de andere sondes sturen. Nederland wil het systeem bouwen dat ervoor zorgt dat die straal precies op de goede plek aankomt. Als de straal onderweg iets is verschoven, weten wetenschappers dat dit komt door een nieuwe zwaartekrachtgolf. De drie sondes moeten in 2035 worden gelanceerd.

De missie naar Venus, EnVision, staat gepland voor 2031. Venus is de planeet die het dichtst bij de aarde staat. Hij lijkt op onze planeet, maar is totaal onleefbaar. De dampkring bestaat uit dikke wolken zwavelzuur, de temperatuur is gemiddeld 464 graden en de luchtdruk is er 92 keer zo hoog als op aarde. De EnVision moet onder meer uitzoeken hoe de binnenkant van de planeet eruit ziet. Die is nog nooit gemeten. Ook moet de satelliet uitzoeken hoe het weer en het klimaat op de planeet zijn.

Meer uit Buitenland

Noorwegen verhoogt dreigingsniveau terreur naar hoog

OSLO (ANP/RTR) - Noorwegen houdt rekening met meer terreur. De binnenlandse veiligheidsdienst PST heeft het dreigingsniveau verhoogd naar het op één na hoogste niveau door de voortdurende escalatie van het conflict in het Midden-Oosten.

38 minuten geleden
Peru gaat nog een 'supergevangenis' in Andes bouwen

LIMA (ANP) - Peru gaat door de toenemende criminaliteit van vooral drugsbendes en de overvolle gevangenissen nog een gevangenis in de Andes bouwen voor veroordeelde zware criminelen. De gevangenisautoriteiten spreken in Peruaanse media van "een megaproject". Het complex moet veel groter en nog zwaarder beveiligd worden dan de beruchte instelling van Challapalca, niet ver van de Boliviaanse grens. Daar zitten momenteel op 4600 meter hoogte circa 240 veroordeelden vast, onder wie de voor moord in 2010 op een jonge Peruaanse vrouw en om drugssmokkel veroordeelde Nederlander Joran van der Sloot (37).

1 uur geleden
Europarlementariër Strik: EP blijft streng voor Hongarije

STRAATSBURG (ANP) - Het nieuwe Europese Parlement gaat door met een harde aanpak van Hongarije, heeft Europarlementariër Tineke Strik aangekondigd in een persconferentie in het Europees Parlement. Ze sprak vlak voordat in hetzelfde gebouw ook de Hongaarse premier Viktor Orbán de pers zou toespreken.

1 uur geleden
Raketten treffen Noord-Israëlische stad Haifa

TEL AVIV (ANP/DPA) - Vanuit Libanon zijn ongeveer 105 raketten afgevuurd op het noorden van Israël en in het bijzonder op Haifa, aldus het Israëlische leger. De meeste raketten zouden zijn onderschept, maar sommige projectielen raakten buitenwijken van Israëls op twee na grootste stad.

1 uur geleden
WHO: tientallen doden in zorgsector Libanon door aanvallen

BEIROET (ANP) - Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn in Libanon in een week 77 doden gevallen in de zorgsector door aanhoudende aanvallen. Buurland Israël probeert er de Hezbollah-beweging uit te schakelen. Sinds begin oktober raakten 74 gezondheidsmedewerkers gewond.

1 uur geleden
Britse sancties voor Russische inzet chemische wapens in Oekraïne

LONDEN (ANP/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk heeft sancties opgelegd aan een Russische generaal en handlangers voor het inzetten van "barbaarse chemische wapens in Oekraïne". De gestrafte topmilitair Igor Kirillov leidt de eenheden voor radioactieve, chemische en biologische oorlogsvoering van de Russische strijdkrachten.

2 uur geleden
Biden, Macron, Scholz en Starmer zaterdag in Berlijn bijeen

BERLIJN (ANP/AFP) - De leiders van de VS, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië komen zaterdagmorgen bijeen in Berlijn. De presidenten Joe Biden en Emmanuel Macron, bondskanselier Olaf Scholz en premier Keir Starmer spreken elkaar vooral over de oorlogen in het Midden-Oosten en in Oekraïne. De ontmoeting is mogelijk omdat Biden vanaf donderdagavond een meerdaags staatsbezoek aan Duitsland brengt.

3 uur geleden