Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eurogroep waakt voor opdrijven inflatie door steunmaatregelen

Eurogroep waakt voor opdrijven inflatie door steunmaatregelen

PRAAG (ANP) - Steunmaatregelen aan huishoudens en bedrijven vanwege de energiecrisis mogen niet leiden tot het verder opdrijven van de inflatie en moeten zoveel mogelijk doelgericht en tijdelijk zijn. De ministers van Financiën van de negentien eurolanden (Eurogroep) hebben in Praag afgesproken te waken voor zo'n vicieuze cirkel.

Volgens Eurogroepvoorzitter Paschal Donohoe wordt het steunbeleid gecoördineerd met de Europese Centrale Bank (ECB), die deze week de rentetarieven met 0,75 procentpunt heeft verhoogd in de strijd tegen de inflatie. Ook mag steun aan een bedrijf in een bepaalde lidstaat niet de marktconcurrentie verstoren. De situatie is volgens hem "een complexe uitdaging" voor de ministers. "Maar we moeten de inflatie verminderen. Een mislukking zal de Europese bevolking voor een langere tijd armer maken."

Minister Sigrid Kaag wees er na afloop van de eerste vergaderdag op dat de inflatie zich inmiddels heeft verdiept. "Het gaat niet alleen meer over energie", maar ook bijvoorbeeld levensmiddelen worden volgens haar steeds duurder. "Intussen spreken we vaak over coördinatie van maatregelen", aldus Kaag, maar er ontbreekt een lijn in. Ze heeft de Europese Commissie gevraagd wat sturing te geven, "maar we hoeven geen nieuw instrument en ook geen keurslijf".

Volgens Donohoe is de Eurogroep zich goed bewust van de toenemende zorg over de hoge energienota's, en over een mogelijke recessie. Eurocommissaris Paolo Gentiloni zei dat een recessie in de herfst niet onvermijdelijk is, maar "eerlijk gezegd is het risico erop duidelijk toegenomen".

Meer uit Politiek

Van der Wal: ik hield geen informatie achter over natuurwet

DEN HAAG (ANP) - "Ik heb juist haast gemaakt", zo verweerde demissionair minister Christianne van der Wal zich donderdag tegen vragen van Caroline van der Plas (BBB). De BBB-voorvrouw vond dat de minister een rapport over de gevolgen van de Europese natuurwet voor Nederland te laat aan de Tweede Kamer had gegeven, pas nadat het Europees Parlement erover had gestemd. Van der Wal zei geen informatie te hebben achtergehouden: "Heb ik artikel 68 geschonden? Nee, dat vind ik niet."

7 uur geleden
Van der Burg: alle Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen

DEN HAAG (ANP) - De opvang van Oekraïense vluchtelingen in de Utrechtse Jaarbeurs is weliswaar tijdelijk dicht, maar dat betekent niet dat Oekraïners die naar Nederland komen geen opvang kunnen krijgen. "Oekraïners kunnen zich bij iedere gemeente melden", zei demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een Kamerdebat over de opvang van Oekraïners. Als er in die betreffende gemeenten geen plek is, wordt eerst gekeken of er elders in de regio wel plek is. "Als dat niet lukt, wordt landelijk gekeken." Wel zijn extra plekken nodig, benadrukte de bewindsman tot tweemaal toe in het debat.

1 dag geleden
Werkende Oekraïners in opvang moeten eigen bijdrage gaan betalen

DEN HAAG (ANP) - Oekraïners die in Nederland werken en in een gemeentelijke opvangvoorziening verblijven, gaan op termijn een eigen bijdrage betalen. Over welke voorzieningen er straks een bijdrage moet worden betaald en hoe hoog die zal zijn, is nog niet duidelijk. BBB en NSC hebben beide verschillende voorstellen ingediend om een eigen bijdrage in de wet vast te leggen, maar demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil dit ook zelf al regelen. Daarnaast wil hij het leefgeld stopzetten van Oekraïners "die voldoende eigen inkomen hebben". Ook een Kamermeerderheid wil dat.

1 dag geleden
Putters blijft ook nog steeds zoeken naar meerderheidskabinet

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters blijft nog zoeken naar een meerderheidskabinet, hoewel NSC van Pieter Omtzigt opnieuw heeft aangegeven niet aan zo'n variant met de PVV te willen deelnemen. "Wij gaan niet in een meerderheids- of minderheidskabinet met deze drie partijen", herhaalde Omtzigt woensdag na weer een gesprek met de informateur.

1 dag geleden
Friese Staten stemmen tegen actief regenboogbeleid

LEEUWARDEN (ANP) - De Friese Provinciale Staten hebben met een kleine meerderheid tegen actief regenboogbeleid gestemd. Dat was ook het voorstel van het college van Gedeputeerde Staten (GS). Niet alle coalitiepartijen waren het met het college eens, want de Fryske Nasjonale Partij (FNP) wilde wel dat er beleid zou komen.

1 dag geleden
Afschieten van wolven moet in Gelderland deze lente mogelijk zijn

ARNHEM (ANP) - Het nieuwe wolvenbeleid van de provincie Gelderland moet per april of mei ingaan, zei verantwoordelijk gedeputeerde Harold Zoet (BBB) woensdag tijdens een debat in het provinciehuis. Wolven in Gelderland die meerdere malen goed beschermd vee aanvallen, moeten volgens het plan onder voorwaarden kunnen worden afgeschoten. Ook mogen vanaf deze lente wolven in de hele provincie worden verjaagd met een paintballgeweer.

1 dag geleden
Minister blij dat coulance met PAS-melders mag van Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal vindt het "goed nieuws" dat de Raad van State provincies ruimte geeft om ondernemers die buiten hun schuld zonder natuurvergunning werken, niet aan te pakken. Het demissionaire kabinet voelt een "grote verantwoordelijkheid" om de problemen van deze groep structureel op te lossen, maar dat is niet eenvoudig, waarschuwt zij.

1 dag geleden