Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eurocommissaris wil geld uit coronaherstelfonds inzetten voor lng

Eurocommissaris wil geld uit coronaherstelfonds inzetten voor lng

TRENTE (ANP/RTR) - Landen van de Europese Unie moeten de mogelijkheid krijgen om geld uit het Europese coronaherstelfonds te gebruiken voor investeringen in infrastructuur voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Dat kondigde Eurocommissaris voor Economische Zaken Paolo Gentiloni aan.

Na de wereldwijde uitbraak van het coronavirus zette de EU een fonds op van honderden miljarden euro's die lidstaten kunnen investeren in het economische herstel na de crisis. Daar moeten ze wel een gedetailleerd plan voor indienen, dat onder andere aan de eis moet voldoen dat er genoeg geld naar digitalisering en de strijd tegen klimaatverandering gaat.

Europa probeert nu veel minder afhankelijk te worden van gas uit Rusland, dat in februari Oekraïne binnenviel en de gasbaten kan gebruiken voor de oorlogskas. Doordat Russisch gas voornamelijk via al aangelegde gaspijpleidingen wordt vervoerd, is het stopzetten van de import lastig. De infrastructuur is niet zomaar te vervangen met andere leidingen. Lng kan per schip worden vervoerd en valt dus gemakkelijker uit andere landen dan Rusland te importeren.

Hervorming van begrotingsregels

Tijdens een evenement in Italië zei Gentiloni ook dat hij een voorstel over de hervorming van de begrotingsregels, het zogeheten Stabiliteits- en Groeipact (SGP), voor de eurozone na de zomer zal presenteren. Daarbij wil hij de manier waarop de lidstaten nu hun staatsschuld moeten verminderen veranderen, zei hij. Hij wil een meer op maat gesneden aanpak nu de staatsschulden enorm zijn gestegen door eerst de pandemie en vervolgens de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. De staatsschuld mag volgens het SGP niet meer dan 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedragen en de schuld die daarboven ligt moet jaarlijks met een twintigste deel worden verminderd. Gentiloni zei te denken aan individuele plannen die de landen zouden kunnen indienen voor hun schuldafbouw.

Dat lijkt erg op het voorstel dat minister van Financiën Sigrid Kaag samen met haar Spaanse collega in de Eurogroep heeft ingebracht. Zij stellen voor landen met hoge schulden zelf hun schuldafbouw te laten bepalen. Effectieve handhaving is daarbij wel een vereiste, benadrukken ze.

De begrotingsregels zijn in het begin van de coronacrisis opgeschort en gaan pas in 2024 weer in. De Eurogroep wil al een tijdje de bezem halen door het SGP en wacht op een hervormingsvoorstel van de commissie.

Meer uit Financieel

Afvalfonds: meer extra statiegeldmachines, niet alleen in supers

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bij supermarkten moeten komende jaren honderden extra statiegeldmachines komen, om ervoor te zorgen dat mensen meer plastic flessen gaan inleveren. Dat staat in een nieuw plan dat het Afvalfonds Verpakkingen heeft ingediend bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

4 uur geleden
Krant: ongeveer helft Duitse intercitytreinen arriveert te laat

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) heeft in november de slechtste punctualiteitscijfers in acht jaar neergezet met zijn langeafstandstreinen. Vorige maand arriveerde ongeveer de helft van de ICE's en normale intercity's van de onderneming te laat op bestemming, schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag.

6 uur geleden
Beursweek in teken van banenrapport VS, bezoek China en top Dubai

AMSTERDAM (ANP) - In de nieuwe beursweek gaat de aandacht van beleggers vooral uit naar het belangrijke banenrapport uit de Verenigde Staten. In de agenda staat ook een bezoek van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan China. De financiële markten zullen daarnaast met een schuin oog kijken naar de klimaattop in Dubai en de inmiddels weer in volle hevigheid voortwoedende oorlog in de Gazastrook.

6 uur geleden
Duitse kerstmarkten klagen over hoge kosten voor muziek

BERLIJN (ANP/DPA) - Veel exploitanten van kerstmarkten in Duitsland klagen over de buitensporige kosten voor muziek. Ze moeten namelijk voor de muziekrechten betalen bij het Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte (GEMA). Die auteursrechtenorganisatie heeft zijn tarieven soms flink verhoogd omdat kerstmarkten eerder onjuiste gegevens doorspeelden om kosten te drukken.

10 uur geleden
Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

11 uur geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

1 dag geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

1 dag geleden