Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eurocommissaris: toestand aan grens met Belarus knapt op

Eurocommissaris: toestand aan grens met Belarus knapt op

BRUSSEL (ANP) - De spanningen aan de grens met Belarus nemen af, zegt de Europese Commissie. Verantwoordelijk Eurocommissaris Ylva Johansson toont zich "tevreden" met het "heldere antwoord" dat Brussel volgens haar de Belarussische president Loekasjenko heeft gegeven op diens pogingen asielzoekers de Europese Unie binnen te sluizen.

Asielzoekers die bivakkeerden in de winterkou aan de Poolse grens in de hoop de EU binnen te geraken, zijn de afgelopen dagen ondergebracht in een opslaghal. Sommigen keren met repatriëringsvluchten terug uit Belarus naar hun land van herkomst.

"We verkeren nu in de situatie dat het de-escaleert", constateert Johansson in een interview met nieuwszender Euronews. "Ik ben tevreden dat het ons is gelukt om een heldere repliek te geven op Loekasjenko, soms de laatste dictator van Europa genoemd, die probeerde illegale toegangskaartjes naar de EU te verkopen."

Schuld

Maar "natuurlijk kun je nooit tevreden zijn als jongeren, mensen in de vrieskou zitten. We hebben van meerdere doden vernomen. Kinderen zitten in de knel." Dat leed had voorkomen kunnen worden als de EU haar asielbeleid eindelijk eens op orde bracht, stelt Johansson.

De schuld van de huidige migrantencrisis ligt helemaal bij Loekasjenko, benadrukt de Zweedse Eurocommissaris. Maar EU-land Polen moet opener zijn over wat er in het grensgebied gebeurt en journalisten en hulpverleners ruim baan geven, maant ze. "Wij moeten ons aan onze grondrechten houden, anders zijn we niet werkelijk Europeanen."

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

JoMePi 2 maanden geleden
Zolang ze in Wit- Rusland zitten heb je aan deze kant van de grens geen hulpverleners nodig lijkt mij . En journalisten kunnen naar Wit-Rusland reizen om daar terplekke een reportage te maken , dat mag vast wel van Loekasjenko

Meer uit Buitenland

Sky: rapport over 'partygate' komt toch al binnen enkele dagen

LONDEN (ANP) - De presentatie van een officieel onderzoek naar overtredingen van coronaregels op feesten en bijeenkomsten met Brits overheidspersoneel loopt toch geen vertraging op, meldt Sky News dinsdag. Het rapport zal "binnen enkele dagen verschijnen". Eerder op de dag had de zender nog bericht dat een lopend politieonderzoek naar mogelijke misstanden spoedige publicatie van het rapport verhindert.

5 uur geleden
Kennedy Jr. verontschuldigt zich voor opmerkingen over Anne Frank

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse schrijver en milieuactivist Robert Kennedy Jr heeft zich dinsdag op Twitter verontschuldigd voor controversiële opmerkingen die hij onlangs maakte over Anne Frank. Kennedy, een zoon van oud-minister van Justitie Robert F. Kennedy ('RFK') en een neef van president John F. Kennedy ('JFK'), deed zijn uitlatingen tijdens een betoging tegen verplichte vaccinatie in Washington.

6 uur geleden
Ook na tweede ronde geen nieuwe president voor Italië

ROME (ANP/DPA) - De tweede stemronde voor de Italiaanse presidentsverkiezingen heeft ook geen winnaar opgeleverd. De afgevaardigden van de regeringspartijen stemden dinsdag, net als op maandag tijdens de eerste ronde, blanco.

9 uur geleden
Macron wil opheldering over Poetins intenties rond Oekraïne

BERLIJN (ANP/RTR/DPA) - De Franse president Emmanuel Macron wil vrijdagmorgen in een telefoongesprek met Vladimir Poetin opheldering vragen over de intenties van de Russische president met Oekraïne.

11 uur geleden
Nieuwe sancties tegen Rusland in voorbereiding

LONDEN/MOSKOU (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - Westerse leiders hebben dinsdag overlegd over nieuwe sancties tegen Rusland als dat buurland Oekraïne binnenvalt. De Britse premier Boris Johnson zei na afloop dat de sancties "zwaarder dan ooit" zullen zijn. Een Amerikaanse regeringsvertegenwoordiger zei dat onder meer de export van hightech naar Rusland zal worden beperkt.

14 uur geleden
Studie: optelsom vaccinatie en infectie leidt tot superimmuniteit

PORTLAND (ANP) - Mensen die een keer besmet zijn geraakt met het coronavirus én ertegen zijn gevaccineerd, hebben volgens Amerikaanse onderzoekers een "extreem hoge" afweerreactie tegen het virus. De wetenschappers van de universiteit van Oregon melden dat de volgorde niet uitmaakt. Ze zagen hetzelfde effect bij mensen die eerst waren gevaccineerd en desondanks besmet raakten met het coronavirus, als bij mensen die eerst een infectie doormaakten en zich later lieten vaccineren.

15 uur geleden
Sky: rapport over 'partygate' Britse overheid komt later

LONDEN (ANP) - De presentatie van een officieel onderzoek naar overtredingen van coronaregels op feesten en bijeenkomsten met Brits overheidspersoneel loopt vertraging op. Dat komt doordat de politie nu ook een onderzoek heeft ingesteld naar mogelijke misstanden, bericht Sky News.

16 uur geleden