Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eurocommissaris: drugsmaffia even gevaarlijk als terrorisme

Eurocommissaris: drugsmaffia even gevaarlijk als terrorisme

ANTWERPEN (ANP) - De georganiseerde misdaad heeft zo'n vlucht genomen dat die inmiddels even gevaarlijk is voor de samenleving als terrorisme, zegt Eurocommissaris Ylva Johansson. De Europese havens en opsporingsdiensten moeten beter samenwerken om de drugsbendes aan te kunnen, zei ze op bezoek in de haven van Antwerpen.

Landen als Nederland en België hebben de laatste jaren steeds meer te stellen met drugsbendes die met name cocaïne invoeren via de havens van Rotterdam en Antwerpen. Ze boeken enorme winsten en treden steeds gewelddadiger op, en de onderwereld weet soms greep te krijgen op douane, politiek en andere instanties in de 'bovenwereld'. In Antwerpen vechten rivaliserende bendes al maanden een ware drugsoorlog uit, met beschietingen, bomaanslagen en ontvoeringen over en weer.

"De dreiging die uitgaat van de georganiseerde misdaad is in mijn ogen even groot als die van een terreurdreiging", aldus Johansson, Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken. "We moeten die met dezelfde energie en vastberadenheid bestrijden."

Signaal afgeven

Omdat de drugsbendes opereren als multinationals en juist hun voordeel doen met landsgrenzen en verschillen tussen EU-lidstaten, is betere samenwerking tussen de landen volgens de Zweedse geboden. De EU als geheel zou bijvoorbeeld betere afspraken kunnen maken met andere landen die een schakel vormen in de drugshandel, zoals productielanden Colombia en Ecuador of toevluchtsoorden voor bendeleiders in oliestaatjes in het Midden-Oosten.

De Belgische minister Annelies Verlinden (Binnenlandse Zaken), die Johansson vergezelde, is blij met de aandacht van de Europese Commissie voor de strijd tegen de onderwereld. Het bezoek "geeft een duidelijk signaal af dat de EU voorop wil gaan in het gevecht met de georganiseerde misdaad en drugssmokkel. Dat is cruciaal als we criminele netwerken willen verstoren." Geen land kan dat alleen af, stelt ook Verlinden, ook al zagen de EU-lidstaten misdaadbestrijding vanouds als hun eigen verantwoordelijkheid. "Dus het enige antwoord is een Europese aanpak."

Johansson ziet er niet meteen heil in om landen buiten de EU voordelen dan wel sancties voor te spiegelen om ze te bewegen met de unie samen te werken in de strijd tegen de drugsmaffia. Dat gebeurt bijvoorbeeld om landen aan te zetten onwelkome migranten terug te nemen. Ze reist binnenkort wel af naar Zuid-Amerika om afspraken te maken met Ecuador en Colombia.

Meer uit Buitenland

NAVO noemt 'nucleaire' uitlatingen Rusland onverantwoordelijk

BRUSSEL/SOFIA/KYIV (ANP/RTR/DPA) - Russische uitlatingen over het stationeren van nucleaire wapens in Belarus zijn volgens de NAVO "gevaarlijk en onverantwoordelijk". President Vladimir Poetin heeft gezegd dat zijn land tactische nucleaire wapens in het buurland Belarus wil plaatsen en hij maakte daarbij de NAVO verwijten. Poetin wees erop dat de VS ook zijn kernwapens hebben geplaatst in andere landen, met name bij NAVO-bondgenoten.

2 uur geleden
Poetin: we bouwen niet aan een militair bondgenootschap met China

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin zegt niet aan een militair bondgenootschap met China te werken. De landen werken volgens hem wel samen op militair vlak, maar dat zou geen bondgenootschap zijn.

6 uur geleden
Media: Criminaliteit afgelopen jaar toegenomen in Duitsland

BERLIJN (ANP/DPA) - Het aantal misdrijven is in 2022 met 11,5 procent gestegen in Duitsland, schrijft de krant Welt am Sonntag op basis van een rapport dat donderdag wordt gepresenteerd. Het gaat volgens de krant om 5,6 miljoen misdrijven in het hele land.

7 uur geleden
Biden zegt landelijke hulp toe aan Mississippi vanwege noodweer

JACKSON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft hulp van de landelijke overheid toegezegd voor de staat Mississippi die de afgelopen dagen is getroffen door noodweer en tornado's. Zeker 25 mensen zijn omgekomen door het noodweer in de staat. Een persoon overleed in de staat Alabama. Zondag wordt meer noodweer verwacht,

7 uur geleden
Libanon zit in wintertijd en zomertijd door beslissing minister

BEIROET (ANP/RTR) - In Libanon is de zomertijd officieel nog niet ingegaan, doordat waarnemend minister-president Najib Mikati donderdag besloot dat de klok op 20 april een uur vooruit wordt gezet. Een groot deel van de bevolking, vooral christenen, is het hier niet mee eens en heeft de klok wel een uur vooruit gezet, waardoor het land nu twee verschillende tijden heeft.

8 uur geleden
Honduras en China beginnen diplomatieke relatie

BEIJING/TEGUCIGALPA (ANP/RTR) - China en Honduras hebben zondag de diplomatieke banden aangehaald, kort nadat Honduras die juist verbrak met Taiwan. China heeft bekendgemaakt dat de landen ambassadeurs gaan sturen naar het andere land.

10 uur geleden
Trump vergelijkt onderzoeken naar hem met Stalinistisch Rusland

WACO (ANP/RTR) - Oud-president Donald Trump heeft zijn eerste campagnebijeenkomst in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2024 aangegrepen om tegen zijn aanklagers te ageren. Tijdens een rally in Waco in de staat Texas noemde hij tijdens een bijna twee uur durende toespraak de onderzoeken die naar hem lopen "iets dat rechtstreeks uit een Stalinistische horrorshow komt."

15 uur geleden