Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Euro nadert qua waarde de dollar

Euro nadert qua waarde de dollar

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De euro staat op het punt om voor het eerste in twintig jaar qua waarde gelijk te zijn aan de dollar. De Europese eenheidsmunt zakte tot een vijfjarig dieptepunt van iets meer dan 1,03 dollar. Dat komt mede door een stormloop op de Amerikaanse munt die als veilige haven voor investeerders in roerige tijden wordt gezien. Vooral de oorlog in Oekraïne zorgt voor onrust op de financiële markten en zit de euro dwars. Verschillende kenners verwachten dat de munten dit jaar in waarde gelijk zullen staan (pariteit). De laatste keer dat de dollar en de euro evenveel waard waren was eind 2002.

"De euro zelf is op dit moment geen aantrekkelijke munt", zegt Francesco Pesole, valutastrateeg bij ING. De bank handhaaft evenwel zijn officiële prognose voor de euro voor de komende zes maanden op 1,05 dollar. Pesole geeft toe dat pariteit waarschijnlijk is door de kracht van de dollar en de schommelingen op de markt.

De benarde situatie van de euro is voor een groot deel te wijten aan de sterke dollar. Die won nog eens extra aan waarde doordat de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve de rente nog verder wil verhogen in vergelijking met andere centrale banken. Dat beleggers kiezen voor veilig geachte investeringen zoals de dollar zorgt ervoor dat de munten nog sneller tot elkaar komen.

Vooruitzichten

Ook zijn de vooruitzichten voor de Europese economie somberder geworden. Dat komt ook door de aanhoudende impasse over gasleveringen aan Europa door Rusland. Europa wil wel zonder Russisch gas, maar kan dat nu nog niet. Het Internationaal Monetair Fonds verlaagde onlangs zijn groeiprognose voor de eurozone dit jaar naar 2,8 procent.

Beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB) staan ondertussen voor de lastige opgave om enerzijds de inflatie te beteugelen en anderzijds de schade van renteverhogingen voor bepaalde lidstaten met grote schulden, zoals Italië, zo beperkt mogelijk te houden. De verwachting is dat de rente komende zomer wordt verhoogd. Maar anders dan in de VS zitten snelle vervolgstappen er niet in.

De aandacht zal komende week uitgaan naar toespraken van ECB-baas Lagarde. Ook de notulen van de laatste beleidsvergadering van de ECB worden gepubliceerd.

Meer uit Financieel

Nevi: grootste achteruitgang Nederlandse industrie sinds mei 2020

ZEIST (ANP) - De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie laat de grootste achteruitgang zien sinds mei 2020, meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). Volgens de maandelijkse peiling van de organisatie zijn zowel de productieomvang als het aantal nieuwe orders afgelopen maand flink gedaald. Veel ondernemingen verlengen tijdelijke contracten nu ook niet meer.

18 minuten geleden
Jongeren kopen massaal caravans en campers

UTRECHT (ANP) - Het caravan- en camperbezit onder jongeren is de afgelopen jaren fors gestegen. Tussen 1 januari 2020 en 1 september 2023 steeg het bezit onder Nederlanders tot en met 25 jaar met liefst 53 procent, in de categorie 26 tot en met 35 jaar gaat het om een toename van 35,5 procent. Het totale aantal van dit soort kampeermiddelen in Nederland groeide in deze periode met 7 procent, meldt de Kampeer en Caravan Industrie (KCI).

5 uur geleden
Producenten krijgen ook korting op niet volledig duurzaam plastic

LEIDSCHENDAM (ANP) - Producenten en importeurs, die verpakte producten op de markt brengen, krijgen vanaf volgend jaar ook korting op het bedrag dat ze betalen voor het inzamelen en recyclen van plastic als de verpakkingen niet helemaal duurzaam zijn. Nu krijgen bedrijven alleen korting als verpakkingen volledig milieuvriendelijk zijn. Veel producenten en importeurs vinden het echter te moeilijk om aan alle eisen te voldoen. Daarom krijgen zij vanaf januari al een beetje korting als plastic verpakkingen iets duurzamer zijn.

7 uur geleden
Beleggers kijken naar banenrapport, oliebesluit en gasmarkt

AMSTERDAM (ANP/RTR) - In de eerste handelsweek van de nieuwe beursmaand oktober zal de aandacht van beleggers vooral uitgaan naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Ook komen de landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland weer bij elkaar voor een besluit over de olieprijzen. En het is interessant om de gasprijzen in de gaten te houden. Deze week is de eerste week na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.

16 uur geleden
Vakbond FNV kondigt werkonderbrekingen aan in houthandel

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept medewerkers in de houthandel op om komende tijd soms voor bepaalde tijd hun werk neer te leggen. Daarmee wil de bond zijn eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten. De eerste werkonderbrekingen staan maandag gepland bij een reeks vestigingen van Jongeneel en PontMeyer in Den Bosch, Eindhoven, Oss en Tilburg.

18 uur geleden
Chinese lotenverkoop fors omhoog te midden van haperende economie

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De verkoop van loten voor loterijen is fors omhoog gegaan in China, te midden van de toegenomen zorgen over de Chinese economie en de flink opgelopen jeugdwerkloosheid. Volgens de laatste cijfers van de overheid van het Aziatische land ligt de lotenverkoop dit jaar vooralsnog meer dan 50 procent hoger dan vorig jaar.

19 uur geleden
Koers Bitcoin kent eerste kwartaalverlies van dit jaar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin kende van juli tot en met september zijn eerste kwartaalverlies van dit jaar. 's Werelds meest bekende cryptomunt, die momenteel wordt verhandeld rond de 27.000 dollar, zakte ongeveer 11 procent in waarde. Volgens kenners heeft dat onder meer te maken met de toegenomen onzekerheid over de economie en het vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk nog langere tijd op een hoog niveau zal blijven. Ook is er de laatste tijd veel onrust rond de grote cryptobeurs Binance.

20 uur geleden