Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU zet stappen tegen VK om schenden afspraken Noord-Ierland

EU zet stappen tegen VK om schenden afspraken Noord-Ierland

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie zet drie strafprocedures in gang tegen het Verenigd Koninkrijk, omdat het volgens haar de afspraken over Noord-Ierland schendt. De juridische stappen kunnen de Britse regering voor de Europese rechter brengen en hoge boetes opleveren.

De regering in Londen heeft op eigen houtje plannen gemaakt om het zogeheten Protocol voor Noord-Ierland te veranderen, dat ervoor moest zorgen dat er na de brexit geen harde grens zou komen tussen Noord-Ierland, dat bij het VK hoort, en EU-lidstaat Ierland. Zo'n grens zou de dure vrede tussen pro-Ierse katholieken en pro-Britse protestanten op het eiland op het spel kunnen zetten. Maar het protocol bemoeilijkt de handel tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk en zorgt ervoor dat de Noord-Ieren Brusselse regels moeten blijven volgen, klaagt Londen.

Maar eenzijdig morrelen aan een verdrag is "illegaal", zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Maros Sefcovic. "Laten we zeggen waar het op staat." De Europese Commissie wil niettemin blijven zoeken naar een vergelijk en niet vooruitlopen op verdere maatregelen, bijvoorbeeld tegen de Britse handel met de EU. Zij doseert haar tegenmaatregelen naar eigen zeggen zorgvuldig, eerst en vooral om burgers en bedrijven niet onnodig te treffen.

Inbreukprocedure

De Europese Commissie hervat een zogeheten inbreukprocedure tegen de Britten die zij vorig jaar had stilgelegd en neemt daarin een volgende stap. De commissie wilde met de pauze vorig jaar een minnelijke oplossing mogelijk maken, maar Londen heeft daar volgens Brussel zelf een streep doorgezet. Als de Britse regering de EU niet binnen twee maanden tegemoetkomt, kan die naar het Europees Hof van Justitie stappen.

Daarbovenop komen nog eens twee nieuwe soortgelijke procedures, over onder meer het uitblijven van de afgesproken controleposten voor grensinspecties en de douanegegevens die de Britten zouden verstrekken. Daarin zet het dagelijks bestuur van de EU nu de eerste stap. De grensbewaking kan geen verder Brits getreuzel lijden, want er zijn al volop aanwijzingen voor smokkel van bijvoorbeeld elektronica en sigaretten, zeggen EU-bronnen.

Bondgenoot

Dat de EU overgaat tot zulke maatregelen tegen een nauwe bondgenoot zegt genoeg over hoezeer die het vertrouwen van Brussel heeft verspeeld, zei Sefcovic twee dagen na de presentatie van de nieuwe Britse plannen. Toch "staat onze deur open, ondanks dit alles en onze ervaringen van de afgelopen maanden." Ook al negeren de Britten de uitgestoken hand volgens hem al een jaar.

Daarom heeft hij de grensregels nog eens verduidelijkt en toegelicht en zijn voorstellen om onbedoelde problemen te verhelpen verder uitgewerkt. Dat moet duidelijk maken dat het verschepen van een lading Britse goederen naar Noord-Ierland niet driehonderd pagina's aan papierwerk vereist, zoals Londen beweert, maar slechts drie.

Meer uit Financieel

Hoogleraar: ambitie van bouw bijna miljoen woningen niet haalbaar

DEN HAAG (ANP) - De komende jaren gaan geen 981.000 woningen gebouwd worden, het aantal dat het demissionaire kabinet tot 2030 voor ogen heeft. Dat zegt ook Peter Boelhouwer, hoogleraar Huisvestingssystemen aan de TU Delft, tijdens de Woontop in Den Haag. "De opgave is enorm", voegt hij daaraan toe. Boelhouwer denkt dat het woningtekort de komende jaren bovendien zal oplopen. Eerder gaven andere vastgoedexperts al aan dat de kabinetsplannen niet haalbaar zijn.

10 minuten geleden
Controle op verhuurders Airbnb strenger door nieuwe Europese wet

DEN HAAG (ANP) - Mensen die hun huis verhuren aan vakantiegangers via platforms als Airbnb en Booking krijgen binnenkort te maken met strengere Europese regels. Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met een wet die voorschrijft dat de platforms gegevens over verhuurders moeten delen met onder meer gemeenten. Lokale bestuurders kunnen daardoor strenger optreden als verhuurders zich niet aan de regels houden.

1 uur geleden
Weight Watchers onderuit op Wall Street na vertrek Oprah

NEW YORK (ANP) - Weight Watchers ging donderdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers schrokken van de aankondiging dat Oprah Winfrey dit jaar stopt als bestuurslid van de dieetorganisatie. De presentatrice zit sinds oktober 2015 in het bestuur, maar stelt zich niet beschikbaar voor een nieuwe termijn bij de aandeelhoudersvergadering in mei. Eerder zorgde Oprah ook al voor opschudding, nadat zij toegaf afslankmedicijnen te gebruiken. Het aandeel WW International kelderde bijna 22 procent.

1 uur geleden
Forse kwartaalwinst voor El Al door oorlog in Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israƫlische luchtvaartmaatschappij El Al heeft in het laatste kwartaal van 2023 aanzienlijk meer winst gemaakt dan in dezelfde periode het jaar daarvoor. El Al vervoerde veel militaire reservisten naar Israƫl en profiteerde van het feit dat ze een van de weinige luchtvaartmaatschappijen is die nog van en naar Tel Aviv vliegt.

2 uur geleden
Air France-KLM: geen geld apart gezet voor onwettige coronasteun

PARIJS (ANP) - Air France-KLM heeft vooralsnog geen voorziening getroffen voor de miljarden aan coronastaatssteun die het luchtvaartconcern onterecht heeft ontvangen. Dat meldde topman Ben Smith in een toelichting op de jaarcijfers. Het gaat om steunpakketten van Frankrijk en Nederland die het bedrijf door de pandemie moesten helpen. Daarvoor had de Europese Commissie toestemming gegeven, maar die werd onlangs nietig verklaard door de Europese rechter.

2 uur geleden
Birkenstock verkoopt voor recordbedrag aan sandalen en instappers

NEUSTADT (ANP) - Birkenstock heeft in de laatste drie maanden van het jaar een recordomzet behaald. Naast de bekende sandalen van het merk, die de afgelopen jaren zijn uitgegroeid tot mode-item, verkochten ook instappers met een dichte neus goed.

2 uur geleden
Franse inflatie daalt naar laagste niveau in bijna 2,5 jaar

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse inflatie is in februari afgenomen tot het laagste niveau sinds september 2021. Volgens het Franse statistiekbureau INSEE stegen de consumentenprijzen in Frankrijk deze maand met 3,1 procent op jaarbasis. In januari stegen de kosten voor het levensonderhoud in de op een na grootste economie van de eurozone nog met 3,4 procent, volgens de Europese meetmethode.

2 uur geleden