Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU zet Rusland onder druk, Servië omarmt oude bondgenoot

EU zet Rusland onder druk, Servië omarmt oude bondgenoot

BELGRADO (ANP/AFP) - Waar de Europese Unie probeert Rusland te isoleren en de energie-import uit het land wil terugdringen, haalt EU-kandidaat Servië de banden met Moskou aan. Zo tekende het land onlangs een nieuw gasleveringscontract met de Russen.

Belgrado heeft de Russische invasie in Oekraïne in de Verenigde Naties wel veroordeeld. Maar het land weigert mee te werken aan sancties tegen zijn oude bondgenoot. Ook al wil Servië lid worden van de EU.

Daags voordat de EU-landen instemden met een verbod op de invoer van Russische olie kondigde Servië aan een driejarig aardgascontract met de Russen te zijn overeengekomen. Die deal leverde Belgrado een berisping van Brussel op. De Servische president Aleksandar Vucic sprak van een "zeer gunstige" gasovereenkomst met "veruit de beste voorwaarden in Europa". De populistische leider pochte dat Servië in de winter "slechts een tiende" zal betalen van de prijs die andere Europese landen betalen.

Bezoek

Rusland heeft intussen de gasleveringen aan verschillende EU-landen stopgezet. Het landenblok wil de gasinvoer dit jaar met twee derde verminderen, maar een volledige boycot zit er vooralsnog niet in.

Om de vriendschappelijke banden tussen Belgrado en Moskou te onderstrepen, zal de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov naar verwachting binnenkort een bezoek brengen aan het Balkanland, meldden Servische media. De EU sprak op haar beurt de verwachting uit dat Servië "de banden met Rusland niet verder aanhaalt".

EU-kandidatuur

Binnen Servië klinkt steeds luider de roep om de EU-kandidatuur te laten vallen. Een recente opiniepeiling wees uit dat 40 procent van de Serviërs "blij" zou zijn als het land af zou zien van een poging om tot de EU toe te treden. In plaats daarvan zou een alliantie met Rusland moeten worden aangegaan. Lavrov zei tegen Servische media dat Moskou "er zeker van was dat Serviërs in deze situatie de verstandige keuze zullen blijven maken".

Volgens kenners had Belgrado overigens niet veel keuze. De vorige gasovereenkomst met Rusland, die ook ver onder de marktprijs lag, stond op het punt te verlopen. Het land heeft in de nabije toekomst geen haalbaar alternatief. De afgelopen decennia heeft Servië Moskou geleidelijk bijna een volledig monopolie over zijn energiesector gegeven. Dat gebeurde door de aanleg van pijpleidingen die uitsluitend voor Russisch gas bestemd zijn. Ook werd het meerderheidsaandeel in olie- en gasbedrijf NIS verkocht aan de Russische energiereus Gazprom.

Meer uit Financieel

Krant: bedrijf achter ChatGPT mogelijk al 90 miljard dollar waard

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, praat met investeerders over een mogelijke aandelenverkoop waarbij de start-up zou worden gewaardeerd op 80 miljard tot 90 miljard dollar. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Een dergelijk prijskaartje zou betekenen dat OpenAI inmiddels bijna drie keer zo veel waard is als bij een instapmoment van investeerders eerder dit jaar. Ook zou de op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) pionierende onderneming daarmee een van de hoogst gewaardeerde start-ups ter wereld worden.

34 minuten geleden
Rentevrees Wall Street raakt beurswaarde Apple en Amazon

NEW YORK (ANP) - Grote techbedrijven als Apple, Microsoft, Amazon en Google-moeder Alphabet hebben dinsdag duidelijk aan beurswaarde ingeleverd op Wall Street. Amerikaanse beleggers maken zich namelijk zorgen over het door de Federal Reserve geschetste vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk langer hoog blijft dan eerder aangenomen.

1 uur geleden
Claimorganisatie: mokerslag voor NN in woekerpoliszaak

DEN HAAG (ANP) - Nationale-Nederlanden (NN) heeft in het verleden bij mensen met een beleggingsverzekering kosten ingehouden die niet met de klant overeengekomen waren. Tot die conclusie is het gerechtshof in Den Haag gekomen, dat daarmee volgens claimorganisatie Woekerpolis.nl een "mokerslag" uitdeelt aan de verzekeraar.

1 uur geleden
Biden brengt 'historisch' bezoek aan stakers bij autofabrikanten

MICHIGAN (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich in Michigan aangesloten bij stakende medewerkers van autobedrijven. De 80-jarige Democraat droeg een pet met het logo van vakbond UAW en sprak de stakers toe met een megafoon. Hij verklaarde dat de medewerkers van Ford, General Motors (GM) en Stellantis een forse loonsverhoging verdienen.

1 uur geleden
Amerikaanse toezichthouder beschuldigt Amazon van monopoliegedrag

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse mededingingswaakhond FTC beschuldigt Amazon van monopoliegedrag op het gebied van onlinemarktplaatsen. Volgens de toezichthouder, die hierbij samen optrekt met zeventien Amerikaanse staten, dwingt Amazon verkopers op zijn platform in feite om gebruik te maken van de eigen logistieke diensten en bezorgdiensten. In ruil daarvoor worden hun producten dan prominent op Amazon geplaatst. Ook wordt het Amazon kwalijk genomen dat het bedrijf verkopers straft die voor hun waar lagere prijzen hanteren op concurrerende sites.

4 uur geleden
Curatoren willen winkels Big Bazar

AMSTERDAM (ANP) - De overgebleven winkels van het failliet verklaarde Big Bazar blijven de komende tijd "zoveel mogelijk" open. Dat hebben curatoren Hanneke De Coninck en Wybe Mollema aangekondigd. Of er nog een doorstart inzit voor de koopjesketen en wat dit dan betekent voor de circa 900 resterende werknemers en de schuldeisers, durven ze nog niet te zeggen. Dat gaan ze eerst onderzoeken.

5 uur geleden
Beleggers schrikken van aankondiging luchtvaartmaatschappij SAS

STOCKHOLM (ANP) - De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS was dinsdag een grote verliezer op de Europese beurzen. In Stockholm zakte het aandeel zo'n 8 procent nadat SAS bekendmaakte dat de noodlijdende maatschappij meerdere biedingen van potentiële investeerders in overweging neemt. Analisten vrezen dat beleggers die nu aandelen in het bedrijf bezitten, straks mogelijk de dupe zullen zijn omdat de waarde van hun aandelen bij een deal flink kan verwateren.

5 uur geleden