Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU zet heffing in tegen Indonesisch-Chinees roestvrij staal

EU zet heffing in tegen Indonesisch-Chinees roestvrij staal

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie legt invoerheffingen op aan roestvrij staal uit Indonesië en India omdat die landen volgens haar oneerlijke concurrentie bedrijven. Met name dat eerste land bevoordeelt in samenwerking met China zijn eigen staalindustrie, stelt Brussel.

De concurrentievervalsing brengt Europese bedrijven en banen in gevaar, zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Valdis Dombrovskis. En dat in de "essentiële" staalsector. Het roestvrije staal wordt onder meer in de bouw, de energiesector en de infrastructuur en voor voertuigen en consumentenartikelen gebruikt. De praktijken zijn volgens Dombrovskis ook een nieuw voorbeeld van het gevecht om schaarse grondstoffen, dat in dit geval om nikkel draait. Dat metaal is nodig om roestvrij staal te maken.

Indonesië wint veel nikkelerts, maar levert dat niet graag zomaar door aan de westerse maakindustrie. Het land maakt liever zelf kant-en-klare producten, om er meer aan te kunnen verdienen. Om een eigen industrie te kunnen opzetten vroeg Jakarta China om daar, met zijn 'Nieuwe Zijderoute'-project, geld in te steken tegen zachte voorwaarden. In ruil kreeg alleen China goedkope Indonesische nikkelerts. De Europese staalindustrie moest het daardoor opnemen tegen concurrenten die een opkontje kregen van de staat en kon ook niet langer Indonesisch nikkel kopen.

De EU gaat 21 procent heffen op de import uit Indonesië en 7,5 procent op die uit India. Omdat er al heffingen tegen dumping op deze invoer van kracht waren, komen ze nu uit op een totaal van 40 procent.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

17 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

20 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

21 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

23 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

23 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

23 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

1 dag geleden