Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU zet grote stap richting versoepeling regels voor legale migratie

EU zet grote stap richting versoepeling regels voor legale migratie

BRUSSEL (ANP) - De lidstaten van de Europese Unie en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over het versoepelen van de regels voor legale migratie. Dat betekent volgens de Spaanse minister van Migratie Elma Saiz dat arbeiders van buiten de EU makkelijker een vergunning kunnen aanvragen om zo de personeelstekorten op de arbeidsmarkt te kunnen opvullen.

Saiz zegt namens Spanje, dat momenteel de EU voorzit, dat de procedure voor het aanvragen van een vergunning voor wonen en werken moet worden "gestroomlijnd". "Veel werkgevers hebben te maken met een gespannen situatie op de arbeidsmarkt. Het voorstel waar we vandaag een akkoord over hebben bereikt is een reactie op deze tekorten en zal leiden tot een soepel en voorspelbaar proces voor burgers uit derde landen die in een keer een woon- en werkvergunning willen aanvragen." Ook zou er op deze manier meer talent aangetrokken kunnen worden door de EU.

De aanvraag voor de vergunning is dus gelijk voor alle EU-lidstaten, maar de landen zelf blijven de controle behouden over hoeveel mensen er legaal worden toegelaten. De regeling 'Single Permit' bestaat in de EU al sinds 2011, maar wordt dus nu aangepast, om de arbeidsmigranten meer rechten te geven. Zo kunnen mensen met een vergunning bijvoorbeeld makkelijker wisselen van werkgever en in geval van werkloosheid mogen de migranten nog een bepaalde periode blijven als hun vergunning nog loopt.

De nieuwe regels zijn nu overeengekomen door de EU-diplomaten. Hierna moeten ze nog formeel worden aangenomen door de ministers van werk uit de 27 EU-landen en door het Europarlement. Vanwege al het voorbereidende werk en overleg dat hierin al is gestoken, is die laatste stap doorgaans niet ingewikkeld meer.

Meer uit Buitenland

Media: eerste debat tussen Biden en Trump op 27 juni

WASHINGTON (ANP/RTR) - In aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen lijkt op 27 juni het eerste televisiedebat te zijn tussen president Joe Biden en uitdager Donald Trump. Volgens de Amerikaanse zender Fox News accepteert Trump het voorstel om dan te debatteren.

3 uur geleden
Neergeschoten Slovaakse premier Fico levensgevaarlijk gewond

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De verwondingen van de neergeschoten Slovaakse premier Robert Fico zijn levensbedreigend. Dat heeft de regering gemeld. Hij wordt per helikopter naar het ziekenhuis in Banská Bystrica gebracht, nadat hij eerst was opgenomen in het ziekenhuis in Handlova. In die plaats is hij woensdag neergeschoten.

4 uur geleden
Poging president Portugal te straffen voor landverraad faalt

LISSABON (ANP/RTR) - De poging van de Portugese politieke partij Chega om de president te vervolgen voor landverraad is door de rest van het parlement afgewezen. De rechts-populisten zijn boos dat president Marcelo Rebelo de Sousa herstelbetalingen heeft voorgesteld voor voormalige Portugese koloniën.

5 uur geleden
Media: Slovaakse premier Fico beschoten en geraakt

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De Slovaakse premier Robert Fico is neergeschoten. Hij is gewond geraakt, melden Slovaakse media. Een verdachte is aangehouden.

5 uur geleden
Ontsnapte Franse gevangene op opsporingslijst van Interpol

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - De gedetineerde die deze week met veel geweld is bevrijd in Frankrijk, is op de internationale opsporingslijst van politieorganisatie Interpol gezet. Die heeft een zogenoemde 'red notice' uitgevaardigd tegen Mohamed Amra. Dat komt neer op een verzoek aan opsporingsdiensten in de hele wereld om een gezochte persoon aan te houden.

5 uur geleden
Europese fractie van PVV boos over uitsluiting verkiezingsdebat

BRUSSEL (ANP) - De Europese verzamelfractie ID, waar de PVV ook bij hoort, heeft een boze brief gestuurd naar de voorzitter van het Europees Parlement. Aanleiding is de beslissing van de Europese omroep EBU, dezelfde die ook het Eurovisie Songfestival organiseert, om Identiteit en Democratie niet mee te laten doen met een groot lijsttrekkersdebat volgende week in het Europees Parlement.

5 uur geleden
Biden wil alleen ruim voor verkiezingen in debat met Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden wil uitsluitend ruim voor de verkiezingen in november in debat met zijn rivaal Donald Trump. Die heeft inmiddels zijn aanbod geaccepteerd voor confrontaties op televisie in juni en september.

5 uur geleden