Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU zegt Microsoft de wacht aan om koppelverkoop Teams

EU zegt Microsoft de wacht aan om koppelverkoop Teams

BRUSSEL (ANP) - Microsoft misbruikt zijn dominante positie om de chat- en videovergaderingssoftware Teams te slijten. Daarmee schendt het Amerikaanse bedrijf Europese regels, is de voorlopige conclusie van de Europese Commissie. Als Microsoft de bezwaren niet kan wegnemen, dreigen hoge boetes.

Microsoft bundelde Teams met zijn veelgebruikte kantoorsoftwarepakketten met Word, Excel en Outlook. Klanten konden niet kiezen voor pakketten zonder Teams. Microsofts Office-software werkt ook vaak moeilijk samen met chat- en vergaderdiensten van andere makers. Zo drukte het bedrijf concurrenten weg, oordeelt de Europese Commissie.

Microsoft kondigde vorig jaar aan Teams uit de Microsoft 365 en Office 365-pakketten in de EU te halen en later wereldwijd. Maar dat is voor de commissie niet genoeg, onder meer omdat Teams soms alsnog wordt meegeleverd. "Meer wijzigingen in Microsofts gedrag zijn nodig om de concurrentie te herstellen."

'Helderheid'

Teams werd sinds 2017 standaard meegeleverd met Microsofts kantoorsoftware. De app nam een grote vlucht tijdens de coronapandemie, toen mensen alleen nog via videoverbinding konden afspreken.

Microsoft "waardeert de extra helderheid die vandaag is verschaft". Het bedrijf "zal zich inspannen om oplossingen te vinden om de resterende zorgen van de commissie tegemoet te komen", laat het aan de internationale persbureaus weten.

Vizier

De commissie geeft Microsoft nu gelegenheid zich te verdedigen. Als haar voorlopige conclusie overeind blijft, kan zij het bedrijf een boete opleggen die kan oplopen tot 10 procent van de wereldwijde jaaromzet. Ook al valt het eindbedrag doorgaans een stuk lager uit, dan nog gaat het bij een techreus als Microsoft al gauw om miljarden euro's.

Microsoft kwam een jaar geleden, na klachten van concurrenten Slack en alfaview, in het vizier van de commissie. Die bewaakt de werking van de vrije markt in de EU.

Meer uit Financieel

Nigeriaanse boete van 220 miljoen dollar voor Facebook-moeder Meta

ABUJA (ANP/AFP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, heeft in Nigeria een boete gekregen van 220 miljoen dollar voor "herhaalde" schendingen van privacywetgeving en rechten van consumenten. Ook zou Meta zijn dominante marktpositie hebben misbruikt in Nigeria.

3 uur geleden
Activistische belegger Elliott heeft belang Starbucks, aldus media

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bekende activistische investeerder Elliott Investment Management heeft een "aanzienlijk" belang genomen in koffieketen Starbucks. Dat meldden The Wall Street Journal en Financial Times op basis van ingewijden. Elliott zou nu bij Starbucks aandringen op verbetering, na een flinke koersval van het aandeel op de beurs dit jaar en tegenvallende verkoopcijfers.

5 uur geleden
Grote staking dreigt bij Disneyland in Californië

ANAHEIM (ANP/AFP) - Duizenden werknemers van Disneyland in Californië dreigen het werk neer te leggen uit protest tegen vastgelopen gesprekken tussen vakbonden en het entertainmentbedrijf over hogere lonen en andere arbeidsvoorwaarden. De vakbondsleden hebben ingestemd met goedkeuring voor mogelijke stakingen.

5 uur geleden
Boeing verwacht verdubbeling commerciële luchtvaartvloot in 2043

SEATTLE (ANP/AFP/RTR) - De wereldwijde vloot van commerciële vliegtuigen zal in 2043 bijna zijn verdubbeld door de sterke groei van de luchtvaart. Volgens Boeing hebben maatschappijen dan in totaal 50.170 toestellen in gebruik, vergeleken met 26.750 vliegtuigen afgelopen jaar.

6 uur geleden
Luchthaven Hongkong weer operationeel na storing

HONGKONG (ANP/RTR) - De luchthaven van Hongkong is weer volledig operationeel na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag die onder meer het internationale vliegverkeer ernstig verstoorde. Volgens Chinese staatsmedia zijn de activiteiten op Hong Kong International Airport nu weer volledig normaal.

9 uur geleden
Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

19 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

19 uur geleden