Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU wil draad oppakken voor handelsakkoord met India

EU wil draad oppakken voor handelsakkoord met India

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie wil de onderhandelingen met India hervatten over een groot handelsakkoord. Wanneer de EU-leiders zaterdag de Indiase premier Narendra Modi spreken, verwachten zij "een doorbraak", zeggen hoge EU-diplomaten.

De besprekingen over een veelomvattende handelsdeal werden in 2013 stilgelegd omdat Brussel en Delhi er niet in slaagden allerlei meningsverschillen te overbruggen. Maar de banden tussen de EU en India zijn de afgelopen jaren al nauwer geworden, zeggen de bronnen. Dat burgers in de tussentijd juist veel negatiever zijn gaan denken over zulke vrijhandelsakkoorden, zien zij niet als belemmering.

Brussel en Delhi zullen de onderhandelingen heropenen over handel, de bescherming van investeerders tegen bijvoorbeeld onvoorspelbaar overheidshandelen en over de bescherming van namen als parmaham en Opperdoezer Ronde. "Dit maakt de weg vrij voor een vrijhandelsakkoord tussen ons."

Protectionistische koers

De onderhandelingen strandden in 2013 omdat India naar de zin van de EU te veel vasthield aan zijn traditioneel wat protectionistische koers. Zo heft India flinke invoertarieven op voedingsmiddelen en auto's. Ook over patentrecht en de komst van Indiase werknemers naar Europa waren India en de EU het oneens.

Uit het aantrekken van de banden met India spreekt volgens de ingewijden de Europese waardering en erkenning voor de "natuurlijke bondgenoot", die ze in de "grootste democratie van de wereld" zien. Maar het is ook een signaal aan China, de grote buur en een belangrijke rivaal van India én van de EU. "China moet begrijpen dat het niet de enige speler in dit deel van de wereld is", zegt een hooggeplaatste EU-bron. Een eind vorig jaar met Peking gesloten investeringsakkoord blijft voorlopig op de plank liggen, na ruzie en sancties over en weer.

Geen wedstrijd

Het Verenigd Koninkrijk, dat sinds zijn vertrek uit de EU naarstig werkt aan nieuwe handelsakkoorden om te tonen dat het zelfstandig minstens zo goed af is, kondigde dinsdag al officiële onderhandelingen met India aan. Maar dat heeft niet meegewogen in de toenadering tussen de EU en India, bezwoer de Europese Commissie eerder al. "Dit is geen wedstrijd of race."

Tijdens de videotop met Modi zullen de EU-leiders en de Indiase premier de heropleving van de corona-epidemie bespreken die India te veel dreigt te worden. De EU wil ook afspreken het gesprek met Delhi over mensenrechten weer op te pakken, zeggen de bronnen.

Meer uit Buitenland

Frankrijk zet 13.000 agenten in op nieuwe protestdag

PARIJS (ANP/RTR/DPA) - De Franse regering zet dinsdag 13.000 agenten in vanwege de protestdag die wordt gehouden tegen de pensioenplannen. Dat is het grootste aantal sinds het uitbreken van de demonstraties, aldus binnenlandminister Gérald Darmanin. Ongeveer 5500 agenten zijn actief in Parijs.

41 minuten geleden
Onderzoekers tonen aan: minder huismussen in tuin met pesticiden

BRIGHTON (ANP) - Huismussen zijn minder te vinden in tuinen waarin pesticiden worden gebruikt. Over het algemeen ging het om zo'n 12 procent minder huismussen in tuinen met pesticiden, zien onderzoekers van de University of Sussex in het Verenigd Koninkrijk.

1 uur geleden
Amnesty: Westen heeft dubbele standaard voor mensenrechten

LONDEN (ANP/DPA) - Westerse landen houden er twee standaarden op na als het gaat om de schending van mensenrechten in de wereld, vindt Amnesty International. "De krachtige westerse reactie op de Russische invasie in Oekraïne staat in schril contrast met het gebrek aan actie als het gaat om schendingen door bondgenoten in landen als Israël, Saudi-Arabië en Egypte", schrijft de mensenrechtenorganisatie in haar jaarverslag.

4 uur geleden
Kapot ruimteschip keert zonder bemanning terug van ISS naar aarde

BAJKONOER (ANP) - Een ruimtevaartuig dat vorig jaar beschadigd raakte door de inslag van wat ruimtegruis, keert dinsdag terug van het internationale ruimtestation ISS naar de aarde. Aan boord zitten geen bemanningsleden. De ruimtevaarders die met het vaartuig hadden moeten terugkeren, blijven een halfjaar langer in het ISS en gaan dan met vervangend vervoer terug.

6 uur geleden
Doden en tientallen vermisten na aardverschuiving in Ecuador

QUITO (ANP/AFP/RTR) - Zeker zeven mensen zijn om het leven gekomen na een aardverschuiving in het dorp Alausi, in het midden van Ecuador. Volgens de laatste berichten van de autoriteiten zijn 23 mensen gewond geraakt en worden nog zo'n vijftig anderen vermist. Op beelden is te zien hoe hulpverleners in het Zuid-Amerikaanse land met hun handen in de modder naar overlevenden zoeken.

7 uur geleden
Vrouw (28) had uitgewerkt plan voor fatale schietpartij Nasvhille

NASHVILLE (ANP/AFP/RTR) - De 28-jarige Audrey Hale, die op een basisschool in Nashville zes mensen doodschoot, onder wie drie kinderen van 9 jaar oud, had een gedetailleerd plan van aanpak. De politie heeft dat plan, een plattegrond van de school en een manifest in haar woning gevonden. Over haar motief heeft de politie wel "een theorie", maar op dit moment wordt daar nog geen uitspraak over gedaan.

8 uur geleden
VN stelt geen onafhankelijk onderzoek in naar opblazen Nord Stream

NEW YORK (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal geen onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de sabotage in september van de Nord Stream-gaspijpleidingen, die via de Oostzee gas van Rusland naar Duitsland kunnen vervoeren. Rusland had de raad om een dergelijk onderzoek verzocht, maar alleen Brazilië, China en Rusland zelf stemden voor de resolutie. De overige twaalf landen in de raad onthielden zich van stemming. Een resolutie heeft negen stemmen nodig om te passeren. Geen van de vijf landen met vetorecht sprak hun veto uit.

12 uur geleden