Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU wil coronavaccin Valneva niet meer, bedrijf maakt herstelplan

EU wil coronavaccin Valneva niet meer, bedrijf maakt herstelplan

SAINT-HERBLAIN (ANP) - De Europese Commissie wil af van een voorwaardelijke overeenkomst over de aanschaf van coronavaccins van de Franse fabrikant Valneva. Het bedrijf heeft niet op tijd goedkeuring voor het vaccin weten te verkrijgen en dat is reden om het contract te ontbinden. Valneva laat weten dat het werkt aan een "herstelplan", in de hoop de deal te redden. Ook wil de vaccinmaker in gesprek gaan met individuele EU-lidstaten die nog wel interesse hebben. Het bewuste coronavaccin is op traditionele wijze gemaakt, op basis van onschadelijk gemaakte virusdeeltjes die het afweersysteem in gang zetten.

Voor sommige mensen die sceptisch zijn over de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna, of daar bijvoorbeeld overgevoelig op reageerden bij de eerste prik, zou dit vaccin mogelijk wel acceptabel zijn. Dat geldt overigens ook voor het vaccin van Novavax, dat is gebaseerd op eiwitten van het coronavirus. Ook dat is een techniek die al tientallen jaren beproefd is. Het Novavax-vaccin is sinds begin dit jaar beschikbaar in Nederland, maar er is nauwelijks animo voor.

De EU sloot eind vorig jaar een voorwaardelijk contract af met Valneva. Mits het vaccin goed zou werken en veilig bevonden zou worden door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), zouden lidstaten er dit jaar in totaal 27 miljoen doses van kunnen bestellen. De EU heeft het recht de overeenkomst te beëindigen als het vaccin 30 april 2022 nog geen positieve beoordeling heeft gekregen. Dat is niet gelukt en op 13 mei heeft Valneva te horen gekregen dat het dagelijks bestuur van de EU van plan is de deal te ontbinden. Volgens de afspraken heeft de fabrikant daarna nog dertig dagen om met een plan te komen. De EU zegt daar dan nog naar te willen kijken.

Valneva heeft begin mei nog informatie over het vaccin naar het EMA gestuurd. Het bedrijf gaat ervan uit dat die de openstaande vragen van de beoordelaars "adequaat beantwoorden". Als dat zo is, verwacht Valneva op zijn laatst in juni goedkeuring te krijgen van de toezichthouder.

Meer uit Buitenland

Moskou en Kyiv beschuldigen elkaar van opblazen ammoniakpijplijn

TOGLIATTI/ODESA (ANP/RTR) - Een ammoniakpijplijn in Oekraïne is opgeblazen en de Russen en de Oekraïners beschuldigen de ander ervan achter de aanval te zitten. De pijplijn, die loopt tussen het Russische Togliatti en het Oekraïense Odesa, is niet meer in gebruik sinds de Russische invasie in het buurland, maar speelt een belangrijke rol in de onderhandelingen over een verlenging van de graandeal.

36 minuten geleden
Russische gouverneur Cherson ziet voordeel in damdoorbraak

MOSKOU (ANP/DPA/RTR) - Rusland heeft een militair voordeel gehaald uit de verwoesting van de stuwdam in het zuiden van Oekraïne. Dat heeft de door Rusland geïnstalleerde gouverneur van de regio Cherson verklaard in gesprek met de Russische staatstelevisie.

1 uur geleden
EU pakt Polen aan om 'Ruslandwet' die oppositie zou smoren

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie begint een nieuwe strafprocedure tegen Polen wegens een nieuwe wet die volgens de Poolse oppositie tegen haar is gericht. Die kan Polen voor de hoogste Europese rechter brengen. Dan dreigen boetes en dwangsommen.

2 uur geleden
Heetste lente in Spanje sinds metingen in 1961 begonnen

MADRID (ANP/AFP) - Spanje heeft dit jaar de heetste lente doorgemaakt sinds metingen in 1961 begonnen. Daarnaast was de lente van 2023 de op een na droogste ooit in Spanje, zegt het Spaanse meteorologische instituut AEMET.

3 uur geleden
Zelensky: honderdduizenden zonder drinkwater door damdoorbraak

KYIV (ANP) - Honderdduizenden mensen in Oekraïne hebben volgens president Volodymyr Zelensky geen normale toegang tot drinkwater. Door de vernieling van de dam in de Dnipro-rivier is ook een van de grootste waterreservoirs verwoest. Zelensky zegt dat de autoriteiten er alles aan doen om mensen te helpen, maar dat ze alleen hulp kunnen bieden in de gebieden die onder controle staan van Kyiv.

4 uur geleden
Europeanen willen afzijdig blijven bij oorlog China-VS

BRUSSEL (ANP) - Als de Verenigde Staten slaags raken met China over Taiwan moeten de VS dat zelf opknappen, vinden de meeste EU-burgers volgens opiniepeilers. Het vertrouwen in de VS is de laatste jaren wat hersteld, maar driekwart zou toch graag zien dat de EU ook militair op eigen benen kan staan, concludeert de Europese denktank ECFR.

4 uur geleden
Paus Franciscus naar ziekenhuis voor buikoperatie

VATICAANSTAD (ANP/RTR/AFP) - Paus Franciscus is overgebracht naar het ziekenhuis voor een operatie aan zijn buikwand. Die vindt woensdagmiddag plaats in het Gemelli-ziekenhuis in Rome. De paus moet daar naar verwachting een aantal dagen blijven. Dinsdag moest Franciscus ook al naar het ziekenhuis voor een controle, maar toen kon hij na veertig minuten weer vertrekken.

4 uur geleden