
EU-wetgeving over platformwerkers voorlopig gestrand
BRUSSEL (ANP) - Een Europese wet die de rechtsbescherming van platformwerkers zoals maaltijdbezorgers en Uber-chauffeurs moest verbeteren, is voorlopig van tafel. De EU-landen konden geen overeenstemming vinden over de tekst.
In december leek het nog op te schieten met dit wetsvoorstel, toen onderhandelaars van het Europees Parlement en de EU-landen na maanden onderhandelen een akkoord bereikten. Intussen hebben echter verschillende grote landen, die bij de stemming door hun inwonertal een grote inbreng hebben, tegengestemd.
GroenLinks-Europarlementariƫr Kim van Sparrentak, onderhandelaar namens de Europese Groenen: "Macron en de Duitse liberalen vinden de winsten van grote platformbedrijven als Uber en Deliveroo blijkbaar belangrijker dan betere werkomstandigheden voor de meest precaire werkenden. De tientallen miljoenen euro aan lobbygeld hebben zich jammer genoeg terugbetaald."
Schijnzelfstandigheid
"Dieptriest," zegt Petra Bolster-Damen van het dagelijks bestuur van FNV. "Je moet dit in goede banen leiden, maar nu zegeviert de agressieve lobby van platformbedrijven zoals Uber en Bolt," aldus Bolster-Damen.
De EU-afspraken moesten schijnzelfstandigheid tegengaan en onder meer vastleggen wanneer appwerkers een freelancer zijn en wanneer een vaste werknemer. Ook zouden er afspraken komen om te verhinderen dat werkers via algoritmes worden aangestuurd, waarbij bijvoorbeeld een fitte fietser de veraf gelegen klussen krijgt.
Het is onduidelijk hoe het nu verder gaat. Het huidige Belgisch voorzitterschap van de EU beraadt zich op verdere stappen. De kans dat er voor de Europese verkiezingen nog een wet zal liggen is wel erg klein geworden.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in mei licht gestegen. De groei viel wel terug ten opzichte van een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden er vooral meer chemische producten en machines uitgevoerd. De groei kwam uit op 0,5 procent.
36 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen is in juni fors afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 313 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn 69 faillissementen minder dan in dezelfde maand een jaar eerder, een daling van 18 procent. Vergeleken met mei daalde het aantal faillissementen met 11 procent.
41 minuten geledenWASHINGTON (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten voeren vanaf 1 augustus een importheffing van 35 procent in op een deel van de producten uit Canada. Dat heeft president Donald Trump de Canadese premier Mark Carney laten weten in een brief, die hij publiceerde op Truth Social.
1 uur geledenAPELDOORN (ANP) - Het aantal autodiefstallen is in de eerste helft van dit jaar flink gestegen. Volgens nieuwe cijfers van de Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) gaan criminelen steeds geraffineerder te werk. Ook verdwijnen er vaker auto's naar Afrikaanse landen.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag hoger geƫindigd. Beleggers leken de ontwikkelingen rond de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump van zich af te schudden. Ze verwerkten daarnaast onder meer positieve resultaten van Delta Air Lines.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Ben & Jerry's krijgt voor het eerst een Nederlandse topman. Jochanan Senf komt aan het roer te staan van het ijsmerk dat onderdeel is van de binnenkort af te splitsen ijsdivisie van Unilever. Dat maakt The Magnum Ice Cream Company (TMICC) donderdag bekend.
10 uur geledenNEW YORK (ANP) - De bitcoin heeft donderdag opnieuw een recordniveau bereikt. De waarde van de meest verhandelde cryptomunt ter wereld klom donderdagavond tot ruim boven de 113.000 dollar, nadat woensdag nog voor het eerst de grens van 112.000 dollar werd doorbroken.
10 uur geleden